Top News
234 prikaza

'Rat' oporbe i predsjednice – kad će Kolinda raspisati izbore?

Državni vrh na jubilarnoj 40. viteškoj igri Trka na prstenac
Dusko Marusic (PIXSELL)
Oporba ratuje s predsjednicom nakon informacije kako izbore ne namjerava raspisati prije 1. kolovoza

Oporba se opet okomila na Kolindu Grabar Kitarović, te tvrde kako ponovno "igra" za HDZ. Te su optužbe krenule nakon što je Novi list objavio da predsjednica namjerava izbore raspisati tek 1. kolovoza, zbog čega SDP-ovci smatraju kako s takvom odlukom ide na ruku HDZ-u.

"Predsjednica je opet postala HDZ-ova službenica. Prvo je bez ikakvog pravog razloga odlučila da će izbori biti tek 11. rujna, čime je išla na ruku HDZ-u koji se nalazi u dubokoj krizi. Sad će im još i olakšati izborne pripreme, čekajući s raspisivanjem izbora dok si ne izaberu predsjednika. To zaista nema smisla", izjavio je neimenovani član SDP-ovog Predsjedništva za Novi list.

Ovo nije prvi put da oporba "ratuje" s predsjednicom. Slične izjave dolazile su iz oporbe i tijekom konzultacija nakon parlamentarnih izbora prošle godine. I tada je oporba optuživala Kolindu Grabar Kitarović kako oteže ne bi li HDZ-u kupila vrijeme za skupljanje parlamentarne većine.

Stručnjaci za Ustav pak tvrde kako predsjednica, bez obzira na negodovanje oporbe, nije prekršila svoje ovlasti, te da činjenica kad će raspisati izbore ne mijenja puno, niti za HDZ niti za opoziciju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Orešković popili kavu u centru grada | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Dr. Mato Palić s osječkog pravnog fakulteta kaže da predsjednica potpuno samostalno odlučuje o datumu održavanja izbora, ali i da postoje ograničenja postavljena Ustavom i izbornim zakonima. Što se tiče datuma donošenja odluke o održavanju izbora, dr. Palić smatra da to ne igra veliku ulogu za raspored održavanja izbora. 

"Donošenje odluke o raspisivanju izbora 25. srpnja ili 1. kolovoza ne znači praktički ništa. Zakonski rokovi za izbore su poznati, datum raspuštanja Sabora je poznat i na predsjednici je da odluči kada će se izbori održati", izjavio je dr. Palić u razgovoru za Express.

Zakonski predviđeni rokovi su jasni i ne dopuštaju previše fleksibilnosti. 

"Odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora stupa na snagu 15. srpnja i tada počinju teći ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora. Izbori se moraju održati najmanje 30 dana, a najviše 60 dana od datuma raspuštanja Sabora. Predsjednica bira bilo koji datum u tom rasponu, vodeći računa da mora biti neradni dan. To znači da može odabrati bilo koju nedjelju od 15. kolovoza do 15. rujna", ispričao nam je dr. Palić.

Unatoč tomu što Kolinda Grabar Kitarović nije prekršila ovlasti, oporba negoduje jer odgađanje datuma raspisivanja izbora u ovom trenutku pogoduje samo HDZ-u, koji još nema ni predsjednika.

Ankete su naime rijetko sklone nestabilnim strankama, što je HDZ već osjetio posljednjih tjedana u svim objavljenim anketama koje pokazuju dramatični pad popularnosti stranke, a raspisivanje izbora dok je stranka još uvijek "bezglava" može im još više štetiti.

Palić nadalje objašnjava što se događa nakon raspuštanja Sabora.

Stranke imaju dva tjedna nakon raspuštanja Sabora za formiranje kandidacijskih listi za izbore i njihovu predaju Državnom izbornom povjerenstvu koje provjerava njihovu pravovaljanost. Dok stranke rade izborne liste, DIP formira lokalna izborna povjerenstva koja će nadgledati samu provedbu izbora. 

Nakon što prođe rok za predaju listi, DIP ima 48 sati za njihovu provjeru i u tom roku može skrenuti pažnju na moguću nepravilnost s listama. Međutim, stranke su već iskusne i za očekivati je da će kandidacijske liste ispunjavati tehničke uvjete. Recimo, kandidati moraju biti punoljetni, hrvatski državljani, te ne smiju biti osuđivani na bezuvjetne zatvorske kazne dulje od 6 mjeseci.

Po isteku roka za provjeru kandidacijskih lista počinje službena predizborna kampanja koja završava izbornom šutnjom dan prije održavanja izbora. Kako nam je pojasnio dr. Palić: 

"DIP proglašava izborne liste pravovaljanima i DIP (ne stranke) ih dostavlja sredstvima javnog priopćavanja na objavu čime službeno počinje predizborna kampanja".

Iz Ureda predsjednice, potvrdili su kako će izbori vjerojatno biti raspisani prvog dana kolovoza, i pojašnjavaju da ona želi izbjeći preklapanje predizborne kampanje s godišnjim odmorima i obilježavanjima obljetnice Oluje i sinjske Alke. 

"Predsjednica će odluku o raspisivanju izbora donijeti odmah po raspuštanju Sabora, ali ona će početi važiti nešto kasnije. Zasad se razmatra i 25. srpnja, ali vjerojatnije je da će izbori biti raspisani 1. kolovoza", rekli su iz Ureda predsjednice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.