Top News
16752 prikaza

Prevare i kriminal: transkripti i bogatstvo stečajne mafije

1/7
Express.hr
Sisački sudac Mihael Kovačić u izvlačenje milijuna iz tvrtki u stečaju uključio je ženu, brata, sina, sestrina partnera, pa i bivšu ljubavnicu
 • U 12 godina sudac Kovačić i obitelj novcem iz tvrtki u stečaju kupili su kuću u Sisku, stanove u Zagrebu, aute... Ivanka Kovačić, sudska službenica, 2009. je imala plaću 4500 kn i bila u minusu. Situacija joj se počela mijenjati kad je sjela prva uplata od 50.000 kuna.
 • Stečajni upravitelji Branko i Iva Petanjek novcem tvrtki koje su završile u stečaju kupili su kuće u Tribunju i Samoboru, a Iva je i financirala poslovne planove svog tadašnjeg dečka Darka Marijanovića u turizmu. Sad na sudu od njega traži povrat novca. 
 • Stečajna je mafija iz Željezare Sisak izvukla 9,9 milijuna kuna. Oštećeni su i Tempo, Hyundai auto Hrvatska, Kutina-Kristal, Komunalac-Hrvatska Dubica, Srce-Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, Adriatic jahte...
 • Sudac Mihael Kovačić, prije nego što je prošli tjedan uhićen, imao je samo jedan incident s policijom. Pucao je u svom vinogradu u Gornjoj Gračenici 20. veljače 2015. iz ilegalnog pištolja, koji je, tvrdi, isprobavao nakon što mu ga je znanac ponudio na prodaju.
 • Prema spoznajama Domagoja Sajtera, profesora s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji je ujedno kvalificirani stečajni upravitelj, tijekom 17 godina u Hrvatskoj je provedeno više od 14.000 stečajeva sa stečajnom masom u iznosu od 112,4 milijarde kuna. 
 • Tih 14.000 stečajeva vodilo je 250 stečajnih upravitelja, koji su na njima legalno, putem propisanih naknada, zaradili ukupno 6,8 milijardi kuna bruto, a tih 250 stečajnih upravitelja i 14.000 stečajnih postupaka u 17 godina nadziralo je samo 50 sudaca.

 | Author: Nikola Čutuk/Pixsell Nikola Čutuk/Pixsell

Dugo vam je trebalo da me otkrijete, rekao je istražiteljima, iznoseći obranu u Uskoku, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić, koji je priznao da je od 2009. godine bio na čelu skupine od 13 ljudi koja je iz stečajnih masa poduzeća čije je stečajeve Kovačić vodio kao stečajni sudac izvukla oko 30 milijuna kuna kupujući kuće, stanove, aute, plaćajući si kredite, pa čak i korekciju vida.

- No ja za pola toga nemam pojma da se događalo jer sam bio više pijan nego trijezan – branio se Kovačić, koji je neko vrijeme bio i predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, dodavši da to što je on radio – prebacivao depozite s računa suda na račune javnih bilježnika – rade svi. S njim su prošli tjedan pritvoreni i njegova bliska suradnica sa suda Aleksandra Mažić te stečajni upravitelji Branko i Iva Petanjek, a svim osumnjičenicima prema nalogu suda blokirana je i imovina. 


Kovačiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a kako je zatražio da ga se razriješi sudačke dužnosti, sudac prestaje biti 30. travnja. Od tada više neće biti opasnosti da ponovi nedjela, pa bi se u nastavku istrage mogao braniti sa slobode. Od tada više neće biti na državnom proračunu, pa ga porezni obveznici neće godinama plaćati da ništa ne radi. Da nije odlučio završiti sudačku karijeru, bio bi udaljen s dužnosti, ali bi i dalje primao 50 posto plaće. Primjerice, njegova kolegica Vesna Malenica sa stečajnim upraviteljem Perom Hrkaćem uhićena je s “rukama u pekmezu” još 2017. godine. Suđenje joj nije počelo. Suspendirana je i, rekli su nam u Državnom sudbenom vijeću, do pravomoćnog završetka postupka ima pravo primati pola plaće. Maleničine imovinske kartice nema u registru imovinskih kartica sudaca, no sudeći po plaćama njezinih kolega s Trgovačkog suda u Zagrebu, radi se o najmanje 9000-10.000 kuna bruto mjesečno. 


