Top News
5616 prikaza

Putinov 'nuklearni Titanik' može ugroziti cijeli svijet

Plutajuća nuklearna elektrana
ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL
Plutajuća nuklearna elektrana, tvrde Rusi, otporna je na najjači tsunami, ali i na sve druge moguće prirodne katastrofe

Rusija je u subotu u more porinula plutajuću nuklearnu elektranu. Brod "Akademik Lomonosov" isplovio je iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu na svoje prvo putovanje. Prijeći će preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk.

Ekolozi su ovaj projekt već nazvali "nuklearnim Titanikom".

Nuklearka bi trebala opskrbljivati energijom udaljene ruske teritorije oko Antarktika, a već sad mnogi govore da je ovo vrlo kontroverzni projekt koji bi, u slučaju havarije, mogao ugroziti cijeli svijet.  

Černobil, nekoliko mjeseci uoči završetka zaštitnog sarkofaga 2016. Nuklearna prijetnja Life Černobil će biti pod oklopom - ovako će izgledati

"Nuklearni reaktori koji su krenuli prema Arktičkom oceanu predstavljaju očiglednu prijetnju tako osjetljivom eko-sustavu", rekao je nuklearni ekspert Greenpeacea.

Kontroverzna plutajuća nuklearna elektrana koju je izgradila Rusija i koju su ekološki radnici već prozvali "nuklearnim Titanicom", isplovila je na svoje prvo putovanje morem, prema vlasnicima Lomonosova, državnoj kontrolnoj tvrtki za nuklearnu energiju Rosatom, plovilo će se kretati od Baltika prema bazi u Murmansku. 

Plutajuća nuklearna elektrana prva je takve vrste na svijetu i bit će napunjena nuklearnim gorivom prije no što će biti odvučena prema Arktiku, gdje će biti stavljena u pogon.

Rosatomov projekt je došao pod široku kritiku ekoloških skupina, uključujući i Greenpeace.

Greenpeaceov nuklearni stručnjak za središnju i istočnu Europu, Jan Haverkamp, ​​izjavio je da Lomonosov ipak predstavlja veliku prijetnju okolišu, iako su odgođena početna testiranja koja su najavljena da će se održati St. Peterburgu.

"Planirati testiranje nuklearnog reaktora u gusto naseljenom području poput središta St. Peterburga, u najmanju je ruku neodgovorno", rekao je ,

Grad Ozersk Ruska tajna Life 'Grad groblje' - žive u najzatrovanijem gradu na svijetu, a za njih je to raj

"Međutim, premještanje testiranja ovog "nuklearnog Titanica "daleko od očiju javnosti neće smanjiti opasnost. Nuklearni reaktori koji plutaju oko Arktičkog oceana predstavit će šokantno očiglednu prijetnju krhkom okolišu", piše The Independent, te upozorava na velike klimatske promjene.

"Ovaj opasni pothvat ne predstavlja samo prijetnju Arktiku, nego i potencijalno drugim gusto naseljenim ili ugroženim prirodnim područjima".

"Lomonosov" je dizajniran da proizvodi energiju u udaljenim područjima sjevernog i dalekog istoka Rusije.

Rosatom kaže da je reaktor sposoban generirati dovoljno snage za grad do 100.000 ljudi.

Očekuje se da će izgradnja druge plutajuće nuklearke započeti 2019. godine, a ruski državni mediji izvještavaju da već postoji interes i drugih zemalja. 

Dužnosnici u skandinavskim zemljama, uključujući Norvešku i Švedsku izrazili su zabrinutost zbog potencijalnih nesreća na moru koje uključuju i proces izgradnje Lomonosova. 

Pripjat kod Černobila Nuklearni rizici Znanost Da nije bilo katastrofe u Černobilu, Hrvatska bi dobila nuklearku

Međutim, Rosatom tvrdi da su poduzete mjere predostrožnosti kako bi se spriječila nuklearna katastrofa.

"Lomonosov je dizajniran s velikim mjerama sigurnosti koje predviđaju sve moguće opasnosti i zato je nuklearni reaktor tako projektiran da ga ne može uništiti ni najjači tsunami, kao ni ikakva druga prirodna katastrofa", navodi se u priopćenju tvrtke.

"Nadalje, svi procesi koji se odvijaju na plutajućoj jedinici s za proizvodnju nuklearne energije ispunjavaju sve zahtjeve Agencije za međunarodnu energiju i ne predstavljaju nikakvu prijetnju okolišu", tvrde Rusi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.