Top News
20106 prikaza

Rušenje mita: "Knez Višeslav nije ni postojao!"

Crkva svetog Križa u Ninu
screenshot/youtube
Zadarski profesor iznio je nova tumačenja o čuvenoj krstionici kneza Višeslava, kao i o samom knezu

Profesor emeritus Sveučilišta u Zadru Nikola Jakšić digao je priličnu buku s dvije svoje studije posvećene krstionici kneza Višeslava iz Nina koju se dugo u našoj historiografiji smatralo autentičnim spomenikom pokrštenja Hrvata.

Njegov je zaključak je da Višeslavova krstionica nije iz Nina, nije nastala u Hrvatskoj nego u Veneciji, napravili su je tamošnji majstori, naručili vjerojatno Mlečani i nije bila namijenjena Hrvatima, već jednoj od kneževina na istočnoj obali Jadrana.

Navijači Predrasude Zapada Life Hrvate pitali: Ima li u Hrvatskoj fakulteta?

Prema njemu, mitska krstionica Hrvata to zapravo nije nikada bila, a knez Višeslav je bio neki slavenski knez, ali nipošto hrvatski. O Višeslavu čak ni ne postoji puno podataka, a u njegovo vrijeme nije čak niti postojao neki hrvatski velikaš imenom Višeslav.

Zanimljivo je kako njegove kolege povjesničari i arheolozi pokušavaju osporiti njegova tumačenja i otkrića, te Jakšića optužuju na nedostatak domoljublja i nacionalne svijesti.

Profesor Jakšić je za Slobodnu Dalmaciju komentirao dio u kojem tvrdi da krstionica nije hrvatski spomenik i da nema nikakve veze s Hrvatima. 

"Krstionica je prvi put uočena 1853. godine u kapucinskom samostanu u Veneciji kada je prenešena u mletački Museo Correr. Tako je postala poznata javnosti. O krstionici su prvo pisali talijanski autori koji su na njoj uočili slavensko ime, što je izazvalo potrebu za tumačenjem. Glavno je pitanje bilo tko je taj Višeslav? Bilo je jasno da krstionica nije bila namijenjena prostoru u kojem je nađena. Bilo je različitih interpretacija, neke su uključivale i ruske kneževe, a onda je temeljem jednog zadarskog rukopisa iz 18. stoljeća, tzv. Annonim Filippi, zadarski autor Giuseppe Ferrari Cupilli oprezno pretpostavio da bi krstionica mogla biti porijeklom iz Nina. Naime, Cupilli je u tom rukopisu pronašao podatke da je 1746. iz Nina odnesena neka krstionica koja je bila, kako kaže, opremljena natpisima i grbovima. Za taj Cupillijev prijedlog "zapalio" se Luka Jelić koji je početkom 20. stoljeća istraživao ninske spomenike. On je pretpostavio kako bi to mogao biti dokaz ne samo da krstionica u Correru potječe iz Nina, nego da je i na njoj upisano ime jednog hrvatskog kneza iz 9. stoljeća u vrijeme čije vladavine je došlo do pokrštenja Hrvata", objasnio je Jakšić za Slobodnu Dalmaciju.

Naime, kako kaže, nije upitno kada je nastala, već tko ju je napravio.

"Datacija nije znatnije bila promašena, jer to u globalu jest 9. stoljeće, točnije ipak, njegova posljednja četvrtina. Problem je što je Jelić krsni zdenac htio jače usidriti u Nin na početak 9. stoljeća. Kao voditelj arheološka istraživanja u Ninu Jelić je 1911. godine objavio izvješće prema kojem je kod današnje župne crkve sv. Azela (a to je srednjovjekovna ninska katedrala) pronašao temelje građevine krstionice oblikom bliske opisu u rukopisu Annonim Filippi. Prema njegovom tumačenju, u toj građevini je nekada bila smještena Višeslavova krstionica u kojoj su Hrvati primili kršćanstvo. Kasnija arheološka istraživanja su međutim pokazala da takve građevine na terenu uopće nema. No, kako ju je Jelić u svom izvještaju čvrsto "zabetonirao" u Nin, krstionica je ušla u historiografiju kao gotova činjenica. Kasnije se ipak uspostavilo da je Jelić tu građevinu izmislio", nastavio je Jakšić.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Strani mediji Top News 'Srbi i Hrvati su kao dva neurotična brata'

Na pitanje kome je krstionica bila namijenjena, Jakšić nastavlja:

"Vjerujem da je trebala poslužiti za pokrštenje kneza jedne od manjih slavenskih kneževina na istočnoj obali Jadrana. Znamo da su na tom prostoru, osim Hrvatske, postojale i druge kneževine, primjerice Hum, Zahumlje, Travunija, itd. Naime, Mlečani su u 9. stoljeću imali velikih problema s plovidbom po Jadranu jer su njihove brodove napadali ovi Slaveni. Krstionica je po mom sudu najvjerojatnije bila pokušaj Mlečana da pridobiju kneza neke od tih malih država, što bi im jamčilo zaštitu pomorskih i trgovačkih putova uzduž Jadranske obale. Što se na koncu dogodilo, teško je reći. Po mom sudu ta je mletačka akcija ili otpala, ili je stornirana, ili je netko umro, uglavnom krstionica nikad nije otišla iz Venecije niti se ostvarila namijenjena joj uloga."

Jakšić naime tvrdi da krstionica nikada nije bila isporučena i da je ostala u Veneciji.

"Da, i tu ostaje sve do Drugog svjetskog rata kada po sporazumu između Pavelića i Mussolinija, dospjela u Hrvatsku. Vlasništvo je HAZU-a, a izložena je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu."

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vlado 13:32 14.Siječanj 2019.

  je dudek, jebeš tak

 • Avatar dudek1
  dudek1 16:13 07.Srpanj 2017.

  je viseslava ni tak tak,ali drpislav jos zivi kaj ne