Top News
2211 prikaza

Sj. Koreja u mraku: Zašto nisu prikazali susret Kima i Moona?

Prvi dolazak Kim Jong-una u Južnu Koreju
REUTERS
Državna televizija, kao i ostali mediji Sjeverna Koreje potpuno su izignorirali susret dvojice predsjednika

Povijesni summit sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u petak prenosio se uživo u cijelom svijetu osim u jednoj državi - Sjevernoj Koreji.

Najveće medijske kuće cijeloga su dana pratile susret dvojice državnika, dok je sjeverno-korejska državna televizija KCTV u petak u 15.00 sati po njihovom vremenu prikazivala videa planina prekrivenih snijegom, jezera i sjeverno-korejske zastave. KCTV u svojim vijestima u 17.00 nije nijednom rječju spomenuo da se sastanak održao, objavio je BBC Monitoring.

Zapravo, državna televizija Sjeverne Koreje u petak je prikazala sve, samo ne summit dviju Koreja. U petak popodne pustili su film o životu bivšeg vođe Kim Jong Ila, te kratki pregled o odnosima Kine i Sjeverne Koreje.

Prvi dolazak Kim Jong-una u Južnu Koreju | Author: REUTERS REUTERS
Jedini mediji koji su u Sjevernoj Koreji objavili nešto o summitu bila je državna novinska agencija i novine Rodung Sinmun, ali s vrlo šturim podacima da je Kim Jong-un otišao u Panmunjom kako bi se sastao s Moon Jae-inaom.

Unatoč činjenici da je sammit u petak po mnogočemu bio povijesni i ima jako veliku težinu, medijska šutnja u Sjevernoj Koreji nije ništa iznenađujuće, piše Business Insider. U Sjevernoj Koreji naime ne voli prenositi uživo događaje koji bi mogli narušiti sliku koju građani imaju o svojoj državi.

Slična stvar se dogodila i za vrijeme Olimpijskih igara u Južnoj Koreji. Iako su na tamošnje Olimpijske igre otišli sportaši i dužnosnici Sjeverne Koreje, pa čak i sestra Kim Jong-una, a sjevernokorejski umjetnici imali više nastupa kako bi uveličali ceremoniju Igara, u Sjevernoj Koreji ništa nije išlo uživo na televiziji.

Hong Kong Otvorili mu vrata Top News Kim Jong Un u ovom gradu 'pere' lovu cijele Sjeverne Koreje

Razloga su dva: prvo, za slučaj da se na Igrama dogodilo nešto nepredviđeno, a drugo je da građani Sjeverne Koreje u uživo prijenosu ne bi vidjeli nešto zbog čega bi se u njima probudila zavist ili žudnja za načinom života u Južnoj Koreji.

"Mediji u Sjevernoj Koreji će srezati i montirati snimke tako da Kim ispadne puno bolje od predsjednika Južne Koreje, a vrlo vjerojatno će nakon što urede sve snimke Kim čak ispasti superiorniji od južnog susjeda", rekao je za Business Insider Euan Graham, stručnjak za sigurnost.

Slično tvrdi i Hazel Smith, profesorica na londonskom sveučilištu SOAS, koja je nekoć živjela u Sjevernoj Koreji.

Prvi dolazak Kim Jong-una u Južnu Koreju | Author: REUTERS REUTERS
"Nisam iznenađen što susret nije prenošen uživo, iako je bilo najavljeno da će se to dogoditi. Državni vrh Sjeverne Koreje želi kontrolirati poruke koje se šalju narodu u vezi ovog susreta, tako da će prikazati samo oni djelovi za koje žele da ih narod čuje. Sasvim sigurno će Kima prikazati tako da izgleda da on kontrolira cijelu situaciju na korejskom poluotoku i da je zapravno glavni."

Sjeverna Koreja ne voli, a i nema naviku ništa prenositi uživo, osim događaja koji su potpuno izrežirani, kao što su primjerice vojne parade. U petak nije pomogla ni činjenica da je čak i sam summit bio detaljno isplaniran, a Kim je scenarij događaja pročitao nekoliko puta, piše Business Insider. Koliko su detalji sastanka bili pomno planirani govori i podatak da unaprijed predviđeno da Kim primi Moonovu ruku i s njim zakorači u Sjevernu Koreju. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 12:37 29.Travanj 2018.

    I mi smo u "mraku"poput Sjeverne Koreje. Kad nas posjeti izaslanstvo MMF-a da nam bijednicima posudi novca i ukaže gdje trebamo štedjeti da bismo uredno vraćali kredite-svaka vlast o tome poreznim obveznicima šuti kao zalivena.

  • nelson 10:02 28.Travanj 2018.

    tresla se brda rodio se miš