Top News
25161 prikaza

Schillerova: Mafijaška tvrđava od tri milijuna maraka

Šilerova - Utvrda zemunskog klana
Screenshot
Zloglasni zemunski klan kupovao je sve, od nekretnina do policijaca

Ako policija bez razloga puca na nas, morat ćemo se malo braniti, bojim se da ne bude krvi do koljena, poručio je jednom prilikom Milan Jurišić, pripadnik zloglasnog zemunskog klana

Troškovi poslovanja i održavanja zemunskog klana bili su veliki. Samo ogranak klana u Novom Sadu imao je 25 automobila, 15 iznajmljenih stanova, desetak skladišta i vikendica koje su služile kao skrovište za heroin, ali i kao zatvori za taoce.

U Beogradu je broj automobila i stanova za skrivanje bio veći. Pripadnici klana su veliki novac ulagali u kupovinu droge, za skupe poklone i podmićivanje, kao i za gradnju nekretnina.

Demonstracija sile

Dobar dio prve zarade od trgovine drogom vođa klana Dušan Spasojević je uložio u izgradnju poslovne zgrade i tri stambene kuće s bazenom u Schillerovoj ulici u Zemunu. Imao je tada 30 godina, a za izgradnju ove tvrđave potrošio je oko tri milijuna maraka. Za četiri godine, koliko je gradnja trajala, zgrada je jednom rušena do temelja jer se Spasojeviću projekt nije sviđao. Potom je izgrađena nova.

U drugoj polovici 2002. klan se osjećao najmoćnije, njihova demonstracija sile bila je vidljiva na svakom koraku. Beogradom, a naročito Zemunom, često su prolazila njihova blindirana vozila u pratnji dva džipa s policijskim oznakama i upaljenim rotirkama.

Spasojević u to vrijeme na platnoj listi uveliko ima i svoje novinare. Jedan od njih, uhićen tijekom akcije „Sablja“, zbog čega mu je država kasnije platila odštetu, pratio je događaje u beogradskom podzemlju i objavljivao tekstove koji na najprizemnije načine pokušavaju urušiti kredibilitet policajaca koji nisu bili po volji članovima klana.

Na naslovnoj stranici tjednika kojeg su financirali kriminalci tako je objavljena „ekskluzivna ispovijest“ Milana Jurišića s podužim prijetećim naslovom: "Ako beogradska policija bez razloga puca na nas, morat ćemo malo se braniti, bojim se da ne bude krvi do koljena“. Uz tekst je objavljena fotografija ranjenog Jurišića priključenog na aparate u bolničkoj postelji. Iako teško ozlijeđen, "smogao je snage za ekskluzivni intervju".

Sukob s interventnom

Ovaj član bande ranjen je u razmjeni vatre s interventnom patrolom beogradske policije dok je pokušavao pobjeći u ukradenom automobilu. Čitav tekst obilovao je izmišljotinama i optužbama na račun policajaca koje klan nije uspijevao podmititi. Novinar i njegov ranjeni sugovornik su ih optužili za niz navodnih sličnih incidenata "jer im ministar policije i njihovi načelnici dozvoljavaju da pucaju u koga oni hoće".

(Kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:10 07.Veljača 2018.

    Srbija ima mafiju,a kod nas mafija ima državu.