Top News
5104 prikaza

‘Politički pritisak kojim se želi kompromitirati Hrvatska kao država’

1/2
PIXSELL
Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sad žele s Bljeskom, rekao je Pavao Miljavac, predsjednik Generalskog zbora

Zamolba Tužiteljstva BiH je da Hrvatska preuzme kazneni progona protiv 14 časnika Hrvatske vojske koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska. - popisu su tri preminula generala. Dokumentacija je opširna i proučava se. Premijer Andrej Plenković sastao se s generalima, a sve kako bi odlučili kako zatvoriti to pitanje, zaštitili zapovjednike i nacionalne interese uz načelo prava. Poruke generalima iz vrha vlasti su da ne trebaju imati nikakvu bojazan. Predsjednik države Zoran Milanović s obljetnice Oluje u Kninu poručio je BiH da “taj film ne budu gledali”. Iz Sinja je prisnažio kako je zahtjev BiH “vrsta sabotaže i trovanje odnosa između dviju država”. 

Ulazak hrvatske vojske u Okučane - BLjesak | Author: Davorin Višnjić/Pixsell/History Davorin Višnjić/Pixsell/History

Nekoliko je mogućih koraka hrvatskih institucija u daljnjem postupanju. Ministarstvo pravosuđa, nakon što prouči dokumentaciju, procijenit će hoće li zamolbu uputiti na daljnje postupanje. Naime, treba utvrditi jesu li ispunjeni svi uvjeti iz sporazuma između Hrvatske i BiH o građanskim i kaznenim predmetima. U slučaju da je dokumentacija koju je Sarajevo poslalo nepotpuna, Ministarstvo pravosuđa ima opciju odbaciti tu priču. U slučaju da su zadovoljeni svi uvjeti iz sporazuma, resorno ministarstvo dokumentaciju prosljeđuje DORH-u. Na njima je zatim da u neovisnom istražnom postupku odluče što će s tim predmetima, odnosno hoće li pokrenuti istragu ili neće.

Ulazak hrvatske vojske u Okučane - BLjesak | Author: Davorin Višnjić/Pixsell/History Davorin Višnjić/Pixsell/History

Hrvatska ima i zaključak iz 2015. godine koji u određenom dijelu štiti naše državljane. Poštovanje pravne procedure bitno je kako se Hrvatska ne bi dovela u situaciju da BiH digne međunarodne tjeralice. Časnici ne vide drugi osim političkog motiva. U operaciji Bljesak nisu uopće prelazili granicu s BiH. Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Hrvatska.
- Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sad žele s Bljeskom - rekao je Miljavac. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zeljo 13:11 17.Kolovoz 2021.

    naravno da je operacija bila zlocinacka kao i kradeze i sranjo i zenge, dignuli se protiv drzave u kojoj zive, izazvali rat uz podrsku svaba i amera i kmece o nekakvoj opasnosti od velike srbije....hebe lud zbunjenog a nevini ginu, ... prikaži još!, uostalom, sve je to vranjo odavno priznao, titov general