Top News
4533 prikaza

Skandal: Imunološki propada, a ponude za njega ignoriraju

Imunološki zavod
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Nudili su se iz Izraela, Kanade, Malezije, ali iz ministarstva na ništa ne odgovaraju

Zašto biste vi to proizvodili, pitao je ministar Milan Kujundžić. "Ali sad ne proizvodimo ništa", odgovorila je ravnateljica Imunološkog. "Vi to nikad niste proizvodili", odgovorio je. "Naučili bismo. Maknuli bismo neke ljude s državnog proračuna", uvjeravala je ravnateljica. "Dobro, pošaljite mi to napismeno", prelomio je ministar. "Već jesam, tri puta - niste odgovorili...", ukazala je Lupret Pregovečki. "Još jednom!", zaključio je Kujundžić.

I nikad nije odgovorio ni na četvrti dopis koji je iz Imunološkog zavoda slala ravnateljica Lea Lupret Pregovečki o poslu koji su im nudili. Bilo je to lani na sastanku ministra zdravstva Milana Kujundžića i tadašnje ravnateljice Imunološkog zavoda Lee Lupret Prugovečki o ponudi izraelske tvrtke koja je htjela u Imunološkom proizvoditi medicinske proizvode od kanabisa.

Imunološki  zavod Na putu prema dolje Top News Afera Krv: Zašto se skrivaju podaci o izvozu plazme?

Imunološki zavod bio je zanimljiv Izraelcima zato što se preko njega već uvoze proizvodi od kanabisa koji se mogu kupiti u ljekarni na liječnički recept. Investitori su htjeli proširiti posao Imunološkog, ali na ponudu nitko nije odgovorio. Doznajemo kako su se posrnulom zavodu javile najmanje tri tvrtke koje proizvode različite proizvode od kanabisa, koje su se javljale i prijašnjem HDZ-ovu ministru zdravstva Dariju Nakiću, koji je čak bio spreman poslušati ponude i o njima razgovarati, ali ne i Kujundžić.

Sve ove godine otkad Imunološki praktički ništa ne proizvodi nego vrti plaće za oko 170 radnika iz državnog proračuna, nudile su se i druge poslovne prilike, ne samo s medicinskim kanabisom, a rađale su se i ideje o jednostavnoj proizvodnji u samom zavodu, ali baš sve su u Ministarstvu zdravstva ignorirali. Tako je u vrijeme dr. Bojana Benka, vrsnog stručnjaka za preradu krvne plazme, potekla ideja da proizvode jednostavni uređaj za mjerenje glukoze u krvi.

"To nam je nudila domaća tvrtka i bio bi to proizvod visoke dodane vrijednosti od čak 80 posto. Radnici bi doslovce rezali velike bale papira osjetljivog na glukozu i umetali u uređaje za mjerenje šećera. Na ovom poslu dalo se zaposliti i 40 ljudi, ali nikakav uspjeh nismo imali u ministarstvu", kaže naš dobro upućen sugovornik, a potvrđuje nam još nekoliko njih.

Milan Kujundžić, Tomo Medved | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Iako se radilo o relativno spretno izvedivom poslu, za koji tržišta svakako ima jer je u Hrvatskoj čak 400.000 dijabetičara, Imunološki zavod za ovu ideju nikad nije dobio dopuštenje. Dr. Benko prije nekoliko mjeseci čak je dao otkaz prije isteka svog mandata jer je shvatio koliko su mu ruke vezane, da se niti jedna inicijativa ne može provesti bez ministarstva, a da ga tamo, kao i sve ranije čelnike zavoda, jednostavno ignoriraju, a to ignoriranje državu košta sedam milijuna kuna na godinu, koliko treba za plaće radnicima.

"Čelnik zavoda praktički je mogao naručiti uredski materijal i toaletne ručnike za godinu dana, ali bez Upravnog vijeća nije smio sklopiti ugovore veće od 200.000 kuna, a bez Ministarstva zdravstva 500.000 kuna. Ruke su nam bile zavezane, unatoč poslovnim ponudama koje ministarstvo nije htjelo ni odbiti, kamoli se o njima očitovati. I meni i dr. Benku ideja je bila ista – htjeli smo pokrenuti tradicionalnu proizvodnju u Zavodu – krvnih derivata i cjepiva, ali smo znali da za to treba vremena. Zato smo u međuvremenu htjeli raditi neke druge poslove, kako bi radnici zaradili svoje plaće, a ne da mimo svoje volje budu na teret državi", rekla je Lea Lupret Prugovečki.

Radnici zavoda također svojim osobnim kontaktima pokušavaju animirati investitore, pojedinci čak i soliraju, pa doznajemo kako se za Imunološki zanimaju i Turci, i to za proizvodnju prirodnog interferona, po kojemu je Zavod svojedobno bio naveliko poznat. Zasad se ništa ni od toga nije ostvarilo.

Milan Kujundžić Ministar zdravlja Top News Kujundžić: "Krivo ste me interpretirali"

U Ministarstvu zdravstva nikad nisu odgovorili ni na ponudu malezijske kompanije koja se zanimala za proizvodnu virusnih i bakterijskih cjepiva po načelima halala. Do Imunološkog su, doznajemo, došli preko hrvatskog veleposlanstva u toj zemlji. U prvim razgovorima u Imunološkom, bili su zainteresirani investirati i u proizvodnju lijekova dobivenih od krvne plazme. Ali baš nitko nije odgovorio na njihovu poslovnu inicijativu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 18:27 07.Siječanj 2018.

    Još uvijek su nečiji privatni interesi jači od javnih pa saga o imunološkom traje i dalje. Sa ministar beznadan je slučaj nesposobnosti.