Top News
29721 prikaza

Silovanja muškaraca: "Gurnuli su mi metlu..."

Zarobljeni pripadnik plemena Tawargha
Pinterest
Prema neprijateljima nisu imali ni trunke milosti, a prisiljavali su ih da siluju jedni druge

Muško se silovanje sustavno koristi u Libiji kao instrument rata i političke dominacije između zaraćenih frakcija, prenosi Guardian svjedočenja zatočenika.

Godine rada skupine iz Tunisa i osobna svjedočanstva novinara francuskog Le Mondea donijela su potresne priče žrtava i video snimke gdje su prikazana silovanja muškaraca raznim predmetima, uključujući rakete i drške metli.

U nekoliko slučajeva, svjedoci kažu kako je žrtva bačena u sobu s ostalim zatvorenicima, kojima je naređeno da ga siluju ili će ih ubiti.

Zlodjela čine kako bi ponizili i neutralizirati protivnike u zemlji bezakonja. Muško muško silovanje je takav tabu u arapskim društvima da se zlostavljani općenito osjećaju previše oštećeni da se ponovno pridruže političkom, vojnom ili građanskom životu.

Jedan muškarac, Ahmed, izjavio je istražiteljima da je proveo četiri godine u pritvoru u zatvoru u Tomini, na rubu Misrate.

Rim: Libijski lider Muammar Gaddafi posjetio Capitolium Krvavi kraj Top News Prorok: "Ako me ubiju, džihadisti će napasti Europu"

"Odvojili su nas da nas pokore", rekao je. "Pokoravanje ljudi", to je izraz koji koriste. Tako da nikada više ne držite glavu gore. I snimali su sve sa svojim telefonima.

"Uzmu metlu i pričvrste je na zid. Ako želite jesti, morate skinuti hlače, otići na metlu i ne micati se dok čuvari ne vide krv. Nitko ne može pobjeći."

Ahmed je rekao da se 450 muškaraca nalazi u tom zatvoru.

"Bio je jedan crnac, migrant. Navečer su ga bacili u jednu od naših ćelija i naredili: 'Silujte ga, inače ste mrtvi!'"

Gaddafijev režim optužen je za upotrebu silovanja kao instrumenta rata tijekom revolucije 2011. koja je srušila diktatora. Do sada nije bilo konkretnih dokaza.

"Gadafijevi lojalisti silovali su tijekom revolucije", izjavio je jedan od odbjeglih Libijaca, koji je dao samo ime Ramadan iz sigurnosnih razloga. "Kad su ih porazili, pretrpjeli su isto nasilje."

Središte čitave istrage je mali ured u Tunisu, gdje su Ramadan i njegov glavni suradnik, zvan Imed, proveli tri godine prikupljajući dokaza.

U jednom videu prikazanom novinarima, vidi se prestrašenim mladić kako sjedi na pijesku sa spuštenom glavom. Čovjek u vojnoj odjeći podiže ga, skida njegove hlače i stavlja raketni bacač na stražnjicu. Kamera se odmakne. Ramazan se okrene. "Prestani, previše je sadistički!".

Ruandanski genocid Grozni zločini Life Šokantne priče djece žena silovanih u genocidu

Videozapis je nemoguće neovisno potvrditi, a nije moguće ni identificirati počinitelja ili žrtvu kao ni lokaciju snimanja.

Imed je osobno putovao u Libiju kako bi prikupio dokaze i tamo je upoznao novinarku Mounu koja je i sama čula za brojne slučajeve zlostavljanja. Nedaleko od Tripolija Imed je upoznao grupu aktivista i oni su mu dali 650 dosjea s mnoštvom optužbi za silovanje, a posebno su grozne priče plemena Tawergha. Oni su bili među najvjernijim Gaddafijevim saveznicima, a prate ih teške optužbe za sustavno silovanje tijekom revolucije.

Osveta je bila grozna. Čitav grad im je uništen i više od 30.000 stanovnika protjerano je i smješteno u izbjegličke kampove diljem Libije. Čovjek po imenu Ali ispričao je kako su se prema njemu ponašali.

"Neki su bili zaključani u sobi, goli, čitavu noć s grupama migranata. Čuvari ih nisu puštali sve dok se međusobno nisu silovali. Na sreću, ja nisam prošao kroz takvo mučenje. Za mene su rezervirali štap i kotač", kazao je on.

Kotač se sastoji od automobilske gume kroz koju su ga natjerali da sjedne. Tako, presavijenog napola, skinuli su ga i silovali raznim oružjem. I sada osjeća posljedice silovanja. Naziva ih 'curenjem'.

Ali nisu ni žene pošteđene zlostavljanja. Fathia je ispričala kako su je silovali u javnosti: "Najgore što su mi napravili bilo je silovanje pred mojim najstarijim sinom. Otada on ne želi razgovarati sa mnom".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 01:27 07.Studeni 2017.

    ne znaju kako ce oblatiti gadafija ,pa eto ,,silovali su ,a gadafiji je eto svaku noc silovao po 1000 djevica ,eto razlog da se ubije diktator .i da mu se uzme nafta ,uppsss ,necemo o nafti ,,samo su silovali tamo ... prikaži još! ,i to je trebalo prekinuti

  • Avatar una1
    una1 18:13 06.Studeni 2017.

    Čovjek čovjeku vuk. Životinje to ne rade. Humanije su.