Top News
8850 prikaza

Preko noći je postala najveća Trumpova prijetnja

Donald Trump i Alexandria Ocasio-Cortez
Twitter/Al Drago/DPA/PIXSELL
Američki predsjednik se veselio porazu svog protivnika, ali pobjednica bi mu mogla dodatno zagorčati život

Politika nije sklona promjenama i jako rijetko vidimo nekog "uzurpatora" kako uspješno navigira strujama i uspijeva preživjeti. Još rjeđe vidimo politički obrat kakav se prije samo nekoliko sati dogodio u New Yorku. Na unutarstranačkim izborima Demokratske stranke pobijedila je Alexandria Ocasio-Cortez, 28-godišnja aktivistica iz New Yorka.

Pobijedila je zastupnika Joea Crowleyja koji je trebao napuniti 20 godina mandata u američkom parlamentu. Sve mu je išlo na ruku, vodio je u anketama, imao je više novca za oglase, 14 godina uopće nije imao protukandidata na izborima unutar Demokratske stranke...

Donald Trump Izvješće Top News Eksplozivna istraga otkriva: FBI krive za Trumpovu pobjedu

Njegovom porazu se razveselio i američki predsjednik Donald Trump, a svoje veselje je pokazao, gdje drugdje, nego na Twitteru. "Mrzitelj Joe Crowley, mnogi su očekivali da će naslijediti Nancy Pelosi, je IZGUBIO preliminarne izbore. Drugim riječima, otpao je. Nitko to nije očekivao. Možda je trebao biti pristojniji i odnositi se s više poštovanja prema svom predsjedniku", napisao je Trump.

Komentatori su ga odmah upozorili da je Alexandria zapravo puno veća "mrziteljica" svega što Trump predstavlja nego što bi to Crowley ikad mogao biti. 

Članica Američkih demokratskih socijalista, rođena u siromašnom Bronxu, majka joj je s Puerto Rica, radila je kao konobarica nakon završenog faksa da bi pomogla majci preživjeti. Otac je umro od raka tri godine prije nego je završila faksa i čitava obitelj se morala boriti protiv banaka da im ne uzmu kuću.

Prije dvije godine je radila u predsjedničkoj kampanji Bernieja Sandersa, ali čak ni onda nije razmišljala da se sama baci u politiku.

Odvajanje djece migranata u Americi KONTROVERZA Top News Sve o sramotnom odvajanju djece od roditelja u Americi

"Nikad se nisam doživljavala samostalnom kandidatkinjom. Odbacila sam tu mogućnost zato što sam osjećala da su svi drugi je odbacili. Mislila sam da samo bogati i utjecajni ljudi, s pravim dinastijskim vezama, mogu voditi ozbiljnu kampanju. Znala sam da ja nemam ništa od toga", kazala je ona za New York Magazine.

Očitovalo se to i u njenoj kampanji gdje se nije sramila napasti Crowleyja da ne živi u okrugu kojeg predstavlja, da djecu ne šalje u škole u Bronxu... "On ne pije našu vodu, ne udiše naš zrak, ne šalje djecu u naše škole. On nas ne može predstavljati", kaže ona u nevjerojatno popularnom oglasu za njenu kampanju.

"Žene poput mene ne ulaze u politiku", kaže ona na početku tog oglasa koji je pogledan gotovo milijun i pol puta samo na Twitteru.

Oglas kojeg su praktički besplatno napravili njeni kolege iz Demokratskih socijalista.

Kako piše CNN, Crowley je skupio deset puta više novca za političku kampanju, ali i to je Cortez pretvorila u svoju prednost. Redovito se hvali činjenicom da ogromnu većinu donacije čine novčani iznosi manji od 20 dolara. "Ovo je borba ljudi i novca. Oni imaju novac, mi imamo ljude. Vrijeme je da priznamo da nisu svi Demokrati isti", govori njen, sada već famozni, oglas.

Ivanka Trump TATINA DJEVOJČICA Top News Ivanka stalno sanjari o jednoj poziciji u Bijeloj kući

Američki demokrati će se morati jako dobro preispitati što im je pošlo po krivu. Kako je Crowley, čovjek koji je mogao postati predsjednik parlamenta, izgubio od političkog amatera. 

Očito je da je Cortezina poruka besplatnog zdravstva i školstva te ukidanja zloglasne imigrantske agencije ICE, koja je ovih dana po svim medijima zbog razdvajanja djece i roditelja na američkoj granici, naišla na plodno tlo među Demokratima.

Očekuje se da će Cortez premoćno pobijediti republikanskog protukandidata na izborima ujesen i da bi vrlo lako mogla postati najmlađa izabrana zastupnica. Trump se može veseliti Crowleyjevu porazu, ali vidjet će koliko ga tek Cortez neće poštovati.

Na kraju krajeva, ona je sudjelovala u indijanskim prosvjedima protiv naftovoda, pomagala je gradiću Flintu gdje i dalje ne mogu piti vodu iz vodovoda. Borila se protiv velikih korporacija, nesposobnih političara, a tek sada će njena agenda izići na veliku pozornicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.