Top News
7713 prikaza

Radikali u komi: Braco i Seka neće više moći širiti podvale

Aktivisti Grozda
Robert Anić/PIXSELL
Zemaljska kugla nastavila se okretati, civilizaciju nisu slomili, nisu uvjerili dovoljno ljudi u svoje bedastoće

Jao. Loš tjedan za Kristinu Pavlović, brata joj Ladislava, umirovljenoga generala Sačića i Rozalijinu udrugu udovica - filmskih kritičarki (epizoda "Ministarstvo ljubavi") kao vodeće stručnjake u Hrvatskoj i regiji na polju medicine, sociologije, obrazovanja i ljudskih prava. Uz taktove "Ne dirajte mi ravnicu" Najboljih hrvatskih tamburaša 20. 6. 2018. razgaljeno i uz širenje ruku, Hrvatskom su saboru predali navodnih 377.635 potpisa za povlačenje Istanbulske konvencije, ali dvadeset i prvo stoljeće naglo se okrenulo protiv njih i odlučilo udariti s više strana.

Prije nego što ispričamo tužnu priču o Grozdu i simpatizerima koji bi ukidali informatiku u školama, valjalo bi se samo kratko osvrnuti na nadrealistične elemente samog čina predaje potpisa. 
Gospođa Pavlović koja zapravo svih ovih mjeseci sramotne kampanje pod nazivom "Istina o Istanbulskoj" nije niti jednom jasno artikulirala što je to takozvana rodna ideologija, tog je dana uzevši mikrofon u ruku, iz rukava ponovo izvadila onaj zastrašujući plakat kojim je Inicijativa i počela svoju kampanju.

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Top News Bez HDZ-a bi bio nula, obećava gluposti i ne voli žene

Sjećate se bizarnog jumbo plakata: ilustracija zbunjene djevojčice kojoj u školi postavljaju pitanje da odluči hoće li biti dječak ili djevojčica dok se pritom i njezin hrvatski identitet počinje dekonstruirati u nedogled (jedino to može objasniti toliku prisutnost umirovljenih generala). Podsjećanjem na pokušaj ozloglašene PR kampanje Kristina je još jednom, blago nama, tim izuzetno nepametnim potezom dala šlagvort onome što će uslijediti kao jedan od udara dvadeset i prvog stoljeća.

U svom obraćanju gospođa Pavlović osvrnula se i na uputu Ministarstva obrazovanja upućenu školama i fakultetima da na zahtjev osoba koje su spol ili rodni identitet promijenile nakon završetka školovanja izdaju diplome s novim podacima, kao direktnu posljedicu prihvaćanja Istanbulske. I to joj nije trebalo.

Idući govornik na predaji potpisa cvijeta hrvatskog građanstva bio je nezaobilazni predstavnik militantnog dijela društva, general Sačić koji je, prekidan refrenom rado korištene pjesme u raznim akcijama na rubu civiliziranog "Zovi samo, zovi" pričao o slobodi hrvatskog naroda, vjerojatno ugroženoj malom, nevidljivom i marginaliziranom skupinom njezinih transrodnih građana koje Grozd sotonizira od listopada 2017.

Ladislav Ilčić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Iza navedenih govornika, moglo se vidjeti na snimci, okupilo se društvance slabe dentalne higijene kojem je, prema načinu na koji plješću i podržavaju akciju, ovo vjerojatno bila jedna od rijetkih prilika da se pojave na televiziji, Laudato. U veselom društvu našao se i, kako ga je kolega Sačić najavio, pobjednički general Željko Glasnović, bivši legionar, poznat po skandaloznim izjavama i vrlo specifičnom shvaćanju demokracije i slobode govora uglavnom samo za simpatizere jedne varijante bivše propale Hrvatske.

Sačić je usput zaprijetio i regularnoj praksi provjeravanja potpisa, da neće njih nitko vuć’ za rukav i provjeravati, samo se postavlja pitanje zašto bi itko pretpostavio da su svi potpisi valjani i zašto se zakonske procedure ne bi odnosile na njih? Možda zato što je general. Na kraju svog obraćanja zahvalio se gospođi Kristini Pavlović koja je, prema njegovim riječima, žrtvovala puno slobodnog vremena i intelekta kako bi ova inicijativa uspjela. Što se tiče slobodnog vremena to bi se još i dalo izračunati.

