Top News
2601 prikaza

Rasplet jezivog misterija: Sud oslobodio par za ubojstvo tinejdžerice i krađu djeteta

Supreme Court of New South Wales
Amber Haigh nestala je 2002. godine. Zadnji put je viđena na željezničkoj postaji. Nikada je nisu pronašli. Otac njezina djeteta Robert i njegova supruga Anne Geeves optuženi su za ubojstvo no sud ih je sad oslobodio

Jednog hladnog zimskog dana u lipnju 2002. godine, tinejdžerica s intelektualnim poteškoćama nestala je iz New South Walesa u Australiji bez traga. Od tada je misteriozna sudbina Amber Haigh progonila stanovnike te australske regije zbog jezive sumnje: Da su 19-godišnjakinju ubili otac njezine petomjesečne bebe i njegova supruga kako bi joj uzeli dijete, piše BBC

Dva desetljeća kasnije, Robert i Anne Geeves,  oboje 64 -godišnjaci, koji su bili optuženi za njezino ubojstvo,  oslobođeni su. Sutkinja Julia Lonergan u ponedjeljak je zaključila kako tužitelji nisu uspjeli dokazati njihov navodni motiv, rekavši: "Slučajevi se ne odlučuju na temelju glasina, nagađanja ili sumnje."

 | Author: Supreme Court of New South Wales Nestala Amber i Robert Geeves sa svojim djetetom Supreme Court of New South Wales

Geevesovi su posljednji koji su vidjeli Amber živu. Par je policiji rekao da su je 5. lipnja 2002. godine ostavili na željezničkoj postaji Campbelltown, na periferiji Sydneya, kako bi posjetila oca. Rekli su i da im je malog sina ostavila da se brinu o njemu dok je nema. Istog dana u 20.45 sati s njenog bankovnog računa podignut je novac s bankomata u Campbelltownu. 

Unatoč opsežnim policijskim istragama i nagradi od milijun dolara za informacije, njezino tijelo nikada nije pronađeno. Tužitelji su se oslanjali na svjedočenja ljudi i stotine dokumenata kako bi poduprli svoju teoriju - da su Geevesovi "izmanipulirali" Amber da rodi Robertovo dijete, a zatim je "uklonili iz jednadžbe" jer se nije htjela odreći skrbništva.

Dvije svjedokinje prisjetile su se kako je Amber s njima podijelila priče o zlostavljanju - uključujući slučajeve u kojima ju je alkoholizirani Robert Geeves navodno vezao i imao seks s njom. Robbie Geeves, sin osumnjičenog para, isprva je bio u vezi s Amber i upoznao je sa svojim roditeljima. Rekao je sudu da je njegova majka Amber nazivala "surogatom" i da su se oba roditelja pojavila u njegovu domu u gluho doba noći tražeći od njega da prihvati Amberino i Robertovo dijete kao svog "mlađeg brata" .

Tužiteljstvo je također pokazalo sporazum kojim je Amber natjerala Roberta da potpiše obećanje da neće uzeti njezino dijete, kao i oporuku koju je sastavila prema kojoj će njezina teta dobiti skrbništvo nad bebom u slučaju njezine smrti.

"Bilo je malo znakova, u moru dokaza u ovom slučaju, da je Amber ikada pokazana ljubav koju je trebala ili zaslužila", rekla je sutkinja Lonergan, dodajući da je jasno "izvan razumne sumnje" da je mrtva. Sutkinja je ukazala kako je kritičan problem s optužbama tužiteljstva taj što nije bilo  "zadovoljavajućih dokaza" da su Anne i Robert i dalje željeli imati još djece kad je Amber zatrudnjela.

Izletio iz sudnice vrišteći

Kritizirala je iskaze svjedoka tužiteljstva i rekla da se istraga usredotočila na "pobijanje Geevesove verzije događaja", a ne na istraživanje uzroka Amberina nestanka. Potom je naredila da se par odmah pusti iz zatvora. Jedan posjetitelj na galeriji suda izletio je iz sudnice vrišteći. I Amberina rodbina bila je vidno potresena, a neki su kasnije tiho briznuli u suze ispred suda.

Tužiteljstvo i obrana slagali su se oko malo toga tijekom suđenja - osim da je Amberin život bio iznimno težak i da je njezina smrt nastupila prerano.  Sud je čuo da je Amber došla u Kingsvale - izolirano predgrađe u blizini regionalnog grada Younga - 1990-ih kako bi živjela sa svojom pratetom Stellom Nealon, nakon što je pobjegla iz "disfunkcionalnog" djetinjstva u Sydneyu pokvarenog epilepsijom, poteškoćama u učenju i nasilnim ocem alkoholičarem.

Njena prateta Nealon živjela je u susjedstvu Geevesovih, koji su tada bili u svojim 40-ima, a s  Amber ih je upoznao njihov tada 19-godišnji sin Robbie. Život u kući njezine pratete bio je napet, a ponekad je bio i fizički nasilan.  Amber je ranije bila u vezi s jednim od njezinih rođaka, koja je rezultirala pobačajem kad je imala samo 14 godina.

U policijskim razgovorima predočenim sudu, Geevesovi su rekli da su Amber ponudili utočište i da je nedugo nakon toga stupila u seksualni odnos s Robertom. Geevesovi su rekli da su se, iako se njihov odnos s tinejdžericom drugima činio "čudnim" njih troje "vrlo dobro slagali", a Anne je rekla policiji da ju je Amber doživljavala kao majčinsku figuru.

Sin je prekinuo kontakte s roditeljima 

Kada je 2001. godine postalo jasno da je Amber zatrudnjela s Robertom, to je izazvalo raskol u obitelji i naposljetku prekinulo Robbiejev odnos s roditeljima. Po svemu sudeći, Amber je "obožavala" svog sina, ali socijalni radnici i prijatelji posvjedočili su da je teško mogla ispunjavati majčinske obveze.

Geevesovi su tvrdili da su dali sve od sebe kako bi pomogli Amber da se nosi s tim izazovima, i da su to učinili bez vlastitog interesa. A u svojoj presudi, sutkinja Lonergan nije našla "ništa zlokobno" u njihovom "pružanju pomoći" Amber i njezinom djetetu, čiji se identitet štiti.

Robert i Anne Geeves u zatvoru su bili od 2022. godine. Par je uvijek tvrdio da je nevin i nijekao da ima bilo kakve veze s njezinim nestankom.

 

 


 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.