Top News
2695 prikaza

Pravnici: Alojzu će sud sada teško dokazati nasilje...

Alojz Tomašević
Marko Lukunić (PIXSELL)
Prema svemu sudeći, jedini sud koji će Alojzu suditi je HDZ-ov sud časti

Mara Tomašević, supruga osramoćenog HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića, povukla je tužbu pred općinskim sudom u Požegi. 

Da je Mara Tomašević odustala od optužbi protiv supruga Alojza Tomaševića potvrdila je Novoj TV zamjenica predsjednika Općinskog suda u Požegi Mirjana Madunić.

Potvrdila je da je gospođa Tomašević, koja je svojeg supruga optužila za obiteljsko nasilje, došla na sud tijekom četvrtka u prijepodnevnim satima i dala izjavu u kojoj stoji da želi povući sve optužbe i izjave protiv supruga te da nije zainteresirana za kazneni progon.

Nada Murganić Sramota Top News Gospođo Murganić, u braku to nije i ne smije biti tako

Sutkinja Madunić je pojasnila da postupak ide dalje jer se radi, o kako kaže, kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti, javlja N1.

Upravo zbog toga smo se obratili stručnjacima da provjerimo kakvi pravni postupci su preostali i državnom odvjetništvu i sudu. 

"Teško je stručno odgovoriti jer ne raspolažemo dovoljnom količinom podataka. Ukoliko je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu, a kako sam čitala u nekim vijestima, tada se kazneni progon može nastaviti bez obzira na izjavu gđe Tomašević jer se radi o djelima za koja se goni po službenoj dužnosti. No svakako ukoliko ona izjavljuje da povlači optužbe, odnosno kao supruga koristi blagodat nesvjedočenja koju joj zakon dopušta, državni odvjetnik će biti u daleko težoj poziciji kako bi dokazao počinjenje djela obiteljskog nasilja", rekla je u razgovoru za Express odvjetnica Tanja Petković Gregurek.

Nada Murganić Afera Tomašević Top News Skandalozna Murganićka: "To vam je tako u braku..."

Osim toga, kako nam je pojasnila ova odvjetnica iz udruge Ženska pomoć sada, ukoliko postoje i drugi dokazi, eventualno svjedoci, medicinska dokumentacija ili slično, tada će na sudu biti odluka da li će iz tih drugih dokaza proizlaziti da je počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Ukoliko sud bude u mogućnosti iz ostalih dokaza zaključiti da je optužnica osnovana, moguće je i donošenje presude kojom bi okrivljeni bio proglašen krivim.

"Ukoliko pak iz drugih dokaza ne bi bilo moguće donijeti odluku o krivnji tada postoji mogućnost da sud donese i oslobađajuću presudu po načelu 'in dubio pro reo', odnosno u sumnji za istinu", kazala nam je ova odvjetnica.

Ipak, odvjetnica Petković Gregurek posebno napominje, da nakon ovakve odluke same podnositeljice prijave i oštećenice i državno odvjetništvo može odustati od progona ukoliko ocijeni da ne raspolaže dokazima.

Nije lako prisjetiti se riječi Tomaševićeve supruge koja je baš na dan borbe protiv nasilja nad ženama pred kamerama RTL-a u potresnom intervjuu poručila: "Svim ženama koje prolaze kroz istu ili sličnu situaciju poručuje: šutite i trpite. Da, pomalo nevjerojatno".

Alojz Tomašević Obiteljski nasilnik Top News HDZ izbacuje Tomaševića iz stranke nakon što im se 'narugao'

Njezin potresni savjet zlostavljanim ženama mnogi su protumačili kao poraz našeg društva, zakona, države i njezinih institucija.

Kada je Mara Tomašević odlučila prijaviti svoga supruga za nasilje, nije to bilo prvi put da trpi, muka je trajala, priznala je, godinama. O njoj se ohrabrila upoznati elektronskom poštom i šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, no, kako je sam kazao, ti mailovi pogreškom nisu bili prineseni njegovoj pozornosti.

"Što bih napravila drukčije? Možda ne bih ni prijavila nasilje, vjerujte mi. Možda. Jer vidim da se ništa ne pokreće. Trpjela bih i dalje, kao što sam i prije", kazala je Mara u intervjuu prije otprilike mjesec i pol i zaključila: "Ženama bih poručila: šutite i trpite jer boriti se s nekim tko je jači od vas mislim da neće uspjeti. Toga se i ja bojim, da neću uspjeti. Jednostavno neka šute, neka trpe i šute. Očigledno je da je nama ženama tako suđeno".

Andrej Plenković Posljednji trenutak Top News Plenković u 2018. godina bez izbora: Reforme sad ili nikad

U međuvremenu Davor Miličević, predsjednik HDZ-ova Visokog časnog suda kazao je novinarima da je "donesena odluka o bezuvjetnom isključenju Alojza Tomaševića iz stranke, jednoglasno". 

"Postoji mogućnost da se žali, a hoće li to napraviti, o tom potom. Ne vidimo razlike između njega i ostalih predmeta kojima smo se danas bavili", kazao je Miličević.

Na ovaj potez vrh stranke, podsjetimo, predvođen Andrejom Plenkovićem, odlučio se nakon što je požeški župan, optužen za obiteljsko nasilje, najavio da će istupiti iz HDZ-a do kraja sudskog procesa, ali nije dao ostavku iako ga je na taj potez pozvao stranački šef i dao mu rok do 15. siječnja.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • LeonardS 13:07 13.Siječanj 2018.

  Kakve su to "pravničke gluposti" da li će sud dati puno povjerenje instituciji tj MUP-u koji ima zapisnike i izjave u trenutku događanja ili će pokloniti povjerenje počiniocu i osobi koja pod pritiskom mjenja iskaz , mislim da je zakon ... prikaži još!kon jasan prema dokazima u trenutku prijave nadležni sud mora po sili zakona donositi na osnovu dokaza presudu, pa nek mjenja iskaze do sudnjeg dana

 • Avatar Antun Sklepić
  marica 07:42 13.Siječanj 2018.

  SAD JOŠ SAMO FALI BLAGOSLOV PLENKIJA I KOŠIĆA DA KAŽU KAKO SE SVE TO RJEŠAVA U BRAKU A PONEKAD NEKO ZARADI I KOJI ŠAMAR.

 • johny 13:54 12.Siječanj 2018.

  daj ga meni,da ja govnu sudim