Da skratimo prikaz, najdirljiviji trenutak bio je kada su kockastu hordicu primili službenici pred saborom, gdje ih je razgaljeni Zekanović dočekao s Dinarom, a jedan od službenika upitao: ‘Oćete se fotografirati s kutijama?' A oni su kao sedmaši na ekskurziji ushićeno svi u glas počeli uzvikivati: Da! Da! Da! 
A kako izgleda istina i čemu onaj sažaljivi uzvik na početku teksta? Netko bi im trebao reći, možda netko tko im je drag, da buđenje dolazi uskoro, da se zemaljska kugla okreće i unatoč njihovim nastojanjima da se sve skupa zaustavi, civilizirani svijet ide naprijed, oslanjajući se na znanost i zakone.

Ladislav Ilčić S one strane razuma Top News Ilčiću sad smetaju i PMS i menstruacija

Baš tog veselog tamburaškog jutra udruga Trans Aid podnijela je antidiskriminacijsku tužbu Županijskom sudu u Zagrebu protiv udruge Grozd zbog diskriminacije i uznemiravanja trans osoba. Svojim postupanjem, što je vidljivo iz svakog istupa Inicijative, širili su predrasude i mržnju prema trans osobama i poticali javnost da određene građane Republike Hrvatske tretira drugačije nego ostale.

Laički rečeno, da ih okrivi za sedam gladnih godina, raspad brakova, lošu demografiju, gubitak posla, propast Agrokora i iseljavanje. Stvarajući društvenu klimu netrpeljivosti prema trans osobama direktno su pomagali da povreda njihovih prava svakim danom bude sve veća, da se ionako nevidljivi ne usude ni pomisliti da priznaju svoje postojanje.

Ako se sud bude vodio važećim Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Ustavom Republike Hrvatske te praksama Europskog suda za ljudska prava, Braco i Seka će staviti ključ u bravu Grozda i kome još nije jasno postat će jasno da je ugrožena, manjinska skupina bila jedina meta njihovih akcija. 
Riječ, dvije o spomenutoj, strašnoj uputi Ministarstva obrazovanja; vrlo je lako provjerljiva laž takozvane Istine o Istanbulskoj da je uputa direktna posljedica ratifikacije Konvencije o zaštiti žena od nasilja.

Ladislav Ilčić, pored njega Tonči Matulić | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Još 2014. godine u Narodnim novinama objavljen je Pravilnik u kojem je opisan proces kojim osoba dolazi do promjene spola ili života u drugom rodnom identitetu. S obzirom na to da je u Hrvatskoj moguće pokrenuti takav proces postoji nedvojbena zakonska obveza da obrazovne ustanove na zahtjev osobe izdaju dokumente s novim podacima. Dakle, kome treba - jednostavnijim rječnikom, Ministarstvo je uputu izdalo samo zato što neke ustanove nisu bile sigurne kako postupiti.

I na kraju, u moru loših vijesti, plači zemljo, još jedna, najgora: Svjetska zdravstvena organizacija izdala je novu verziju Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11) u kojoj je transrodnost uklonjena iz poglavlja "Poremećaja ličnosti i ponašanja odraslih". Ta novost u klasifikaciji predstavlja pobjedu u nastojanjima da se postigne depatologizacija rodnih identiteta što ujedno znači globalni (za one koji vjeruju u globus, a ne u ploču) pomak prema suzbijanju rodno uvjetovane diskriminacije i nasilja. Bingo.

Laički rečeno, poistovjećivanje pedofila i onog kanadskog nesretnika koji vjeruje da je poni s nekim tko je transrodna ili rodno varijantna osoba, u civiliziranom svijetu bit će nemoguće. 
Jao. Skoro da vam dođe žao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ichiban 14:18 02.Srpanj 2018.

    Prema naslovu mislio sam da se radi o vrlim Pusićima!