Sudac Mihael Kovačić izvlačenje milijuna iz tvrtki u stečaju ustrojio je kao obiteljski posao. Osim njega osumnjičeni su njegova supruga Ivanka, sin Patrik, brat Jurica, sestrin partner Krunoslav Haramustek i nećak sučeve žene Ivan Prpić.  Novac je sjedao i na račune Ivankine sestre te njezinih dviju kćeri. I sučeva suradnica sa suda te bivša ljubavnica Aleksandra Mažić uključila je obitelj u posao. Novac je sjedao na račune tvrtki ili osobne bankovne račune njezina supruga Andrije Mažića, mame Branke Rajković i brata Nenada. I stečajni upravitelji Iva i Branko Petanjek su obitelj. Riječ je o kćeri i ocu. Jedino Vlasta Jagarčec Vajda, za koju se sumnja da je vodila firme preko kojih se prao novac izvučen iz stečajeva, nije obiteljski povezana ni s jednim osumnjičenim. Iva Petanjek, stečajna upraviteljica, rekla joj je u jednom tajno snimljenom razgovoru da za nju ima “dar od Mihe” te joj prenijela molbu da ga “iz sigurnosnih razloga ne zove”. U danima nakon potresa snimljen je i razgovor između suca i njegove suradnice Aleksandre Mažić. Oboje žive u Sisku, a istražitelji su 8. siječnja zabilježili da je sudac poslao statičare u dom njezine majke Branke Rajković kako bi pregledali oštećenja. No s obzirom na to da su oni došli nenajavljeno, nazvala je suca i javila da je “netko tamo kod mame”. On joj je objasnio o kome se radi, na što mu ona odgovara: “Nemoj me presijecati s tim stvarima. Mislila sam da su oni zločesti”. Stečajnog upravitelja Petanjeka su na Staru godinu istražitelji snimili u razgovoru s pomoćnikom iz ureda. Pričali su o prodaji nekretnine jednog stečajnog dužnika, na što Petanjek komentira:
“Sad bumo valjda dobili neke novce tam na taj k....”
“Al moramo najprije platiti režije koje opterećuju tu nekretninu” - upozorio ga je suradnik.
“Ma k... bumo platili... više ništ’! Nek ide u p... materinu. Nek sve zblokiraju. Mislim, spremit ćemo te novce na račune i nek’ se oni j… s tim. Kakve režije, čije režije?!” - nastavlja Petanjek. Pomoćnik ga i dalje uvjerava da ipak moraju podmiriti režije, a stečajni upravitelj mu govori da taj novac “uzme iz viška”. Nakon što pomoćnik konstatira da viškova nema, Petanjek kaže: “Malo ćemo viška uzeti p...a mu materina na ime toga. Uzet ćemo za najam nekakve garaže, ak’ ti treba. Sto eura ili hiljadu eura.” Nastavio je planirati izmišljene troškove, pa tako kaže da će svaki put kad rade uzeti “malo više, po hiljadu dvije eura više u diobu”, a da će te troškove prikazati veće nego što imaju obveze. Dodaje kako će “njegov Miha” sve te troškove priznati. Istražitelji su snimili i kako Branko Petanjek svojoj majci kaže da mu netko spočitava da uzima novac te pojašnjava da su u pravu ti koji tako govore. 

 | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

“Svi razmišljaju, i što ispravno razmišljaju, da te novce sebi uzimam jer s tim novcem nema se što raditi”, rekao je majci Petanjek. Prisluškivali su i njegovu kćer Ivu, koja se jednom prilikom požalila prijateljici na suca: “On još toliko toga želi da se napravi. Ne znam kako misli to završiti”. Prijateljica primjećuje: “Pa privodi se sve kraju”.
“Pa privodi se, al’ nemaš ti pojma kakve on ideje sve ima i kaj sve treba još napraviti”, objašnjava dalje stečajna upraviteljica dok je istražitelji prisluškuju. “Došla je i kartica za gorivo. Imaju ih pet. Ne znam tko sve to koristi. Ja neću točiti na tu karticu jer ne znam kako ću to opravdati”, žali se ponovno prijateljici i dodaje: “A znaš odakle su novci”. Prijateljica izražava nadu da će sve za tri-četiri mjeseca završiti, na što Iva Petanjek kaže: “Znaš ti kaj može u ta tri-četiri mjeseca biti. Svega…”. “Valjda neće ako nije do sada”, uvjerava je prijateljica. U tom istom razgovoru stečajna upraviteljica prijateljici je rekla da su “oni navikli živjeti tako da imaju sve”, ali i da se sve može otopiti. Istražitelji vjeruju da je pričala o sucu i njegovoj obitelji. Dan nakon tog razgovora pronašla je i šestu karticu za gorivo za sučevu obitelj čije troškove je plaćala, sumnjaju istražitelji, preko neke tvrtke. Istraga je, prvi je objavio Telegram, slučajno zahvatila i suprugu smijenjenog ministra zdravstva, Tatjanu Kujundžić. Uskok je, naime, prošle godine u rujnu, istražujući suca Mihaela Kovačića, tajno snimio razgovor između Tatjane Kujundžić i likvidatora njene tvrtke Zidni vrt d.o.o., Jure Marušića, koji je bio na mjerama, ali nije osumnjičen. Dogovarali su kako da, ovaj tjedan uhićeni stečajni sudac Kovačić, predmet njene tvrtke obradi preko reda. Kovačića i ekipu terete i da su na teret sredstava Željezare Sisak u stečaju isplatili najmanje 1,6 milijuna kuna za gradnju, adaptaciju i uređenje stečenih nekretnina te podmirenje drugih privatnih obveza Mihaela Kovačića, Aleksandre Mažić, Branka Petanjeka, Ive Petanjek, Ivanke Kovačić i Andrije Mažića, navodi Uskok.

 | Author: Facebook Facebook

Za Andriju Mažića su kupili obiteljsku kuću i dvorište u Staroj Drenčini. S računa Željezare prodavatelju su doznačili 210.440 kuna, s time da su na njegov račun uplatili 73.200 kuna, a 137.400 kuna za njegov kredit u banci.
Mihael i Ivanka Kovačić stekli su na račun Željezare Sisak kuću u Ulici lipa u Sisku. U svibnju i lipnju 2010. Branko Petanjek je u dogovoru s Kovačićima, vlasnicima kuće, s depozitnog računa javnobilježničkog pologa stečajne mase Željezare u stečaju isplatio 653.180 kuna neistinito to prikazavši kao isplatu prema vjerovnicima Željezare. Izvlačeći novac iz Željezare Sisak, Ivi Petanjek plaćena je gradnja stambenog objekta u Dijanovićevoj u Samoboru od 259 četvornih metara i kuće u istoj ulici od 153 metra četvorna. Branko Petanjek se i sam okoristio nekretninom. Tijekom 2012. je, jer sredstva iz Željezare Sisak nisu bila dostatna za kupnju kuće u Tribunju vrijedne oko 1,5 milijuna kuna, na koju se namjerio, naložio bilježniku da 400.000 kuna iz pologa Željezare Sisak prebaci na njegov račun, a zatim je još dodatnih 400.000 kuna sakupio na isti način, nalozima iz depozita Emporion plusa, Slavijatransa, a to je knjižio kao pozajmicu. S tih 800.000 kuna plaćeno je pola kuće. Druga polovica, tvrdi Uskok, od 742.043 kune, plaćena je sredstvima koja je nalogom Petanjek prebacio iz depozita tvrtki NIK d.d. i TVIM, da bi kupoprodaja bila finalizirana u veljači 2013.

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • stecajniprevaranti 00:15 21.Prosinac 2022.

  Nikako da USKOK stane na kraj Tomislav Filipović FILA , prevare kroz stečaj firme KOSTKO u Banjavčićevoj ulici u Zagrebu je kroz prevaru oteto više stanova, selo Sveti Lovreč u Istri vrijednosti 20 mil € i tamo je suvlasnik kao ... prikaži još! i još puno toga . Sve u kompi sa Branetom Golubićem i Hercegom te zagrebačkim odvjetnikom Denisom Marinkovićem. Tko od nas normalnih ljudi je mogao steći takvo bogatstvo u nekretninama u par godina. Naravno, vlasništvo se krije iza drugih tvrtki.

 • BESTpartizan 10:16 05.Ožujak 2021.

  obogatili ste se u 90ima preko noci zato je mnogima smetao drug tito jer nije dopustao pljacke kapitalizam je propast