Top News
239 prikaza

Slovensko uvođenje policijskih punktova ne znači ukidanje Schengena

Marko Prpić/PIXSELL
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističe kako nije riječ o suspenziji Schengena, a i ministar unutarnjih poslova u izjavi za Hinu trudio se smiriti stvar

Slovenija će u mjestima uz granicu s Hrvatskom uvesti pojačane kontrole te postavlja kontrolne točke na kojima će moći zaustavljati vozila u borbi protiv nezakonitih migracija. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističe kako nije riječ o suspenziji Schengena, a i ministar unutarnjih poslova u izjavi za Hinu trudio se smiriti stvar. Davor Božinović je komentirao suradnju sa Slovenijom.

Znače li ove mjere Slovenije ukidanje Schengenskog prostora?

Slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje Schengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara. Unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje teče prema schengenskom režimu i bez zaustavljanja.

 | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Što je s kontrolama u Hrvatskoj?

Sličnu stvar Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu. Hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje granice sa slovenskim kolegama te je od početka godine spriječila više od 22.000 migranata da iz Hrvatske uđu u Sloveniju. Radimo i na vanjskoj granici EU, ali i na unutarnjim granicama.

Kakva je suradnja hrvatske i slovenske policije u vezi s migrantima?

Pritisak migranata na hrvatske granice 160 posto je veći nego u isto vrijeme prošle godine. Što se tiče suradnje sa Slovenijom, možete citirati i neke druge izjave u kojem su iskazali zadovoljstvo suradnjom s hrvatskom policijom jer mi surađujemo na način da i planski zajedno radimo ophodnje. Što se tiče područja oko Brežica, i mene je zvao slovenski ministar. I njemu je jasno s čim se Hrvatska suočava.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.