Top News
67212 prikaza

Raskošni život Arkanovog ubojice: Jahte, penthouse...

Željko Ražnatović Arkan
Screenshot Youtube
Nakon godina potucanja po čitavom svijetu, ubojstvo njegovog odvjetnika bi moglo konačno presuditi i njemu

Dobrosav Gavrić, osuđen za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana prije 18 godina, i dalje se skriva u Južnoafričkoj republici i uporno osporava srpski zahtjev za izručenje. Nakon što je u utorak ubijen njegov odvjetnik Pete Mihalik, vjerujemo da će još snažnije se boriti da nitko nikad ne sazna gdje je. Srpski mediji su u travnju ove godine objavili su da je Gavrić iza rešetaka još od 2011. godine kada je otkriveno da se se skriva u toj afričkoj državi.

Otkriven je potpuno slučajno, nakon što je teško ranjen u napadu na jednog od najvećih kriminalaca tog dijela svijeta Cyrila Beeku. Gavrić je bio vozač okorjelom kriminalcu u trenutku ubojstva 2011. godine, a nosio je dokumente na ime Saša Kovačević. 

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živio u luksuznom stanu na obali mora u Cape Townu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvjema kćerima živio kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront. Sve do rujna ove godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim riječima, činjenice da je osuđen u politički motiviranom procesu. Sutkinja ustavnog suda JAR-a Leona Theron odbila je njegov zahtjev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.

Željko Ražnatović Arkan Legijina Jedinica Life Najgori kriminalci Balkana: Zapovijedao im je Hrvat

Južnoafrički Sunday Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, koristeći bosansku putovnicu ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johannesburgu. Iste godine je pokrenuo tvrtku za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Beekom.

Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obavještajnu službu.

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovjednik bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sljedbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.

Prije nego što je pobjegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubojstvo. 

Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tijekom jednog svjedočenja: "Sjedio si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lijepo sam te vidjela preko Željkovog ramena. Ponovit ću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdano, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pjevačica i pljunula na Gavrića.

Arkan i Ratko Mladić U paklu BiH Life Arkan je pljuskao Mladićeve vojnike, brijao im glave...

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručitelji odabrali Gavrića za ubojstvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vješt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubojica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cijene. Nakon toga su ga trebali namamiti da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiti.  Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gdje se trebao dogovoriti s 'prodavateljima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. siječnja 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspio Arkanu ispaliti tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidirati Mandića i Garića sa dva metka u leđa.  

On je nakon trostrukog ubojstva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak izlaza iz hotela, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je osiguravao Arkanovu ženu, pjevačicu Svetlanu Ražnatović Cecu. Policajac iz Trbušnice je u općem metežu puzao na laktovima i uspio se izvući iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je, pogođen u bok između dvije ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.

Proces za ubojstvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.