Top News
8987 prikaza

Samo kod nas: Zidom zaklonili najljepši zalazak sunca

U Petrčanima dižu zid na mulu
1/9
Dino Stanin (PIXSELL)
Stanovnici Petrčana već su danima u šoku – prvo im je pred nosom niknuo zid na plaži, a alat od radnika pronašli su u moru

Ministru  mora Olegu Butkoviću nitko ništa nije kazao kad se sredinom travnja  prošetao Petrčanima  u obilasku radova koje investira Županijska lučka uprava u obalni pojas, u visini  5,1 milijuna kuna.  Da se ovih dana pojavi na rivi tog turističkog  mjesta u zadarskoj okolici, ne bi se dobro proveo. Atmosfera je u međuvremenu uzavrela, jer je parapetni zid središnjeg mjesnog mula stao rasti "nebu pod oblake". Mještani su bijesni. Visoki betonski zid doslovno je  zaklonio horizont, pa se s dobrog dijela rive više ne vidi ni more ni sunce na zalazu,  najjači adut malog mista koje se bavi turizmom.  

Netko je čak u more pobacao alat ni krivog  ni dužnog izvođača radova koji samo gradi po projektu. U bijesu, razbili su im i staklo na bageru, a ukupna šteta procjenjena je na 40 tisuća kuna. Policija je štitila gradilište, zaposlen je zaštitar, a  prijetilo se i obustavom svih radova, što znači da bi nabacano kamenje, poluzvršeni radovi, a možda i bageri, ostali u srcu mjesta tijekom cijele turističke sezone.   

U Petrčanima dižu zid na mulu | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Mještani nisu protiv cijelog projekta uređenja mjesta, ali ne žele tako visoki parapetni zid. Zaludu objašnjenja da on neće biti tako visok nakon što se podigne i onaj dio mula  po kojem se hoda, jer će sve skupa opet zakloniti nebo i more u dužini blizu 70 metara. Nema čovjeka koji prođe središtem mjesta a da ne zavrti glavom u znak negodovanja. 

"Je li to spomenik arhitektovom egu koji misli da je nacrtao zid ljepši od same prirode i da trebamo gledati njega i diviti se njemu? Hoćemo nacrtati more i sunce na zidu pa u to gledati? Ovo uopće nije parapetni zid, jer se na njemu ne može ležati, ovo je običan visoki zid na koji se ne može i sjesti!  Zapuhao je neki novi vjetar, jebivjetar? Jer do sad nam je postojeći parapet bio sasvim dovoljan. Znate ono kad je Zuhra u Večernjoj školi rekao da treba povući ravnu liniju uz obalu, do nje srušiti Velebit i sve cementati? Mislili smo da je to šala!"

Naime, idejni projekt koji su Petrčanci dobili na uvid nije ovo što se gradi sad. Razlikuju se kao nebo i zemlja. Promjena se dogodila kad je stvar preuzela projektanstska tvrtka D&Z Zdravka Livakovića. Onog Kalmetinog državnog tajnika koji je odjednom "iz osobnih razloga" ispario s političke scene i vratio se projektiranju nakon što su počele iskakati prve afere vezane za Hrvatske autoceste.

"Otkada je idejni projekt predstavljen prije 10 godina, nakon čega je prošao i javnu raspravu, došlo je do značajnih odstupanja u izvedbi. Nova rješenja i intervencije u projekt nisu predstavljene zainteresiranoj javnosti i mještanima Petrčana. Tek kada je krajem travnja izvođač počeo graditi betonski zid viši od dva metra postalo je jasno da je projekt značajno izmjenjen, te da će zauvijek promijeniti vizuru sela i sakriti horizont na jednom dijelu rive. Istovremeno se postavlja pitanje zašto je potrebno izgraditi sanitarni čvor na centralnom, reprezentativnom dijelu rive", pita se predsjednik mjesnog odbora Petrčane Duje Stanišić

U Petrčanima dižu zid na mulu | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Grad Zadar je prije dvije  godine izgradio javni toalet u Petrčanima, dvjestotinjak metara  udaljen od centra mjesta, na malo diskretnijoj i prigodnijoj lokaciji. Petrčanci se pitaju što će im uopće zahod na mulu?! 

Neki mještani uvjereni su da je to zato što se po već prokušanom principu na mala vrata uvodi sve što je potrebno da bi na samom moru niknuo atraktivan restoran u vlasništvu kakvog mafijaša. Spominju se i imena, ali i princip po kojem je nešto vrlo slično odrađeno u Zadru, odnosno da se novcem poreznih obveznika uredi riva i otvori restoran  koji u tajnosti vodi  netko odabran, a na papiru stoji netko potpuno nebitan.   

Mještani su pokrenuli peticiju i prikupili 600- tinjak potpisa. Slali su je ministru Butkoviću, a za rukav su povlačili i ministricu gospodarstva Martinu Dalić koja se na tom istom mulu kupala  ljeti kad bi došla u svoju vikendicu u Petrčanima, no nju ovih dana muče neke druge priče. U Petrčanima ljetuju i Vladimir Šeks, Radimir Čačić, a stambene objekte ima i Zdravko Livaković...

Vele Ćubrić bio je predsjednik mjesnog odbora Petrčane u vrijeme kad je projekt predstavljen 2008.godine. Kaže nam da je vidio samo idejni projekt, onaj bez parapeta, a da je na uvid tražio i novi, ali da ga vidio nije. 

U Petrčanima dižu zid na mulu | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
"Tražio sam ga ali ga nisam dobio jer su mi govorili  da je još na doradi. Mi smo se iznenadili kad je počeo nizcati zid. Prije nego su salili beton, kupio sam metar i otišao na gradilište.  Molio sam ih da za bar 20 centimetara spuste zid, da naplate sav beton, ali da ga ne saliju.Nisu htjeli, Livaković nije dao.  Pa zid mi je bio do ramena! On je potpuno nepotreban, jer  nema tako velikih valova, a maritimna studija utjecaja na okoliš napravljena je prema mjerenjima Meteorološke postaje Puntamika, koja je desetak kilometara odavde i ne može biti točna, pogotovo što Petrčane zbog svojeg položaja ima specifičnu mikroklimu.  Zid ničemu ne služi, jer se na njega ne može ni sjesti ni leći budući da je jako uzak. To nije parapetni zid. To je običan zid iste visine kao i sanitarni čvor. Strašno. I ja guštam u zalascima sunca i često ih slikam. Imam kući puno slika, pa ako netko želi vidjeti kako je to nekoć izgledalo, nek mi se javi jer bi uskoro mogle poskupjeti", kaže Vele Ćubrić. 

Petrčanci vjeruju da se i  Alfred Hitchcock okreće u grobu. On je taj isti zalazak sunca proglasio najljepšim na svijetu. U toplijem dijelu godine sunce tone točno u more i čini čaroliju iznad i ispod sebe, šara po nebu i moru. 

Sad zalazi iza  visokog betonskog zida s wc-om.   

Za mišljenje smo pitali i Zdravka Livakovića i ministra Butkovića, no odgovori nam još nisu stigli. 

Navodno je Petrčancima rečeno da je puno jednostavnije zid sagraditi pa ga rušiti nego ga - ne sagraditi. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JulijaL 14:52 03.Lipanj 2018.

    Najprije će netko pobrati lovu za građenje, onda će se odlučiti na rušenje, pa će opet neka firma namještena na natječaju, pokupiti lovu za rušenje jer to tako kod nas ide...

  • Kobac44 10:09 27.Svibanj 2018.

    Nema više kaj vi šteli ve je na snagi kaj HDZ dopusti.