Top News
824 prikaza

Putin u Sloveniji, SAD helikopteri u Hrvatskoj, sve isti dan

Helikopter Kiowa Warrior
Tomislav Brandt/MORH
Od ruskih milijunskih donacija HDZ-u do američkih interesa u Hrvatskoj, da bi se hladnoratovski čudesno poklopio posjet Putina Ljubljani i donacija oružja SAD-a Zagrebu

Istog dana ruski je predsjednik Vladimir Putin posjetio Sloveniju, a u Zemunik je vojska SAD-a dopremila prvih pet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz donacije od 16 takvih najmodernijih borbenih letjelica. Za dvije bivše jugoslavenske republike to je bio jako značajan dan i apsolutno je nemoguće da je riječ o pukoj slučajnosti.

Helikopter Kiowa Warrior | Author: Tomislav Brandt/MORH Tomislav Brandt/MORH

Putinu je ovo već treći posjet Sloveniji, po svemu sudeći srdačniji od bilo kojeg ranije, sve kako bi ruski predsjednik na mala vrata amortizirao sankcije Zapada zbog umiješanosti u građanski sukob u Ukrajini između desničarske vlade i proruskih separatista. Ukrajina je stradala kao jedan od najekstremnijih primjera geopolitičkog novohladnoratovskog sukoba Istoka i Zapada.

Prodor Putina u Sloveniju za SAD je zato jako loša vijest, posebno nakon što se Viktor Orban pokazao kao vrlo stabilan ruski igrač u Mađarskoj. A i u Hrvatskoj se jako puno govorilo o HDZ-ovim "ruskim vezama" u mandatu Tomislava Karamarka, pri čemu je bila riječ i o milijunskim donacijama za stranačke potrebe, a o INA-i i MOL-u da se ne govori.

Pa ako je Vladimir Putin bio dobrodošao u Sloveniju, a po svemu prikazanom jest, SAD se potrudio da pokaže da je dobrodošao u Hrvatsku, što je činjenica po svemu prikazanom. Veliki transportni avion C-5 Galaxy američke vojske dopremio je pet "kolibrija na steroidima", kako u vojsci zovu ove male, brze, okretne, ali snažne helikoptere.

Hrvatska je donacija od neprocjenjive koristi jer, nakon što je 2006. ostala bez borbene eskadrile legendarnih helikoptera Mi-24 ruske proizvodnje, sada opet ima borbene helikoptere. I to kakve. Helikopteri koji su dopremljeni u Zemunik proizvedeni su između 2010. i 2012., a u operativnu upotrebu uvođeni su do 2015.

Helikopter Kiowa Warrior | Author: Tomislav Brandt/MORH Tomislav Brandt/MORH

U sastav HRZ i Protuzračne obrane dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom. Pukovnik Michael Križanec odabrao je najmoderniju inačicu "D" u studenom 2015. godine. "Ovaj helikopter je iznimno mali, vižljast te radi malu buku tako da ga je teže otkriti.

Ima senzore i naoružanje kojim može s velikom preciznošću pogoditi cilj na daljinama i do devet kilometra", kazao je pukovnik Križanec za portal obris.org. Osim helikoptera koji su stigli u Zemunik, dostavljena nam je oprema, ali i stotine različitih komponenti i pričuvnih dijelova teških oko 30 tona.

S obzirom da su dostavljeni helikopteri te oni koji će tek stići donacija američke vojske, Hrvatska će za PDV i ostale troškove, kao što je obuka pilota platiti oko 200 milijuna kuna. Taj novac Vlada je osigurala krajem svibnja ove godine.

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 14:13 31.Srpanj 2016.

    Izgleda da si pripisujemo neku važnost u svjetskom poretku,a ni kod kuće nemožemo NIŠTA urediti.Putina boli ona stvar za nas,a Amerika samo traži po globusu,kante(poslušne državice) za svoje smeče.