Top News
1677 prikaza

Rusi su nas primili raširenih ruku, bolji su nam odnosi

1/2
Matija Habljak/PIXSELL
Bez obzira na ovo ‘koketiranje’ Rusije s Hrvatskom, Rusija će uvijek biti na strani Beograda. No važno je imati odnose s Moskvom

Hrvatska delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Goranom Grlićem Radmanom vratila se iz posjeta Moskvi pod velikim dojmom gostoprimstva domaćina, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergeja Lavrova. U razgovoru s nekoliko sugovornika koji su bili uključeni u pripremu posjeta, ali i s onima koji su bili dio delegacije, više je nego vidljivo koliko su sretni nakon susreta dvaju ministra jer su dobili dojam da su odnosi između Rusije i Hrvatske dobri te da Rusiju zanima što Hrvatska ima za reći.

Osjetila se privlačnost između dva ministra vanjskih poslova - kaže nam jedan od sugovornika, dok sugovornik s ruske strane, koji je u diplomaciji godinama, kaže kako ne bi otišao tako daleko u opisu susreta Lavrova i Grlića Radmana, ali i on priznaje da je bilo “jako srdačno i otvoreno”.

Rusi su hrvatsku delegaciju primili “raširenih ruku” ne odajući da nisu sretni zbog sudjelovanja predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića prije šest mjeseci na konferenciji u Kijevu. Ministar Lavrov tijekom razgovara o odnosima s Ukrajinom navodno ni jednom nije spomenuo činjenicu da je hrvatska diplomacija u Kijevu podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Rusi su htjeli ostaviti dojam dobrog domaćina, impresionirati našu delegaciju i očito su uspjeli. Ali vrlo dobro znaju da smo mi članica EU, da smo im i mi uveli sankcije jer smo dio Europske unije, odnosno svjesni su toga što mogu dobiti od nas. Također, to što su stali na našu stranu u vezi BiH i pitanja izmjene izbornog zakona znači da im to trenutačno odgovara zbog njihovih interesa, srpskih interesa, a najveći dobitak je da je Bosna i Hercegovina i dalje nestabilna. Nestabilna BiH odgovara Rusiji, govori nam iskusni diplomat koji je odlično upućen u odnose Hrvatske i Rusije, te bi ovaj susret dvaju ministra opisao čistom diplomacijom, ništa nije potpisano, ništa nije dogovoreno.

Hrvatskoj ovaj susret ništa konkretno ne znači, ali je dobro da imamo odnose s Rusijom. Imali smo perioda kad nismo imali veleposlanika u Moskvi, odnosi su bili narušeni, ali sad je dobro, smatra naš sugovornik te dodaje da bez obzira na ovo “koketiranje” Rusije s Hrvatskom, Rusija će uvijek biti na strani Beograda. Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman zahvalio se Lavrovu što je Rusija bila korektna prema Hrvatskoj u trenutku formiranja samostalnosti bez obzira na bliskost sa Srbijom.

To se svidjelo Lavrovu, bilo je više nego očito. Znate, Lavrov voli iskrenost, kaže nam naš ruski sugovornik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:09 24.Siječanj 2022.

    interesi zbog plina ili ulaganja ,