Top News
18695 prikaza

Rat Sj. Koreje i SAD-a srušio bi diktatora, ali i pobio milijune

Kim Jong un
1/18
REUTERS
Ove godine, kao nikad od Hladnog rata, svijet nije bio na rubu atomskog pakla, evo zašto...

Sjevernokorejska državna agencija KCNA objavila je da će, u slučaju udara na Sjevernu Koreju, ta zemlja uzvratiti udarima na predsjedničku palaču u Južnoj Koreji, te po američkim bazama na teritoriju južnog susjeda i po Japanu. Lako za taj dio, Pyongyang je oduvijek bio sklon bombastičnim proglasima. Ono što je doista zabrinjavajuće objava je iz Kine, koja kao da je izgubila nadu da može držati Kim Jong-una pod kontrolom. "Stječe se dojam da novi korejski rat može izbiti u svakom trenutku", objavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Kratko nakon što je američka vojska po naređenju Donalda Trumpa bombardirala vojni aerodrom Sirijske vojske sa 56 tomahawka, Trump je zapovjedio svojim snagama da se zapute prema Korejskom poluotoku. U prvom redu nuklearni nosač aviona USS Carl Vinson, dva razarača i jedna krstarica. Trump je posebno rekao u srijedu da to nije i ono najubojitije čime raspolaže Vojska SAD-a, nego da su tu i podmornice. Slijedio je proglas režima iz Pyongyanga da "nuklearni rat počinje na Dan Sunca".

Riječ je o sjevernokorejskom državnom prazniku, 105. rođendanu utemeljitelja Sjeverne Koreje Kima Il-sunga i Danu nezavisnosti. Istog dana japanski premijer Shinzo Abe upozorio je svijet da Sjeverna Koreja, vrlo moguće, priprema šesti nuklearni pokus u svojoj povijesti. "Postoji mogućnost da je Sjeverna Koreja sposobna već sad lansirati projektile s bojnim otrovom sarinom u svojim bojevim glavama", kazao je premijer Abe. Gomila loših vijesti kako god da se okrene.

Koliko je moguć otvoren rat između Sjeverne Koreje i SAD-a objasnio je odmah nakon slanja američke ratne mornarice prema Koreji Der Spiegelov posebni analitičar i dopisnik za vanjsku politiku Bernhard Zand. On je krenuo od toga da prijetnje na relaciji Pyongyang-Washington u proljeće nisu nikakva novost zato što je proljeće doba godine kad SAD već po običaju u toj u toj regiji održava vojne vježbe sa svojim saveznicima Japanom i Južnom Korejom.

Kim Jong-un Sjeverna Koreja Top News Kim Jong-un opet prijeti: Tri rakete pale kod Japana

A to onda diktatoru u Pyongyangu jako loše pada na želudac. Istodobno, točnije u travnju, zasjeda i Narodna skupština Sjeverne Koreje, njihov parlament, a tu je i ono obilježavanje "Dana Sunca" 15. travnja, što se odnosi na utemeljitelja Sjeverne Koreje čiji ga režim naziva "Suncem nacije". Koliko god takve proljetne ratne eskalacije ranije bivale potpuno uobičajene, ove godine cijeli svijet zabrinut je da bi to moglo prerasti u nuklearnu konfrontaciju.

"Otkako je u Pyongyangu na vlasti Kim Jong-un, broj testiranja projektila raznih vrsta i nuklearnog oružja drastično se povećao. Vrijeme između pojedinih pokusa u posljednje vrijeme stalno se skraćuje", istaknuo je Zand ubacivanje Sjeverne Koreje u višu brzinu sa svoje strane granice. Što se tiče druge strane Pacifika, u siječnju je Donald Trump izričito izjavio da "neće ulaziti u nikakva vanjskopolitička iznenađenja i rizike".

"Međutim, kako je Trump nedavno iznenada naredio bombardiranje ciljeva Sirijske vojske u Siriji, postavlja se pitanje je li on sada u stanju jednako drastično promijeniti svoj stav i u slučaju Sjeverne Koreje. Prije samo nekoliko dana Trump je na to pitanje dao odgovor u svojoj objavi na Twitteru. Napisao je da je SAD spreman sam riješiti problem sa Sjevernom Korejom, ukoliko to ne učini Kina", podsjetio je Zand.

Kako ne bi bilo nikakve zabune ni u javnosti, posebno ne u Pyongyangu, te u Pekingu, Trump je to i ponovio za američke medije: "Ako Kina ne bude dovela u red Sjevernu Koreju, mi ćemo to učiniti. To je sve što vam imam za reći." Zand ne vjeruje da Trump sa svoje strane priželjkuje sukob. "On zna, a ako kojim slučajem ne zna, onda to znaju njegovi vojni savjetnici i to su mu sigurno i rekli, da se Sjevernu Koreju nipošto ne može usporediti sa Sirijom.

Sjeverna Koreja je praktično nuklearna sila. A čak i kad ne bi imala nuklearno oružje, svojim konvencionalnim naoružanjem bila bi u stanju na Južnu Koreju, možda čak i na Japan, otvoriti takvu artiljerijsku vatru i prouzročiti takvo krvoproliće, da je jezivo čak i pokušati opisati razmjere pogibija. Bila bi riječ o milijunima žrtava. To zna Pentagon, to zna Trump i ja ne vjerujem da on traži takvu vrstu sukoba", zaključio je Zand.

Nuklearni pokus u Arizoni 18. travnja 1953. Loši susjedi Top News Južna Koreja: Spremni smo zbrisati Pyongyang s lica zemlje

Što se tiče motiva s kojima Sjeverna Koreja, uz jezive žrtve svog stanovništva, ulazi u užasno opasno stalno balansiranje na rubu nuklearnog rata, taj dio je vrlo jasan. Pyongyang je još od podjele otoka na sjeverni i južni dio vojno paranoičan. Od raspada dvoblokovskog svijeta krajem 80-ih još i više, koliko god, zapravo, ta zemlja nikada nije bila dijelom nijednog bloka, pa čak i s Kinom održava neki vrlo egzotičan odnos u kojem niti Peking nije uvijek previše siguran što vladaru na sjeveru Koreje može pasti na pamet.

"Kada se to uzme u obzir, onda se ne može računati s time da bi Kim Jong-un bio taj koji bi prvi otvorio takav sukob. Jer kad bi se to dogodilo, već iz ove pozicije lako je predvidjeti da bi se takav sukob mogao završiti na samo jedan način, a to bi bio kraj Sjeverne Koreje kakvu danas poznajemo i definitivni kraj sjevernokorejskog režima", optimističan je konačan zaključak Der Spiegelovog stručnjaka.

Južnokorejski mediji izvještavaju dva dana prije "Dana Sunca" da je u četvrtak režim u Pyongyangu najhitnije evakuirao iz glavnog grada čak 600.000 ljudi, oko četvrtine stanovništva. Kina je sa svoje strane granice također spremna i ne računa previše na zdrav razum, te je na granicu sa Sjevernom Korejom rasporedila 150.000 vojnika.

Koliko god da nitko u toj priči očito ne želi nikakvo "iznenađenje", kamoli da bi prvi napravio kobni potez, oko svojih Kurilskih otoka, na jugu otoka Sahalin, svoje je snage pojačala i Rusija. Tako da su se na vrlo malom prostoru okupili najveći svjetski igrači kao da se spremaju za nuklearni party koji nitko od njih ne želi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.