Top News
791 prikaza

Roberta Metsola: Treba nam moderniji i jači EU parlament

1/2
Pool/Reuters/Pixsell
Europski parlament mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa te se približiti svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta

Iskusna malteška konzervativna europarlamentarka preuzela je čelništvo EP-a nakon nagle smrti Davida Sassolija. Roberta Metsola (43) u svojim prvim izjavama nakon izglasavanja za predsjednicu EP-a pozvala je kolege na veću brigu za ekologiju i budućnost Europe. Pučanka Metsola je najmlađa predsjednica EP-a te je treća žena izabrana na tu dužnost.

Što vidite kao glavne ciljeve EU parlamenta u 2022.?

Europski parlament mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa te se približiti svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. Posebno moramo slušati mlade, a ostatku svijeta moramo pokazati da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina.

 | Author: Philipp von Ditfurth/DPA/PIXSELL Philipp von Ditfurth/DPA/PIXSELL

Kako vidite ulogu Hrvatske u Europskoj uniji?

Jedan od mojih prvih susreta s premijerima zemalja članica bio je susret s Andrejom Plenkovićem. Cijenim teme o kojima smo razgovarali. Razumijem važnost i značenje priključenja Hrvatske Schengenu i eurozoni ove godine. Veselim se raspravama u Parlamentu. Pozdravljamo priključenje države članice koja je toliko važna za naš europski projekt.

Koji su vaši prvi zadaci i ideje za osnaživanje rada EP-a?

Moramo osnažiti EP. Ne smijemo se bojati reformi. Potreban je ‘moderniji, učinkovitiji’ Europski parlament, a na čelu tog suzakonodavnog tijela EU-a predsjednica koja će ‘slušati i miriti razlike’ među eurozastupnicima. Slijedit ću ambiciju svog prethodnika Davida Sassolija, a to je ojačati snagu parlamenta u odnosu na druge europske institucije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tito
    Tito 22:59 25.Siječanj 2022.

    Baba misli da građani ne razumiju ništa ali činjenica je da ne mogu ništa.

  • BESTpartizan 10:09 25.Siječanj 2022.

    ne treba nam unija