Top News
814 prikaza

Poljaci zakonom zabranjuju izraz 'poljski logor smrti'

Auschwitz
DPA
Novi potez Poljaka razbjesnio je Izrael i Europsku uniju

Prošli je petak novi zakon prošao Donji dom poljskog Parlamenta, a prema njemu moguće je uhititi ili kazneno goniti Poljaka ili stranog državljanina koji na bilo koji način kaže ili insinuira da je Poljska na bilo koji način odgovorna za stradanje Židova tijekom II. Svjetskog rata. Zakon je donesen samo dan prije obilježavanja međunarodnog Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Država koja je možda i najviše nastradala tijekom rata od strane okupatora - brojeći Ukrajince i Bijeloruse u Poljskoj je ubijeno 3 milijuna poljskih građana i 3 milijuna Židova. Poljake smeta što fraze poput 'poljskog logora smrti' za Auschwitz insinuiraju kako je riječ o logoru kojeg su napravili Poljaci, ili pak da je Poljska bila kolaboracionist nacista.

- Ne želimo mijenjati povijest, ali Auschwitz-Birkenau nije poljsko ime, a 'Arbeit Macht Frei' (rad oslobađa) poljska fraza - rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, dok njegov izraelski kolega Benjamin Netanyahu tvrdi kako se 'Holokaust ne može negirati, kao niti činjenica da su mnogi Poljaci odbili pomoći svojim sugrađanima koji su odvedeni u logore'. 

Lech Walesa POPULISTI JAŠU Top News Poljaci kopiraju Hrvate:Mi brišemo Tita, oni Walesu

- Nema sumnje da je termin 'poljski logori smrti' povijesna nepravda. No ovako strogi zakoni zakinuti će intelektualnu raspravu kao i ograničiti one koji prepričavaju svoja iskustva iz rata i zločine koji su nad njima počinjeni uz direktnu ili indirektnu upletenost nekih Poljaka - rekao je Yad Vashem u osvrtu na zakon koji je razbjesnio Izrael, a niti EU nije presretna.

- Kada su nas skupili da nas odvedu u geto bili smo užasno prestrašeni, pa smo pokušali bježati u šumu. Poljaci su nas gađali kamenjem i proklinjali nas - ispričala je za jedne dnevne novine u Izraelu Esther Lieber. Upravo bi takav govor u Poljskoj uskoro mogao biti kažnjiv zatvorom. Izraelska ambasadorica u Poljskoj Anna Azari rekla je kako je 'jasno da Poljaci nisu gradili logore, no ovo će opstruirati iznošenje istine'.

Zanimljivo je da je mijenjanje zakona zapravo urokovanom incidentom iz 2013. s nekadašnjim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom koji je na televiziji spomenuo 'poljske logore smrti', iako se kasnije ispričao.

Židovska obitelj na druženju s prijateljima u Ludbregu HOLOKAUST Top News Život Židova u Hrvatskoj prije dolaska ustaša

Više od 6.000 Poljaka dobilo je titulu Pravednika među narodima, od 26.000 imena na listi Poljaci čine uvjerljivo najnagrađivaniju nacionalnu skupinu, no zemlja je u novije doba u Bruxellesu kritizirana zbog divljajućeg rasizma i desničarskog populizma.

Odbili su azilante iz arapskih zemalja koji su u Europu došli preko Italije i Grčke, ali primaju bijele migrante koji nisu muslimani iz Ukrajine, a izignorirali su i neo-fašiste koji su sudjelovali na maršu u Varšavi na poljski dan neovisnosti prošlog studenog. Uz to stranka PiS sve više kontrolira medije i sudstvo, a glavni je kriterij 'domoljublje' i 'očuvanje poljskog nacionalnog identiteta'.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz rekao je kako 'Poljaci poštuju EU i žele čuti što Komisija ima za reći, no nitko ne može i neće utjecati na našu finalnu odluku'. Odbacio je mogućnost sankcija jer ih ne bi odobrili njihovi ideološki saveznici poput Mađarske i Češke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vanjazlatovic 08:13 04.Veljača 2018.

    https://razgovorisastrikom.blogspot.hr/2018/02/sto-je-zlocin.html