Top News
2139 prikaza

'Sophia Loren? Koliko lijepa, toliko pametna. Picasso mi je plakat napravio za par boca vina'

Duko Marušić/Pixsell, Profimedia
U čast Veljku Bulajiću uoči početka Pulskog filmskog festivala gledaju se njegovi klasici poput Bitke na Neretvi ili Kozare, Čovjeka kojeg treba ubiti.. Veliki redatelj preminuo je ove godine u 96. godini

Bitka na Neretvi, Rat, Uzavreli grad, Vlak bez voznog reda, Kozara, Čovjek kojeg treba ubiti, Obećana zemlja... Filmski klasici u režiji Veljka Bulajića, velikog crnogorsko-hrvatskog redatelja koji nas je napustio u travnju, gledaju se u Puli svaki večer uoči početka tamošnjeg Filmskog festivala. Večeras je na programu Čovjek kojeg treba ubiti, sutra je Obećana zemlja. 

Bulajić je rođen 22 ožujka 1928. godine u selu Vilusi pokraj Nikšića, no zadnjih 40 godina života živio je i i radio u Hrvatskoj. Ljudi rođeni na taj datum imaju sreće - na isti dan rođen je i Josip Manolić, koji je preminuo u 102. godini, pisao je Express. 

Najpoznatiji Bulajićev film je ratna epopeja Neretva, film o prekretničkoj bitki Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, u kojoj su partizani savladali četnike. Statisti koji su glumili četnike šest su mjeseci puštali brade.  Za snimanje filma angažirano je 3000 vojnika JNA - bio je to poduhvat kojega bi teško realizirao i Hollywood, jer bi angažiranje tako velike vojske, tenkova i aviona, iscrpilo studije. Danas bi takav spektakl koštao oko stotinu milijuna dolara.

 | Author:

Za potrebe filma srušen je pravi most kod Jablanice, ali snimka tehnički nije uspjela, pa je scena morala iznova biti snimljena u studijima Barandovo u Češkoj.  Snimanje je bilo iscrpljujuće - kadar šišanja Milene Dravić ponavljan je čak 30 puta, zima je bila strašna, uvjeti teški, ali je film ipak dovršen. Na sarajevsku premijeru Bitke na Neretvi, 29. studenog 1969., s Titom su došli Sophia Loren i Omar Sharif...

Bulajić je preminuo ove godine u travnju u 96. godini iako je kao klinac bio ranjen u Drugom svjetskom ratu. Čudom je preživio. 

- Imao sam samo 15 godina. Bio sam neoprezan, naletio sam na njemačku izviđačku patrolu, ručnom bombom su me teško ranili, a drug pored mene je poginuo. (...) Brata mi je u jednom verbalnom sukobu na željezničkoj stanici Vilusi s nekoliko metaka teško ranio četnički kapetan Milan Popović. Brat je umro od posljedica ranjavanja. Taj četnički komandant Popović je mnogo godina kasnije, kao emigrant u Chicagu, bio organizator bojkota premijere i distribucije filma "Bitka na Neretvi", ali četničke emigrante je policija, na intervenciju United Commonwealtha, producenta filma, šmrkovima razjurila - ispričao je Bulajić jednom u intervjuu za Express. 

Bio je prijatelj s veličinama poput Orsona Wellesa i Sophije Loren.

- Bio sam kao volonter i asistent vrlo vrijedan, a imao sam i veliku sreću da budem u ekipi velikih redatelja Vittoria de Sice, Fellinija, De Santisa, Zampe i drugih. Tada sam upoznao Sophiju Loren koja je u filmu "Žena s rijeke" književnika i redatelja Maria Soldatija prvi put svojim naglaskom govorila u filmu. Bilo joj je teško jer je imala jak napuljski naglasak, a njega je teško savladati. Ostali smo uvijek jako dobri prijatelji. Kasnije, kad je već bila velika svjetska zvijezda, s njom i Carlom Pontijem ljetovao sam u Dubrovniku i na Svetom Stefanu. Sophia Loren? Koliko lijepa, toliko pametna. - rekao je Bulajić tad za Express. 

Plakat za Neretvu Pablo Picasso mu je napravio za par butelji vina. 

- Vidio je film "Skopje 63" i na završnoj svečanosti festivala u Monte Carlu, kad je film nagrađen Grand Prixom, čestitao mi je. Nekoliko godina kasnije stupio sam u vezu s njegovim agentom i predložio da Picasso napravi plakat za "Bitku na Neretvi". On je to prihvatio, poslao sam mu nekoliko sekvenci filma u trajanju od sat i pol jer film još nije bio montiran. Kad je dao svoj pristanak, tek onda je nastao problem kako ga platiti, ali on nas je riješio te brige jer mi je poručio da će plakat napraviti besplatno, ali da očekuje finu kolekciju vina. Tako je i ta briga okončana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.