Life
8614 prikaza

Video u boji: Ovako je Berlin izgledao u lipnju 1945.

Berlin 1945., Brandenburška vrata
YouTube/Berlin channel/screenshot
Grad je bio u ruševinama, ali se vidjelo da je zemlja donedavno bila bogata. A to je vojnike Crvene armije razbjesnilo

Tog dana Berlinom je napokon zavladao mir nakon što su se Crvena armija i ostaci ostataka Trećeg Reicha 16 dana jezivo borili na život i smrt. Dva dana ranije tip koji je zakuhao najozloglašeniji pokolj u povijesti, Adolf Hitler, u svom bunkeru je počinio samoubojstvo, čime je čak i Nijemcima laknulo, koliko god su znali da će narednih dana sovjetski vojnici divljati po osvojenim njemačkim gradovima.

Bilo je tu svega, po onoj "jao pobijeđenima"; povremeno su ubijali vojnike, pa i civile, pljačkali što se već dalo, silovali... Berlin je bio razoren, nije bilo javnog prijevoza, kanalizacije, hrane. Prije rata Berlin je imao četiri milijuna stanovnika. U trenutku kapitulacije imao je upola toliko, a čak jedan milijun Berlinaca bili su beskućnici. Saveznici, pa tako i Sovjeti, pokušavali su glad suzbijati racionalizacijama hrane u iznosu otprilike pola onoga što su dobivali vojnici.

No, beskućništvo se nije moglo riješiti još jako dugo od kraja rata. Sudeći po zapisima iz tog doba, osim što su bili traumatizirani i gnjevni zbog nacističkih zločina nad milijunima civila po SSSR-u, vojnike Crvene armije još jedna stvar nakon ulaska u Berlin jako je razbjesnila. Staljinova propaganda im je Nijemce dugi niz godina predstavljala kao siromašne, nezaposlene, koji umiru od gladi.

To u trenutku pada Berlina i jest bilo točno, ali je grad isto tako jasno svjedočio da je Njemačka zapravo sve do kratko prije tog trenutka, bila relativno bogata, prosperitetna zemlja. Prvo što su bili šokirani bogatstvom, koliko god ono bilo u ruševinama, drugo, razbjesnilo ih je to što je takva zemlja s bogatim građanima pokušala porobiti njihovu zemlju i oteti im ono malo što su posjedovali. U kakvom je stanju Berlin bio u lipnju 1945., mjesec dana nakon pada Hitlerovog režima, svjedoči rijetki film u boji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zvizgo 08:21 07.Ožujak 2017.

    Jadni Nijemci,oni nisu pljačkali,silovali ubijali,palili,širom Ukrajine i Rusije ,sve do Moskve.???Nisu ni njihovi saradnici ustaše očistili sa teritorije današnje Hrvatske i BiH milion Srba,gotovo sve Jevreje,ogroman broj Roma.??Ma kakvi,to je neko nalagao na njih.