Top News
12954 prikaza

Srbi odlučni: Vraćaju ugled nacističkom zločincu

Milan Nedić
public domain
Proveo je Holokaust u Srbiji, surađivao s četnicima, nacistima slao civile na streljanje kao odmazdu...

Rehabilitacija četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata konačno je sudski potvrđena u Beogradu prije dvije godine. Iste godine započeo je proces rehabilitacije još jednog političkog i ratnog čelnika iz tadašnje okupirane Srbije, generala Milana Nedića, no ako sud i njega rehabilitira, osuda i zgražanje diljem svijeta vrlo je vjerojatno da će biti još i žešći nego što je bilo u skandaloznom slučaju Draže Mihailovića.

Agencija Beta javlja da je 23. listopada nastavljena rasprava na Višem sudu u Beogradu u postupku u kojem se odlučuje hoće li i Nedića rehabilirati ili ne. Mihailović je 1946. osuđen i strijeljan kao odgovoran za niz brutalnih zločina četničkih jedinica u Drugom svjetskom ratu kao i zbog suradnje s okupacijskim vojskama na području bivše Jugoslavije. U slučaju Nedića situacija bi trebala biti još i jasnija. Nedić je 1941. rat dočekao kao zapovjednik nekoliko stotina tisuća vojnika Treće armije u Makedoniji.

Ustaše i četnici Top News Priča o bratstvu ustaša i četnika iza legendarne slike

Već prvog dana njegove su linije probile njemačke trupe koje su nadirale iz Bugarske, istog dana je kapitulirao, a unatoč tome, on je bio jedan od rijetkih generala kraljevine Jugoslavije koji nije završio u zarobljeništvu. Nedugo potom general Luftwaffea i zapovjednik ehrmchta za područje Srbije Heinrich Danckelmann Nediću je ponudio premijersko mjesto u kvislinškoj vladi Srbije, što je ovaj prihvatio i to i postao 29. kolovoza 1941. godine.

Generala Danckelmanna pri kraju rata nove jugoslavenske vlasti također su uhitile, sudile mu i 1947. ga, nakon smrtne presude, streljale. Nedića su kao apsolutnog suradnika okupatora Britanci izručili Jugoslaviji 1. siječnja 1946. nakon što je, po odluci njemačkih okupacijskih vlasti, izbjegao iz Beograda u Kitzbühel u Austriji još u listopadu 1944. Službena verzija je da je Nedić u zatočeništvu, tijekom ispitivanja, počinio samoubojstvo skokom kroz prozor dok čuvari nisu pazili 5. veljače 1946.

Koliko god taj dio s njegovom smrću bio sporan ili nesporan, nesporan je odgovor zašto su Britanci izručili Nedića Jugoslaviji. Dandanas sve službene enciklopedije svijeta vode ga kao "nacističkog suradnika" tijekom Drugog svjetskog rata. U Srbiji pod njegovom marionetskom vlašću u ratu je stradalo 200.000 ljudi.

Između ostalog, od toga ih je 67.000 poginulo u partizanima, a 70.000 ih je pobijeno u nacističkim koncentracijskim logorima i zatvorima na području Srbije, te u odmazdama nad civilima u kojima su za jednog ubijenog njemačkog vojnika ubijali i do 100 građana. Pritom je Nedićev aparat bio taj koji je nacističkim okupacijskim vlastima pružao svu podršku, pa tako i represivnu. Za njegove vlasti uvedeni su prijeki sudovi za komuniste, potom i za partizane.

Nikola Kalabić s nepoznatim muškarcem Okrutni koljač Top News Skandal: Srbija oprostila Dražinom četniku

Oni koji nisu podlijegali tim prijekim sudovima bili su četnici s kojima je Nedić vrlo pristojno surađivao. Njegovu kolaboraciju osudila je tada čak i kraljevska vlada u egzilu, usprkos nizu dokaza da je s njim surađivao Dragoljub Mihailović. Nadalje, već u kolovozu 1942. nacističke vlasti su pohvalile Nedićeve marionetske vlasti da je "Srbija očišćena od Židova". Holokaust u Srbiji nipošto nije bio moguć bez potpune suradnje Nedićeve policije i žandarmerije čiji su pripadnici tragali za židovima, hvatali ih i isporučivali nacistima.

Dapače, Nedićeve vlasti su provodile potpuno nacistički rasni program na svom teritoriju. Prvo su Židovima i Romima oduzele pravo na rad u državnim službama, potom su im oduzeli imovinu, zabranili kretanje i naposljetku ih uhićivali. Prema podacima s kojima je svojedobno izišao Nikola Živković, novosadski profesor, povjesničar i pisac, po Nedićevom upravom u Drugom svjetskom ratu uništeno je ili opljačkano 6478 biblioteka, 1670 škola, 30 fakulteta, 19 muzeja, 7 kazališta, 52 pravoslavne crkve i manastira, 216 džamija, 63 sinagoge i 60 raznih raznih drugih znanstvenih institucija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdenko4792 15:35 25.Listopad 2017.

    "Tko ne poznaje povijest ponovit će mu se"

  • vlado 17:40 23.Listopad 2017.

    odjebite s tim, jebo vas Nedić i Draža Mihajlović !