Top News
1504 prikaza

Šok u SDP-u: Bero želi Ranka za gradonačelnika Splita

Davor Bernardić i Ranko Ostojić
Jurica Galoic (PIXSELL)
Bernardiću je glavni cilj da mu HDZ ne uzme Osijek, Sisak i slične veće gradove

Kada je SDP 2003. izgubio parlamentarne izbore, Ivica Račan natjerao je najjače ljude iz stranke da odu u svoje lokalne sredine i tamo testiraju snagu na lokalnim izborima. 

Kako nam je jednom pričao Tonino Picula, jedan od onih koji su poslušali Račana i postao gradonačelnik Velike Gorice, to je osnažilo karijeru mnogih SDP-ovaca. 

Sličnu ideju, doznajemo ovih dana iz krugova bliskih novom predsjedniku SDP-a, ima i Davor Bernardić, koji bi volio u neke lokalne sredine poslati najjača lica, te je ozbiljno počeo obilaziti teren kako bi započeo ciklus novih lokalnih izbora.

"Imamo novo vodstvo u Splitu i oni se mogu sada dokazati. Ranko nikad nije bio popularniji i zreliji i on bi mogao imati velike šanse. Slično je vrijeme i za Zadar, gdje, s obzirom na to da Kalmeta pod teretom kaznenih prijava neće više u kandidaturu, mi možemo ići na pobjedu sa Sabinom Glasovac, kojoj je Ibler spreman dati potpunu podršku. U Šibeniku imamo jakoga kandidata Franka Vidovića", kaže nam osoba bliska Bernardiću.

Čim je postao predsjednik stranke, kažu nam njegovi bliski suradnici, on je od svih predsjednika županijskih organizacija naručio analizu stanja u svakoj županiji te planove o tome koje sredine SDP planira zadržati. 

Bernardiću je glavni cilj da mu HDZ ne uzme Osijek, Sisak i slične veće gradove.

"Također, recimo u Istri, možemo jačati SDP, a da IDS ostane i dalje jak", govori nam osoba bliska Bernardiću, koji u Istri kao kandidata za gradonačelnika Pule vidi Peđu Grbina.

"Peđa može pobijediti i razgovarat ćemo o tome", kažu na Iblerovu trgu. 

Što se tiče Rijeke, to je, svjesni su u krugu oko Bernardića, najveća zamka za iduće izbore.

"Bero smatra da nam je Rijeka glavna opasnost jer kod Obersnela je došlo do zamora materijala i moramo vidjeti kako mu pomoći jer on ne smije izgubiti. Pero Lučin iz HNS-a je opasan protukandidat", govori nam Bernardićev suradnik.

Što se tiče Zagreba, Bernardić do daljnjeg misli ostati predsjednik gradske organizacije, a stava je kako SDP mora imati svoga kandidata, te su šanse za potporu Anki Mrak Taritaš minimalne. 

Vrlo važna Benrardićeva strateška točka bit će i obrana Siska, koji vodi gradonačelnica Kristina Baniček, ali i osvajanje Varaždina, što SDP-u u 25 godina nije pošlo za rukom. 

O odnosima s HNS-om ovisit će, kažu u SDP-u, kandidature u Slavoniji i na sjeveru Hrvatske. Prioritet SDP-a je zadržati i Koprivnicu s Mišelom Jakšićem, koji je aktualni v. d. gradonačelnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.