Top News
2482 prikaza

SDP nije na aparatima, ali je u bolnici. Izgubili su 100.000 glasača

Igor Kralj/PIXSELL
o brojke su surovo realne pa pokazuju da je na razini županija SDP u odnosu na prošle lokalne izbore izgubio oko 100.000 glasača. Tako je SDP u deset najvećih hrvatskih gradova osvojio svega 76.000 glasača.

Najjača oporbena stranka u Hrvata je na posljednjim lokalnim izborima prošla bolje od očekivanog, ali alarm za uzbunu bi trebao biti upaljen. Nakon drugog kruga lokalnih izbora Varaždin je dobio novoga gradonačelnika Nevena Bosilja, čime je SDP ostvario povijesni uspjeh, istaknuto je u priopćenju predsjednice Županijske organizacije SDP-a Barbare Antolić Vupore. SDP-ov kandidat Mario Klapša je u drugom krugu lokalnih izbora izabran za novoga načelnika Maruševca, čime je SDP osvojio dvije od tri najveće općine u Varaždinskoj županiji. U Skupštini Varaždinske županije, na ovim lokalnim izborima, SDP je osvojio više mandata nego 2017. Stranka je uspjela sačuvati svoje utvrde u Rijeci, Sisku i Koprivnici. U Rijeci imaju novog čovjeka, Marka Filipovića, koji je uspio pobijediti nezavisnog Davora Štimca, no sad mu predstoji borba za sastavljanje većine u gradskoj skupštini. U Sisku je vlast sačuvala Kristina Ikić-Baničer, koja je porazila HDZ-ovku Željku Josić, no rezultat je bio tijesan pa je Ikić pobijedila za pet posto. Najuvjerljiviju pobjedu izvojevali su u Koprivnici, gdje je Mišel Jakšić pobijedio već u prvom krugu. No u toj je utrci uvjerljiva pobjeda dobivena na temelju imena samog Jakšića, a ne stranke. Veliki uspjeh SDP je doživio u Istri. Njihov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić izgubio je izbore od predsjednika IDS-a Borisa Miletića s razlikom od svega 54 glasa. Nakon obrađenih svih biračkih mjesta Miletić je dobio 26.305 glasova, a Ferić 26.251 glas. SDP će zbog velikog broja nevažećih listića tražiti ponovno prebrojavanje glasova. Uspjeh su doživjeli i u Buzetu. Vlast su osvojili pomoću Damira Kajina, koji je pobijedio za gradonačelnika. No brojke su surovo realne pa pokazuju da je na razini županija SDP u odnosu na prošle lokalne izbore izgubio oko 100.000 glasača. Tako je SDP u deset najvećih hrvatskih gradova osvojio svega 76.000 glasača. 
- Zadovoljan sam rezultatima. Svjesni smo da je bilo određenih loših rezultata - rekao je šef SDP-a Peđa Grbin. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:08 07.Lipanj 2021.

    sdp se raspada mora promijeniti se od vrha i biti ljevicarska radnicka stranka