Top News
3128 prikaza

Rusija ima šansu ako se oslobodi od Putinova fašizma

1/3
Jurica Galoić/PIXSELL
Kasparov ekskluzivno za Express govori o ratu u Ukrajini, Putinu... Rusije. Rusija bi se nakonrata mogla raspasti na manje cjeline, uz dominaciju Kine, no to je loša opcija. Dobra je totalni poraz Putinove vojske u Ukrajini

U hotelu Westin održan je šahovski turnir SuperUnited Rapid & Blitz Croatia. Na turniru je sudjelovao i najbolji šahist svih vremena, Gari Kasparov, s kojim smo razgovarali o ratu u Ukrajini.

Express: Sjećate li se što ste radili tog 24. veljače?

Saznao sam, naravno, s interneta. Ali za mene je uvijek to bilo pitanje ne ‘ako’, nego ‘kad’. Već godinama govorim da je Putinov sveobuhvatni napad na Ukrajinu neizbježan, jer on nikad nije skrivao svoje planove da uništi ukrajinsku državnost. Kad osoba takve biografije kao što je Putin, nakon osam godina propagandne obuke, nakon aneksije Krima, već okuplja dvjestotisućitu vojsku na granici Ukrajine i čak gura pacifičku flotu u Crno more, pa, bolje je pretpostaviti najgore.

Express: Čini mi se da mnogi jednostavno nisu htjeli vjerovati.

Evo, sad sam pričao sa svojim dobrim prijateljem Plenkovićem, premijerom, on kaže: ‘Pa bio si u pravu’. Ali činjenica da sam bio u pravu ništa ne olakšava. Putin se otvoreno pripremao za rat. Čak se ni Staljin i Hitler nisu tako otvoreno pripremali za rat kao Putin.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Express: Kako je Putin došao na ideju o stvaranju novog Sovjetskog Saveza? Zašto je vjerovao da će to uspjeti?

Mislim da se takve ideje ne pojavljuju odmah. Ovo je neka vrsta uređaja svijesti. Ne smijemo zaboraviti odakle je Putin došao. To je prilično specifičan svijet u kojem su jaki uvijek u pravu, to je škola KGB-a i razbojnički Petersburg. Sad zamislite što je iz toga moglo uspjeti. Dolazi Putin, koji uopće nije razumio što može, ali prođe godina, prođu dvije godine, uspije, izvuče se sa svime. Izvukao se s ratom u Čečeniji, izvukao se s likvidacijom slobodnog tiska. On čak i govori da je raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa već 2005. godine. Upravo u tom trenutku počinje razmišljati o tome da se taj suludi program može pokušati provesti. Putin je 2007. godine, naime, već jasno definirao svoje ciljeve. I začudo, ono što je rekao na Münchenskoj konferenciji ignorirali su čelnici slobodnog svijeta. Gledajući ih u lice, jednostavno im je rekao da se trebaju vratiti u sfere utjecaja. I da nitko ne sumnja, sljedeće je godine napao i Gruziju. Putin je postupno shvaćao svoju povijesnu ulogu.

Express: Sad svi govore o tome da se Rusija može raspasti na zasebne države. Vjerujete li u ovu teoriju?

Zapravo, budućnost Rusije, čini mi se, ovisi o ishodu rata u Ukrajini. Rusija ima dvije alternative s moje točke gledišta. Prva je ono što ste rekli, to su opcije za raspad uz de facto dominaciju Kine. To je loša opcija. A dobra opcija je totalni poraz Putinove vojske u Ukrajini, jer je to potrebno kako bi se javna svijest u Rusiji konačno uvjerila da je imperij mrtav. Stoga, ako ovaj rat postane poraz Ruskog Carstva, onda postoji šansa, možda izgubivši neke teritorije... Čečeniju, Dagestan, Tatarstan... Pokušati obnoviti novgorodsko-pskovske tradicije. Nije sigurno da će uspjeti. Barem postoji šansa. To zahtijeva ukrajinsku zastavu u Sevastopolju. To je, s moje točke gledišta, prvi nužni uvjet za oslobođenje Rusije od Putinova fašizma.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Express: I zadnje pitanje. Biste li se voljeli baviti politikom nakon završetka rata?

Ne, moja je uloga, mislim, pomoći Rusiji da se vrati u civilizirani svijet, jer mi se čini da će ravnoteža sukoba ovisiti o tome. Rat slobode i tiranije neće prestati u Ukrajini, tu je još i Kina, ima još puno diktatora. A ishod bitke ovisi o tome kamo će otići Rusija ili što će se pojaviti umjesto nje. Svaki diktator je u određenoj mjeri plod slobodnog svijeta. Slabost slobodnog svijeta ga hrani. Mogli su ga zaustaviti. Kao što se Hitlera moglo zaustaviti u 33., u 34., 35., u 36., u 37., u 38. godini. Na isti način se moglo zaustaviti i Putina, ali ga nitko nije zaustavio. Godina 2014. je bila za njega... Iako mislim čak i 2013., kad je Obama spasio Asada. Assad je upotrijebio kemijsko oružje i Zapad se povukao. Putin je shvatio da se njemu općenito ništa neće dogoditi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 14:23 26.Srpanj 2022.

    Putin je staljun

  • niyovek978 10:57 26.Srpanj 2022.

    Moja zarada preko 7 tisuća dolara mjesečno radeći. Stalno sam slušao druge ljude kako mi govore koliko mogu zaraditi na mreži pa sam odlučio to ispitati. bilo je sve istinito i potpuno je promijenilo moj kućni red. Ovo sam otvorio ... prikaži još! stranicu za pisanje detalja na mreži molim vas pišite na mreži.........

  • niyovek978 10:53 26.Srpanj 2022.

    weldone