Life
6961 prikaza

Kim voli svoj vlak: Spor je, blindiran i pun vina

Kim Jong Un
REUTERS
Vlakom je sjevernokorejski vođa proputovao cijelu Istočnu Europu, a najčešće je posjećivao Rusiju

Poznati privatni i naoružani zeleni vlak obitelji Kim navodno je napustio zemlju i Kim Jong Una odvezao u Peking. I dok se još čeka službena potvrda ovih informacija, ako je čelnik Sjeverne Koreje stigao u tajanstveni posjet Kini, bit će to prvi put od njegovog preuzimanja dužnosti šefa države, od 2011. godine, da je vlak napustio granice zemlje. 

Naime, ovaj luksuzni, moderni vlak u obitelji je desetljećima. U prosincu 2011. godine sjeverno korejska televizija je objavila kako je Kim Jong Il preminuo upravo u ovom vlaku za vrijeme jednog domaćeg putovanja. Vlak je bio njegovo omiljeno prijevozno sredstvo jer se panično bojao vožnje zrakoplovom. 

I Kim Jong un radi sličnih razloga koristi vlak kao prijevozno sredstvo - paranoja da bi ga mogli ubiti uzela je svoje, a njegovi bodyguardi lakše mogu čuvati svog vođu u kontroliranim uvjetima kao što je vlak. Naime, vrlo često se na predviđenu rutu šalje prvo izvidnica, a veliki vođa putuje kasnije.

Vlak obitelji Kim Jong Una | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Vlak je prvi koristio Kim II sung i bio mu je glavni stožer za vrijeme Korejskog rata. Nastavio ga je koristiti i dalje. Diljem zemlje izgradio je i niz sigurnih kuća, koje su se većinom nalazile u blizini željezničkih stanica, a do 19 kuća dolazak je bio moguć jedino vlakom. Ovaj privatni vlak i dalje koristi mrežu od 19 stanica diljem Sjeverne Koreje, koja uključuje i neka mjesta ispod zemlje kojima se može pristupiti jedino vlakom. 

Upečatljivi zeleni vlak koristili su djed, otac i sada čini se i sin, zbog mogućnosti brzog putovanja, sigurnosti i mogućnosti da svi važni dužnosnici putuju zajedno, na jednom mjestu. Vlak je jako naoružan, a u 2009. godini kružile su glasine kako je koristio flotu od šest privatnih vlakova kojeg je činilo 90 luksuznih vagona. 

Svaki naoružani vlak ima modernu komunikacijsku tehnologiju, kao što su i satelitski telefoni koji sada Kim Jong unu omogućavaju da izdaje naredbe i prati sve što se događa u zemlji dok je na putovanju. Sigurnosne mjere u vlaku posebno su pojačane nakon eksplozije koja se dogodila na djelu pruge kojem je ovaj vlak prolazio 2009. godine u blizini s kineskom granicom. Tada su kružile glasine kako je možda i bilo riječ o pokušaju atentata na Kim Jong Il-a. 

Vlak Kim Jong Una | Author: YouTube YouTube
Postižu maksimalnu brzinu od 60 km na sat a najčešće putuju u grupama od tri vlaka. Prvi vlak je 'izvidnica' i njegov je zadatak da provjeri stanje sigurnosti na i oko pruge. Prije nego vlak krene na putovanje provodi se osiguravanje cijele rute kojom vozi, a akcije započnu oko 24 sata prije. U drugom se najčešće nalazi vođa i on dolazi između 20 minuta ili sat vremena od prvog. U trećem vlaku putuju članovi delegacije i osoblje a u njemu se prevozi i ostala komunikacijska oprema. 

Sjevernokorejski vođe ovaj vlak najčešće su koristili za putovanja u Kinu, a kada njim putuju u Rusiju imaju i organizirano predsjedanje. Najduže putovanje Kim Il suna ovim vlakom bilo je 1984. godine kada je krenuo na put i posjetio svaku socijalističku zemlju Istočne Europe, između ostalog i tadašnju Jugoslaviju.U kolovozu 2011. godine Kim Jong Il vlakom je otišao u posjet ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu, u Ulan Ude, udaljen 4.500 kilometara. 

Život na vlaku je jako luksuzan, a osim luksuznog uređenja putnicima putovanje olakšavaju i brojne delicije koje se redovito dopremaju na vlak, poput jastoga i francuskog vina. Tradicija se vjerojatno nastavila i nakon što je Kim Jong un preuzeo vlast, s obzirom kako je poznat po svom luksuznom načinu života, putovanjima jahtom i sl. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.