Top News
5588 prikaza

Povijesna galerija: Kako je izgledalo iskrcavanje u Normandiji

Dan D, iskrcavanje u Normandiji
1/23
REUTERS
Neki od sudionika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tijekom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera

Na današnji dan 1944. godine izvedena je najveća operacija pomorskog i zračnog desanta u povijesti kojom je otvoren put oslobađanju Europe od okupacije nacističke Njemačke, Dan D i tim je povodom REUTERS objavio arhivske fotografije te epske vojne akcije.

Iskrcavanje u Normandiji planirano je mjesecima i dobro skrivano od nacista unatoč činjenici da je zahtijevalo ogromnu mobilizaciju industrijskih kapaciteta i ljudstva.

Dan D, iskrcavanje u Normandiji | Author: REUTERS REUTERS
Pod okriljem noći tisuće savezničkih padobranaca iskočilo je iza njemačkih položaja obalne obrane. Uz svitanje s ratnih je brodova potom otvorena topnička vatra na njemačke pozicije da bi nakon toga stotine desantnih plovila transportiralo pješačke postrojbe do plaža na kojima su bili izloženi baražnoj vatri njemačkih strojnica i topništva.

Neki od sudionika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tijekom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera.

Dan D, iskrcavanje u Normandiji | Author: REUTERS REUTERS
Reuters podsjeća kako su upravo ogromna razaranja koja su donijela dva svjetska rata bila poticaj europskim državama da u drugoj polovici dvadesetog stoljeća ojačaju svoju suradnju s ciljem osiguranja trajnog mira i da je upravo to dovelo do uspostave današnje Europske unije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.