Top News
3409 prikaza

Ramljak šuti o problemu kojeg će imati novi vlasnici Konzuma

Ante Ramljak
Davor Visnjic (PIXSELL)
Četiri trgovine Konzuma u Hrvatskoj u vlasništvu su južnoafričkog fonda, za koje Agrokor plaća najam

Južnoafrički Tower Property Fund objavio je 22. siječnja 2018. vijest da je nakon dužih pregovora s izvanrednim povjerenikom Agrokora Antom Ramljakom napokon potpisan aneks Ugovora o najmu trgovačkih centara za razdoblje od sljedećih dvanaest godina, javlja Telegram.

Ukratko, Konzum i Agrokor obvezali su se da će od Južnoafrikanaca još dodatnih 12 godina iznajmljivati prostore, koje im je Agrokor prodao u siječnju 2016. godine za 66,4 milijuna eura u lease back aranžmanu. Riječ je o četiri nekretnine - Konzumovim centrima u Dubrovniku, dva u Zagrebu i jedan u Velikoj Gorici. 

Željko Rohatinski - bivši guverner HNB-a Bivši guverner Top News Rohatinski: Todorić mi je dao dvostruko veću plaću

Agrokor i Konzum prije dva tjedna obavezali su se da će u narednih dvanaest godina unajmljivati od Južnoafrikanaca ta četiri centra pod unaprijed dogovorenim fiksnim uvjetima, a kako navodi Telegram, ovom odlukom novim su vlasnicima Konzuma vezali ruke.

Tako je ugovoren mjesečni najam za Meridijan 16 na Gračanskoj cesti u Zagrebu u iznosu od 10,47 €/m2, za Sub City Centre u Srebrenom kod Dubrovnika 14,66 €/m2, Superkonzum u Velikoj Gorici 9,99 €/m2 i najstariji Superkonzum, onaj u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, u iznosu od 25,50 €/m2. Agrokor je po tom Ugovoru do 2028. trebao platiti najam u iznosu od 59,8 milijuna eura kako bi bio oslobođen daljnje obaveze rada u tim prostorima.

Od četiri navedena najma, za tri lokacije su potvrđeni dosadašnji uvjeti, dok je za Superkonzum u Vukovarskoj ulici u Zagrebu cijena najma smanjena za 20 posto. To znači da će Agrokor i Konzum u narednih dvanaest godina umjesto 59,8 platiti 57,4 milijuna eura.

Agrokor nigdje nije objavio ovu informaciju, a kako u svom tekstu navodi Goranko Fižulić, svaki plan restrukturiranja Konzuma mora početi smanjenjem cijena najma prostora. Osim toga, postavlja se pitanje zašto je Ante Ramljak zavezao ruke budućim vlasnicima Konzuma obavezavši se na plaćanje previsokih cijena najma u narednih dvanaest godina.

Ante Ramljak u trgovini Konzum Posao iz snova Top News Ramljak od plaće u Agrokoru postao milijunaš

Inače, Tower Property Fund je investicijska kuća, koja svoje urede i nekretnine ima samo u Južnoafričkoj Republici i sve poslove ima samo tamo, dok je jedini posao kojeg je sklopila izvan te države ovaj s Konzumom. Pomalo je to čudan detalj, da od svih država, investicija i poslova tvrtka iz Južnoafričke Republike ima poslovni deal samo s Konzumom.

Tower Property Fund je u svibnju prošle godine objavio zanimljiv dokument o Agrokoru, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.

Od neto dobiti kojeg Tower godišnje ima, šest posto im dolazi od Konzuma, a u dokumentu su naveli kako su se susreli s Ramljakom, što je Ramljak također zaboravio objaviti. Ako je vjerovati Toweru, Ramljak ih je na tom sastanku uvjeravao da su četiri njihova Konzuma od strateške važnosti za Konzum.

U istom dokumentu od prošle godine Tower navodi kako im je Ramljak na sastanku rekao kako će pitanje najma biti riješeno. Devet mjeseci kasnije je i riješeno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.