Top News
2135 prikaza

Primanje mita: Javnost ne zna za koga političari lobiraju

PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA Uhićenje potpredsjednice Europskog parlamenta pokazalo je kako se novcem i darovima kupuju političari, a kod nas je Sabor donio prilično besmisleni kodeks

Potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili uhićena je sa svojim partnerom i još dvoje povezanih ljudi pod optužbom za primanje mita i pranje novca. Iako niječe krivnju, kod njih je pronađeno 1,3 milijuna eura u gotovini. Prema šturim objavama, novac je primala od jedne “zaljevske zemlje”, a neslužbene informacije govore da se radi o Katru. Bit je da je primala novac i darove kako bi iskoristila svoj utjecaj i osigurala povlastice u europskoj regulativi za tu zemlju.

 

Primanje mita je i kazneno djelo u Hrvatskoj, ali je zagovaranje ili lobiranje za neku opciju potpuno neuređeno. I zastupnici u Saboru ne moraju se niti izjasniti za čiji interes govore i/ili predlažu neko zakonsko rješenje. Sabor je nakon više godina napokon donio i Etički kodeks koji se upravo počeo primjenjivati, no on je daleko od onoga što su od nas tražile međunarodne institucije. I uglavnom se bavi ponašanjem u sabornici pa bi bolji naziv dokumenta mogao biti bonton za zastupnike. Zagovaranje nečijeg interesa je tek površno spomenuto, pa tako u kodeksu piše da zastupnik može reći ako zagovara neku treću stranu. Ne mora, može. U Hrvatskoj se godinama najavljuje i Zakon o lobiranju, ali ni od njega još ništa. Te osnove transparentnosti u Hrvatskoj su još nepoznanica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:45 20.Prosinac 2022.

    Glasajte opet za iste