Top News
171 prikaza

Puno buke ni za što: Privatna pošta Hillary Clinton nije tako važna

Kampanja Hillary Clinton je u tijeku
Press Association/PIXSELL
Clintonova uopće nije prva državna tajnica koja je koristila privatni email za vrijeme trajanja službe

Mogu li se državni dužnosnici koristiti privatnim emailom za obavljanje državnih poslova? Šefica američke diplomacije Hillary Clinton zbog toga je na noge podigla čitavu Ameriku nakon što je objavljeno da se Hillary u službenoj komunikaciji služila svojim privatnim mejlom. ABC News je napravio detaljnu analizu zbog čega je taj događaj tako kontroverzan.

Što se dogodilo?

Hillary Clinton | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Hillary Clinton je koristila privatni mail za komunikaciju dok je bila državna tajnica. Njezin je tim potvrdio kako se koristila privatnim mailom za državne poslove, ali da je sve rađeno u 'duhu i prema pravilima State Departmenta'. Dodano je kasnije kako Clintonova nije kršila zakon te da je sve relevantne mailove njezin tim predao State Departmentu na čuvanje. 

Je li imala službeni državni email koji nije koristila?

The Times je izvijestio kako nije imala službenu email adresu na vladinoj domeni, koja je u ovom slučaju state.gov. Takva elektronska pošta se automatski pohranjuje na vladin server i čuva kao federalni zapis. 

Zna li se za što je koristila email?

Domena 'clintonemail.com' registrirana je u tjednu prije nego li je prisegnula na mjesto državne tajnice 2009. godine, izvjestio je The Washington Post. No, nitko još nije potvrdio da je koristila baš taj mail.

Je li Clintonova legalno koristila email?

Hillary Clinton | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Još nema dovoljno informacija koje bi točno odredile jesu li pravila prekršena. Poruke na vladinom emailu automatski se pohranjuju u sklopu Zakona o federalnim zapisima i sasvim je jasno kako privatni email od Hillary Clinton nije u tom sustavu, ali njezin tim je istaknuo kako je većina dopisivanja pokrivena. 

'Za državne poslove slala je s državnog računa računajući kako će ih zadržati', rekao je glasnogovornik Clintonove Nick Merrill. Međutim, kao što je The Time naveo, Hillary Clinton nije poslala nijedan email s vladinog maila. Njezin je tim pročešljao cijeli njezin privatni račun i sve poruke koje imaju veze s državničkim poslovima proslijedili su State Departmentu i glasnogovorniku Bijele kuće.

Kako je State Department odgovorio?

Glasnogovornik Jen Psaki rekao je kako State Department već dugo ima pristup širokoj lepezi zapisa Hillary Clinton koji uključuju i ljude koji koriste state.gov račune, ali nije izričito uključivala  email adrese koje je Clinton slala sa uključenog nevladinog računa. Drugi glasnogovornica, Marie Harf, rekla je kako nema zabrane na korištenje osobnog emaila za državne poslove sve dok se čuvaju.

No, nije sa sigurnošću mogla reći kako je Clintonova pod uvjetima State Departmenta kao relevantnu mail adresu koristila privatni račun. Harf je istaknula kako Clintonova preko privatnog mejla nije komunicirala informacije koje bi mogle ugroziti bilo kakvu ili bilo čiju sigurnost.

Je li taj račun mogao biti hakiran?

Hillary Clinton | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Ne zna se opseg sigurnosnih mjera koje su poduzete s njezinim vanjskim računom i poklapaju li se s mjerama njezinih kolega koje koriste vladin mail. Vladin račun primjerice ima šifrirane poruke. Harf nije mogla reći je li njezin mail bio siguran. Na pitanje kako vlada može jamčiti njihovu sigurnost, odgovorila je: "Ne znam, morat ćete pitati nju (Clinton)".

Je li ona prvi visokorangirani dužnosnik Vlade koji je učinio ovako što?

Clintonovi glasnogovornici tvrde da nije. Kažu kako su državni tajnici i prije nje također koristili privatne email račune. U odgovoru nije specificirao jesu li ti državni tajnici istovremeno koristili državne i privatne mailove ili samo privatne račune poput Clintonove, kao i jesu li državni tajnici radili prema ranije postavljenim pravilima za vladine zaposlenike o korištenju emaila. Bez navođenja imena, visoki dužnosnik State Departmenta je potvrdio kako su se Clintoničini prethodnici koristili sličnom politikom privatnih emilova.

"Znamo da se državni tajnici prije Kerrya nisu uvijek služili službenim računom State Departmenta", rekao je viši službenik State Departmenta.

Međutim, dva prethodna tajnika isključivo su se služila vladinim emailom ili ga nisu koristila za sve, dok je treći izbjegavao privatni email za povjerljive poslove. Službenik blizak Condoleezzi Rice koja je bila na čelu Ministarstva vanjskih poslova tri godine pod Georgeom W. Bushom, rekao je kako Rice nikada nije koristila privatni email za državne poslove. 

Peggy Cifrino, glasnogovornica Colina Powella, rekla je kako je emailove slao s privatnog računa koji su po prirodi najčešće bili neklasificirani, te kako je njegov ured obećao predati sve potrebne emilove na čuvanje prema novoj politici za praćenje elektroničke komunikacije visokih dužnosnika Vlade. Bivši dužnosnik vlade bilizak Madeline Albright, koji je prethodio Powellu u kasnim 90-im, rekao je kako email nije koristila za sve.

Kako se otkrilo?

Hillary Clinton | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

The New York Times je izvijestio je kako je Clintonova koristila privatni račun te da je prvi puta to otkriveno tijekom istrage 2012. godine kada je napadnut američki konzulat u Bengaziju u Libiji. Međutim, State Department je očito samo prije dva tjedna predao odboru oko 300 emailova. 

Republikanac Elijah Cummings, izjavio je kako mu je poznato da je Clintonova koristila privatni email, očito slijedeći obrazac koji su primjenjivali raniji državni tajnici. Na kraju, svatko tko je primio njezin email od kada je preuzela State Department 2009. godine prepoznao bi na vrijeme kako je primio email s adrese koja nije službena.

Hoće li to predstavljati problem u utrci 2016. godine?

Iako Clinton još nije najavila svoju kandidaturu, njezin vjerojatni protivnik Jeb Bush već je počeo koristiti njezin postupak u svoju korist. Naveo je kako prema svemu sudeći Hillary Clinton nedostaje transparentnost, što bi joj moglo ugroziti izglede. No, Clintonova uživa veliku popularnost među Amerikancima i bit će zanimljivo vidjeti kako će ova priča utjecati na njezinu daljnju karijeru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.