Life
62128 prikaza

Rajska plaža blizu Jadrana skriva smrtonosnu tajnu

Rosignano Solvay
1/4
flickr
Prekrasni bijeli pijesak privlači brojne turiste svake godine koji ni ne pomišljaju što ih tamo čeka

Očaravajući bijeli pijesak, kristalno bistro more i ugodne temperature već godina privlače turiste u gradić Rosignano Solvay na talijanskoj obali. Ovaj komadić raja u Toskani zapravo skriva jednu groznu tajnu. Naime, isti taj bijeli pijesak koji privlači toliko turista zapravo je kemijski otpad nastao u obližnjoj tvornici. Izvor otpada tvornica je kemikalija tek nedaleko od plaže.

Sve je počelo u nešto prije prvog svjetskog rata kada je belgijski industrijska korporacija Solvay proširila poslovanje na Italiju. Otvorili su tvornicu u blizini grada Rosignano Marittimo, ali uskoro je grad promijenio ime da bi se prilagodio novoj stvarnosti. Gotovo svi stanovnici su bili povezani s jednom tvornicom i sve je bilo podređeno njima.

Smrtonosne kemikalije

Tvornica proizvodi brojne kemikalije, a najveći dio proizvodnje otpada na natrijev karbonat, popularnu zvan soda bikarbona. Proizvodi se koristeći solvayev proizvodni proces i jedan je od najvažnijih načina za proizvodnju natrijevog karbonata u svijetu. Iza toga ostaje mješavina kalcijevog klorida i vapnenca koji završavaju u obližnjoj uvali već desetljeća. 

Rosignano Solvay | Author: flickr flickr

Najvidljivija posljedica tog bacanja otpada je prekrasna bijela plaža kakve se ni na Karibima ne bi posramili. Rajska plaža zapravo je samo iluzija zato što s otpadom Solvay odlaže i mnoge toksične kemikalije kao što je živa, arsen, krom i olovo. Prema izvješću Ujedinjenih naroda iz 1999. godine, Spiagge Bianche, bijela plaža kod tvornice, jedna je od 15 najzagađenijih plaža na Sredozemnom moru.

Stopa mortaliteta

Između 2008. i 2010. godine više ljudi je umiralo u Rosignanu nego u okolnim mjestima, a posebno su bile pogođene žene. Stopa smrtnosti bila je 8,3% viša u Rosignanu nego u okolnoj regiji. Stopa tumora i prerane smrti također je iznad prosjeka, navodi portal Amusingplanet.

Rosignano Solvay | Author: flickr flickr

Okolne plaže su nagrađene plavim zastavama za čistoću mora i tek rijetki turisti sumnjaju da nešto nije u redu s prekrasnom plažom. Lokalni aktivisti bore se za bolju kontrolu tvornice, a sami Solvay obećao je smanjenje zagađenja za 70% i najavili su uklanjanje žive iz otpada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.