Top News
414 prikaza

"Silovanje zakona": Nikome nije jasno što Šustar izvodi

Predrag Šustar
Davor Visnjic (PIXSELL)
Iako je član Vlade u odlasku, ministar obrazovanja Predrag Šustar se ponaša kao da se ništa nije dogodilo

Tri tjedna nakon što je Borisa Jokića razriješio s mjesta voditelja Stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme ministar Predrag Šustar priopćio je kako je pokrenuo postupak imenovanja povjerenstva čije će zadaće uključivati i "analizu i provedbu ciljeva Strategije u dijelu ranog i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, ključnih za cjelovitu kurikularnu reformu". 

Za voditelje povjerenstva Šustar je imenovao rektoricu Sveučilišta u Zadru prof. dr. Dijanu Vican i doc. dr. Matka Glunčića, sa Fizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, koji je za Jokićevog mandata bio član Stručne radne skupine za gimnazijski kurikulum i Stručne radne skupine za predmetni kurikulum iz fizike.  

Iako su izabrani direktnom odlukom ministra, a ne javnim pozivom, Vican i Glunčić brže su bolje odbacili bilo kakav politički utjecaj na njih osobno i povjerenstvo kojemu će biti na čelu. 

"Otklanjamo bilo kakav politički utjecaj. Jednostavno se radi o nizu stručnjaka koji će pokušati stručno procijeniti vrijednost  kurikula i promijeniti stvari", izjavili su za središnji Dnevnik HTV-a. Vican je otišla korak dalje. 

"Ako je kurikulum nacionalni projekt, a jest, treba pitati struku, a ne politiku", rekla je.  

Boris Jokić | Author: Nel Pavletić (PIXSELL) Nel Pavletić (PIXSELL)

Mnogi se sad pitaju je li struka na koju aludira Vican ona ista koju je u javnosti zastupao predsjednik Hrasta i saborski zastupnik te stranke Ladislav Ilčić, a koji je nakon Jokićeve smjene javno ustvrdio kako je ponosan što je upravo Hrast bio pojačalo svih stručnjaka, akademika i stručnih institucija čiji se glas, kako je rekao, nije mogao čuti u široj javnosti. 

Mediji su već izvukli kako je Vican svojedobno, u vrijeme dok je bila državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja, hvalila program zdrastvenog odgoja koji je u škole gurala Udruga GROZD (Glas roditelja za djecu) kojoj je tada na čelu bio Ilčić. Navodi se čak da je bila i recenzentica GROZD-ovog programa. 

Javnosti manje poznati Matko Glunčić zajedno s akademikom Paarom gostovao je, pak, u Bujici koja je u cijelosti bila posvećena prosvjedu podrške kurikularnoj reformi, a za koji se u emisiji tvrdilo da su ga organizirali SDP i "dobro uhljebljeni" nevladin sektor s ciljem povratka na vlast Zorana Milanovića. 

Glunčić se u emisiji nije ogradio od vrijeanja Jokića kojega je Velimir Bujanec oslovljavao sa 'Boro Jokić', dok je Budak predstavljen kao zadnji sekretar Komunističke partije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Zašto Vican i Glunčić omalovažavaju rad gotovo 500 stručnjaka koliko ih je radilo na kurikularnoj reformi i mogu li jamčiti da će njihovi stručnjaci biti a) stručniji od dosadašnjih, b) bez utjecaja politike?

Tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a i Glunčić i Vican opovrgnuli su nagađanja da je njihova misija štititi interese politike i s njima umreženih pojedinaca.Vican se, međutim, nije libila istaknuti kako su i Grozd i Hrast u vrijeme dok je ona radila u Ministarstvu bili izvrsni patneri i da želi da tako i ostanu. 

Dr. sc. Neven Budak, predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija u području obrazovanja, odgovarajući na napade da je posao koji je radio bio politički intoniran kaže kako mu uopće nije jasno što će povjerenstvo na čelu s Vican i Glunčićem raditi budući da su za posao za koji je njih imenovao Šustar njega odavno imenovali Vlada i Sabor, a nitko ga s tog mjesta nije razriješio. 

"Ako će raditi analizu, kao što to proizlazi iz priopćenja Ministarstva, mi smo to već napravili krajem travnja i zajedno s kompletnim izvještajem o provedbi Strategije poslali Ministarstvu. Tražili smo sastanak s ministrom, no do njega nikada nije došlo", kaže Budak koji na cijelu situaciju gleda kao na očajnički potez ministra koji u šest mjeseci mandata, kako kaže, nije napravio baš ništa. 

Na pitanje hoće li nakon svega tražiti razgovor s premijerom Oreškovićem Budak kaže kako misli da to više nema smisla budući da je ova Vlada ionako na odlasku, a premijer do sada za ovu problematiku nije pokazao nikakav interes. 

Potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje i saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac kaže kako je namjera Hrasta, Mosta i HDZ-a da politiziraju obrazovanje jasna već neko vrijeme, a ovo je samo potvrda toga. 

"No moram priznati da su im metode diletantske. Novoimenovano povjerenstvo, osim što će sve nas koštati nekoliko tisuća kuna, neće pokrenuti zaustavljenu reformu obrazovanja. Smijenjeni ministar je te ljude, bez javnog poziva, dva mjeseca prije izbora imenovao u tijelo koje ne može i ne smije upravljati procesom kurikularne reforme. Ne zato što to kažem ja, nego zbog toga jer je tako rekao Sabor u listopadu 2014. godine u nacionalnoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije. S čime će oni upravljati i za što će ih građani plaćati ova dva mjeseca, nije mi jasno", rekla je Glasovac. 

I ona i Budak uvjereni su kako će "političko silovanje" zakona, propisa, pa i samog obrazovanja, građani kazniti na izborima.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.