Top News
79695 prikaza

Putin puk'o: "Dali smo vam uranij, a vi ste napali Jugu!"

Vladimir Putin
REUTERS
Alfa i omega Rusije žestoko je kritizirao brojne ustupke koje SAD zahtjeva

Vladimir Putin je kritizirao SAD jer se ne pridržavaju svog dijela niza međunarodnih ugovora o razoružanju. Kazao je kako Moskva neće izaći iz postojećih ugovora, ali je obećao "trenutan, simetričan odgovor" ako se službeni Washington odluči na takav put.

Govoreći tijekom sastanka u Valdai Discussion Clubu u Sočiju, godišnji sastanak s  novinarima i stručnjacima Rusije, Putin je počeo podsjećanjem na program "Megatona u Megawatt", koji je trajao od 1993. do 2013. godine i kada je Rusija obogaćeni uran iz oko 20.000 svojih nuklearnih bojevih glava pretvorila u nisko obogaćeni uranij koji američke nuklearne elektrane koriste kao gorivo.

Putin je rekao kako su u okviru onoga što je nazvao "jednim od najučinkovitijih napora u razoružanju u povijesti", američki dužnosnici napravili 170 posjeta strogo čuvanim ruskim objektima i "postavili stalne radne prostore u njima ukrašene američkim zastavama".

"S Ruske strane je demonstrirana otvorenost i povjerenje", rekao je Putin, spomenuvši kako je tijekom devedesetih godina oko 100 američkih dužnosnika imalo pravo provesti iznenadne inspekcije ruskih nuklearnih postrojenja kao dio sporazuma Gorbačova i Jeljcina, prenosi Russia Today.

Vladimir Putin Car Putin Life Tata ga je tukao, živio je bez tople vode i kade

"Ono što smo dobili zauzvrat je dobro poznato - potpuno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podrška separatizmu u Kavkazu, zaobilaženje Vijeća sigurnosti UN-a, bombardiranje Jugoslavije, invaziju na Irak i tako dalje. Amerikanci su vidjeli stanje našeg nuklearnog arsenala i gospodarstva pa su odlučili zanemariti sve međunarodne zakone"

Putin je rekao da je neprijateljska politika Washingtona "vratila odnos između dviju zemalja u pedesete godina prošlog stoljeća", iako je napomenuo da je za vrijeme hladnog rata postojalo više međusobnog poštovanja između dviju supersila.

"Ne možemo aktivno sudjelovati u nekoliko međunarodnih ugovora, jer SAD ne rade ništa. Ne možemo jednostrano poštivati neke stvari", rekao je Putin, pozivajući se na Konvenciju o kemijskim oružjima iz 1993., kao primjer SAD gdje iskorištava prednost.

Prošlog mjeseca, Rusija je proglasila da su svi rezervni dijelovi za kemijsko oružje bili uništeni - vijest koju su zapadni mediji ignorirali, tvrdi Putin - dok je SAD stalno odgađao svoj raspored uništavanja i sada planira dovršiti proces najranije 2023. godine.

"Sve smo uništili, a onda su naši američki partneri rekli: 'Još ne, nemamo novaca.' Dakle, oni mogu tiskati dolare, ali nemaju novaca. Ali mi, s druge strane, možemo?", rekao je Putin s teškim sarkazmom.

Putin je označio kao ključnu točku u raspadu post-sovjetskog svijeta američku odluku o povlačenju iz Ugovora o borbi protiv balističkih raketa iz 1972. godine, tijekom prvog mandata Georgea W. Busha, da bi otvorio put za izgradnja sustava raketne obrane.

"Ovaj sporazum bio je kamen temeljac cijelog međunarodnog sigurnosnog okvira u području strateškog oružja. No, usprkos trošenju godina truda pokušavajući uvjeriti naše kolege da postoji drugi način, nismo uspjeli držati naše partnere unutar sporazuma", rekao je Putin.

Ekskluzivne slike iz Raqqe Sirija Top News Približava li nam se Treći svjetski rat zbog Sirije?

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je još jedan sporazum između Rusije i SAD-a koji je još uvijek na snazi ​​- novi START. Potpisan 2011. do 2021. godine, predviđa da obje strane mogu imati do 1.550 aktivnih nuklearnih bojevih glava. Trump ga je nazvao kao loš posao Obamine administracije u svojoj kampanji, a navodno mu je smetalo i kad je ruski predsjednik povukao tu temu tijekom telefonskog razgovora ranije ove godine. 

"Čujemo da druga strana također nije zadovoljna s novim START-om", rekao je Putin. "Nećemo ga zatvoriti. Možda smo i sami nezadovoljni određenim aspektima, ali uvijek postoji element kompromisa. Dakle, mi ćemo ispuniti naše obveze."

Ugovor pod najvećom prijetnjom je INF, potpisan 1987. godine, koji zabranjuje lansiranje raketa - kako nuklearnih tako i konvencionalnih - dometa 500 do 5.500 km. Sjedinjene Države su rekle da nekoliko najnovijih ruskih raketa krši sporazum.

Putin je prigovorio da sporazum ide na ruku zemljama članicama NATO-a zato što ne zabranjuje zrakoplovne ili pomorske lansere, te je kazao kako to predstavlja "još jedan primjer Rusije koja daje jednostrane ustupke".

"Ipak ćemo se pridržavati pod uvjetom da će i naši partneri uraditi isto", rekao je Putin. "Ako odluče napustiti ga, međutim, naš će odgovor biti trenutačan i simetričan".

Dok je Putin inzistirao da Rusija i dalje želi stvarati nove sporazume s SAD-om radi postizanja nuklearnog razoružanja, možda je teže pregovarati u vremenu raznovrsnijih oružanih sustava.

"Spremnost zemalja da pričaju o uklanjanju nuklearnog oružja izravno je proporcionalna njihovom napretku u drugim sustavima oružja", kazao je Putin, ističući kako konvencionalna oružja opremljena modernim sustavima ciljanja "nude gotovo jednaku štetu i puno veću točnost."

"Pažljivo pratimo što se događa diljem svijeta, baš kao što naša vlastita zemlja stječe taj ne-nuklearni sustav oružja", rekao je Putin.

  • Sneki 08:30 21.Listopad 2017.

    Amerika je najvece zlo covecanstva i svako ko staje na njihovu stranu nije nista bolji.

  • ASTORIA 07:43 21.Listopad 2017.

    Jadna Rusija ništa nije kriva.Oduzmu Ukrajini Krim i nikom ništa.Kažu Rusi to je bilo naše.Pa i Aljaska je bila vaša dok je Ruski car nije prodao Americi. Pa ako ste tako hrabri probajte Aljasku uzeti natrag.

  • nelson 18:46 20.Listopad 2017.

    jugoslavija je bila zakon