Top News
158 prikaza

Rusi osudili američkog glazbenika na 13 godina zatvora zbog trgovine drogom

1/2
REUTERS
Michael Travis Leake (52), koji je prije lanjskog uhićenja dugo živio u Rusiji, tijekom suđenja odbacio je optužbe. Krivom je proglašena i njegova suoptužnica Veronika Grabančuk

Ne priznajem nikakvu krivnju, rekao je Leake u videu koji su ruski mediji nakon njegovog uhićenja objavili na društvenim mrežama.

Michael Travis Leake optužen je za organiziranje trgovine drogom u koju su bili uključeni mladi ljudi, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. Leakeova majka rekla je lani za ABC News da je njezin sin kratko služio u zračnim snagama kao tinejdžer te da je živio u Moskvi veći dio prošlog desetljeća radeći kao glazbenik s dva ruska rock benda i podučavajući engleski. Njegov angažman na glazbenoj sceni istaknut je u epizodi Anthonyja Bourdaina "Parts Unknown" iz 2014., gdje je govorio o političkoj cenzuri u Rusiji.

Leakeovo uhićenje dogodilo se usred niza pritvaranja drugih Amerikanaca u Rusiji na temelju, kako ih SAD naziva, "lažnih optužbi", uključujući reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha i bivšeg marinca Paula Whelana

 | Author: REUTERS REUTERS

Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, tužitelji optužuju za prikupljanje tajnih podataka o tvrtki koja proizvodi tenkove za ruski rat u Ukrajini. U lipnju mu je počelo suđenje u Jekaterinburg. Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora. Gershkovich, njegov list i američka vlada odbacuju optužbe i kažu da je on samo radio svoj posao kao izvjestitelj kojeg je akreditiralo rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Bivši američki marinac Paul Whelan, koji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu u Rusiji na osnovu optužbi koje su on i američka vlada odbacili kao politički motivirane, zatražio je od administracije američkog predsjednika Joea Bidena da pojača pritisak na Rusiju kako bi osigurala njegovo i oslobađanje reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha.

Whelan (54) je uhićen u Moskvi u prosincu 2018. pod optužbom za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora u svibnju 2020. nakon suđenja koje su Sjedinjene Države osudile kao "izrugivanje pravde".

Paul Whelan | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za ideju razmjene zarobljenika u koju bi bio uključen Gershkovich i da je bilo kontakata sa Sjedinjenim Državama, ali oni moraju ostati tajni.

Kako bi to moglo funkcionirati vidljivo je iz sudbine košarkašice Brittney Griner. Ona je u Rusiiji bila zatvorena zbog optužbi za posjedovanje marihuane. Izjasnila se da nije kriva, ali je bila osuđena i poslana u rusku kaznenu koloniju. Jedini razlog zašto nije odslužila punu devetogodišnju kaznu bio je taj što su SAD sklopile dogovor. Razmijenili su je za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je u američkom zatvoru proveo 12 godina.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.