Top News
830 prikaza

Promocija knjige "Uspon i pad NDH: 10 dana u travnju"

1/4
Fraktura i Best Book najavljuju tribinu "U središtu interesa" koja će se održati u petak, 14. svibnja. Na tribini će biti predstavljena knjiga Borisa Rašete i Gorana Gavranovića "Uspon i pad NDH: 10 dana u travnju"

Tribina U središtu interesa predstavit će knjigu Borisa Rašete i Gorana Gavranovića "Uspon i pad NDH: 10 dana u travnju" (24 sata, 2021.). O knjizi će govoriti Boris Rašeta, Goran Gavranović i Hrvoje Klasić. 

Tribina će se održati u petak, 14. svibnja u 20 sati u Knjižari Fraktura uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja bit će ograničen na 12, stoga vas molimo da se što prije prijavite na promocije@fraktura.hr.


Razgovor ćete moći pratiti uživo na Facebook stranici 24sata, Facebook stranici Best Book - najčitaniji književni magazin, na na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura  i na Facebook profilu Fraktura - najbolja literatura. 

 | Author:

U predvečerje desetog travnja 1941. tajni Hitlerov emisar, dr. Edmund Veesenmayer očajnički nagovara dr. Vladka Mačeka da preuzme vodstvo nad Hrvatskom. Maček je najmoćniji političar Banovine, države u državi, unutar čijih se granica na 65.000 četvornih kilometara našao najveći dio hrvatskoga naroda. Njemu se njemačka ponuda čini kao sklapanje ugovora s vragom. Za to vrijeme, skriven na jednom tavanu, umirovljeni pukovnik, “naftalinac” Slavko Kvaternik stvara svoju računicu. I on smišlja proglašenje države. Podalje od njih, u Firenci, jedan čovjek na glasovitoj Piazzi dei Signoria (kojom dominira veliki Michelangelov David) isprobava novu odoru, zadovoljno promatrajući svoj izgled u zrcalu. To je dr. Ante Pavelić čija je sudbina još uvijek neizvjesna i ovisi o Mačekovoj odluci. Povijest je na ruletu, kuglice se vrte preko crvenih i crnih polja.

 | Author: Hrvatski državni arhiv Hrvatski državni arhiv

U ovoj knjizi objavljeni su dnevnici velikih i malih aktera povijesti, sjećanja, memoari i novinski članci tiskani u hrvatskim listovima od 1. do 10. travnja 1941. godine. U njoj defiliraju Maček i Pavelić, otac i sin Kvaternik, Tito i Pavle Gregorić, Vlatko Velebit, Josip i Joža Horvat, Miroslav i Bela Krleža. Tu je i Marko Mesić koji će u tri vojske – kraljevoj, ustaškoj pa Titovoj – biti odlikovan, ali poslije rata pod misterioznim okolnostima ostao je invalid – vlak mu je odsjekao obje noge. U njoj čitamo i o dramama “malih” ljudi, koji se vole, mrze, žene, ubijaju, idu u kina, kabaree i strepe od onoga što će doći tog fatalnog, desetog travnja. Toga dana svima će životi zauvijek biti promijenjeni...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:55 13.Svibanj 2021.

    izgubili su 1945 sta je bila ndh sacica paveliceve vojske fašisti