Top News
988 prikaza

Sjevernokorejski hotel od 750 milijuna dolara prazna je "zvijezda smrti"

Hotel Ryugyong
Clay Gilliland
Tri desetljeća nisu bila dovoljna za dovršetak monumentalne zgradurine. SSSR se raspao, harala je glad, a na kraju je Kim Jong-un krenuo u nuklearnu avanturu

Prošlo je skoro 30 godina od početka gradnje, potrošili su 750 milijuna dolara, a Hotel Ryugyong u Pyongyangu i dalje služi isključivo kao velika telekomunikacijska antena i ni za što drugo. 105-katnica visoka oko 300 metara, piramidalnog oblika, graditi se počela još 1987. i trebala je biti gotova već 1989. Gradnju je prvo usporila ekonomska kriza u koju je SSSR upao krajem 1980-ih, da bi 1992. potpuno stala jer se SSSR raspao.

Sjeverna Koreja bila je prepuštena sama sebi. 2012. na Zapad su procurile fotografije još uvijek monumentalne građevine, izvana blistave, koje su pokazivale da je unutrašnjost ogromnog hotela još uvijek u fazi visokog "Roh-baua". Na ideju za gradnju navodno je još za života došao otac Sjeverne Koreje Kim Il-sung, koji je takvom građevinom htio pokazati moć nacije.

No, gradnji zgrade nije kumovalo to što je, kad se već gradnja razvukla, Kim Il-sung umro 1994. Na ideju o hotelu sa 3000 soba, kazinom, luksuznim restoranima na osam razina koje su trebale rotirati, on je došao 1986., nakon što s Južnom Korejom nije uspio dogovoriti zajedničku organizaciju olimpijskih igara 1988. koje su pripale Seulu.

Betonsko-čelična nosiva konstrukcija, odnosno nosiva mreža hotela, bila je gotova još 1992. Međutim, sljedećih 16 godina ostala je zjapiti prazna, izložena kiši, vjetrovima, snijegu, ledu i vrućinama. U međuvremenu je Sjeverna Koreja, naime, od 1995. nekoliko godina trpjela tešku glad, tijekom koje su pomrli milijuni građana.

Da bi se volja i kakve takve mogućnosti za dovršetkom zgrade pojavile tek 2005. nakon što je talijanski dizajnerski magazin Domus raspisao natječaj za ideje arhitekata kako bi oni dovršili zgradu. Pojavilo se 200 različitih projekata, ali i onih koji su kritizirali projekt kao "ne-arhitekturu", jer je arhitektura, kako je prosvjedovao češki arhitekt Jan Kaplicky, umjetnost za ljude.

Kad nema ljudi, nego samo robova svedenih na bezumne robote, onda to nije arhitektura. Hotel se na Zapadu proglašavao "Zvijezdom smrti", kao i najgorim projektom na svijetu, sve dok 2008. egipatski telekomunikacijski div Orascom Telecom nije dogovorio s Pyongyangom da će dovršiti hotel u zamjenu za koncesiju na 3G mobilnu telefonsku mrežu.

Iste godine zgradu su zatvorili spektakularnim pročeljem, tvrtka je dobila posao od 400 milijuna dolara. Fasada ju je stajala 180 milijuna dolara. Konačno otvaranje bilo je zakazano za 100. godišnjicu rođenja Kim Il-sunga. No, i to je propalo zato što je investicija zapela nakon što je Kim Jong-un iznova zaratio s cijelim svijetom. Pyongyang nakon 750 milijuna dolara i tri desetljeća ima izvana briljantnu građevinu koja služi samo kao nosač anteni za mobilnu telefoniju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.