Top News
5463 prikaza

Rusi pošizili zbog Mladića: Ucjenjuju Haag i UN

Ratko Mladić
REUTERS
Osuđen je na doživotni zatvor, a sada stižu pritisci sa svih strana da ga se pusti na slobodu

Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića jer nemaju potvrdu neovisnih stručnjaka da osuđeni ratni zločinac dobiva odgovarajuću medicinsku skrb, izjavio je u New Yorku Genadij Kuzmin, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u, a prenosi Alo.

"Dok se takva situacija ne promijeni, Rusija neće moći uplaćivati novac u proračun za rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove", poručio je Kuzmin na sjednici Vijeća sigurnost UN-a posvećenoj radu Mehanizma, nasljednika Haaškog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. 

Obitelj Milošević Pusta želja Top News Novi sud za srpske zločine: "Haag nije dovršio svoj posao"

Kuzmin je kritizirao i presude Anti Gotovini i Naseru Oriću, ali i Ramušu Haradinaju.

"Ponovljeno suđenje i još oštrija kazna za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sve to ilustrira. Tako je i u slučaju Ratka Mladića. Takve presude uvijek prate agresivna medijska propaganda i pritisak na suce. Pritiscima u vezi sa slučajem nepoštivanja suda i s optužbom protiv članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića, Mehanizam pokušava produljiti svoje postojanje", rekao je on.

Kuzmin je ovdje zanemario medijsku kampanju i brojne pritiske kako bi se Mladiću omogućilo liječenje na slobodi. 

Ratko Mladić i Radovan Karadžić | Author: REUTERS REUTERS

Zdravstveno stanje Ratka Mladića je loše i blizu je srčanog i moždanog udara, tvrdi njegov odvjetnik Branko Lukić, a prenosi Kurir.

Prema riječima Mladićevog odvjetnika, snimke njegovog mozga danas se bitno razlikuju u odnosu na 2017. godinu i degenerativne promjene sve su veće.

"Pokušao sam uvjeriti predsjedavajuću i reći joj koliko su alarmantne vijesti za zdravlje generala Mladića. Mi želimo da u Haagu čuju kakvo je stvarno stanje, a ako bi se to dogodilo, vjerujem da bi se naši zahtjevi odmah usvojili", naglasio je Lukić.

Srpski vojnici u Srebrenici Erdemović Life Krvnik Srebrenice: "Molili su me da ih ne ubijam"

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, objasnio je da je za sada potvrđeno kako osuđeni ratni zločinac ima aritmiju.

"Priznali su da je riječ o aritmiji, ali je konstatirano da to nije opasno. Te aritmije zapravo izazivaju možda udare, ili može izazvati srčani udar. Sve to zapravo predstavlja suštinu našeg odnosa s Haagom", kaže Mladić.

On je također podsjetio da je obitelj i ranije imala jako lošu suradnju s Haaškim sudom po pitanju nekih organizacijskih stvari.

"Mi smo uoči prvostupanjske presude imali veliku medijsku kampanju da naši liječnici odu tamo, onda kad su došli nisu im dali unijeti neke osnove stvari koje bi pomogle u dijagnostici, također im nisu dozvoljavali korištenje aparata za EKG. Ti problemi i danas postoje. Ono što su nam naši liječnici i liječnici iz Rusije najavili je da će se njegovo stanje pogoršavati i to mi gledamo svaki dan", govori Darko. 

Banja Luka, demonstracije | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

"On je prihvatio situaciju u kojoj se nalazi i bori se s time", tvrdi sin ratnog zločinca dodajući da mu neki liječnici govore kako se nalazima manipulira.

"Kao da netko onemogućuje preciznu dijagnostiku nalaza u proteklom razdoblju. Mi vidimo da se snimke znatno razlikuju od 2015. do danas. Snimke su nastale na različitim kanalima, pa se ne može sve vidjeti. Nakon toga, naravno da nemate povjerenja u takve stručnjake", zaključuje Darko.

Slobodan Milošević Zločinac Top News Slobine posljednje riječi: "Ovo je tek početak tragedije"

Podsjetimo, nakon što je 11 godina proveo u bijegu ratnom zločincu se od 2012. sudilo po 11 točaka optužnice. Ratko Mladić 2017 godine dobio je doživotnu kaznu zatvora. Pojašnjavajući presudu, sudac Orie kazao je:

- Najmanje od 1994. do ljeta 1995. optuženi je otvoreno govorio kako se želi osvetiti muslimanima iz Srebrenice te kako bi 'oni davno nestali' da se nisu upetljale zapadne sile i međunarodna zajednica.

 • Milan.banijac 18:17 21.Srpanj 2019.

  VEĆ VIĐENO, VOJKA JE NAJZDRVIJI ČOVJEK, A TVRDIO JE DA UMIRE. I TO SE DOGAĐA MEĐUNARODNOM SUDU.

 • Avatar Jozo Matić Varešak
  Varešak 10:22 20.Srpanj 2019.

  Od kuda njemu mozak ?

 • Avatar Huntilenna
  Huntilenna 01:31 20.Srpanj 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com