Top News
49278 prikaza

Srbija na nogama: Našli grob četnika Draže Mihailovića?

Draža Mihailović
Wikipedia
Uvjereni su da su u jami, sa ostacima 200 do 300 Dražinih četnika pronašli i one njihovog vođe

Nakon otkrića masovne grobnice u pećini Cerova na Zlatiboru, zajedno sa svjedočanstvima najstarijih mještana u tom dijelu Srbije, srbijanski speleolozi i povjesničari uvjereni su da su na tom mjestu u lipnju 1945. godine bez presude pobijeni srpski povratnici iz rata, većinom pripadnici odreda četničkog vođe Draže Mihailovića. No, nakon što su se još jednom spustili u jamu, među kostima, remenima, cipelama, opancima i ispucanim čahurama pronašli su predmet kojeg su prepoznali. Riječ je o staklu i dijelu okvira za naočale koje su iste kao i one koje je Draža Mihailović nosio uoči pogubljenja 1946. godine, pišu beogradske Večernje novosti.

"Osim dijela naočala, koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one kakve je imao Draža Mihailović, postoje i svjedočenja da su se Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja Draže Mihailovića, kao i Miloš Minić, tužitelj u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru osobno raspitivali o jami. Bilo im je vjerojatno važno da baš oni, bez posrednika, provjere što mještani znaju o tajni koju pećina krije. Minić je pokazivao naročito zanimanje", izjavio je za Novosti Milan Stamatović, predsjednik Općine Čajetina.

Draža Mihailović sa četnicima | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Minić je naime, pored Krcuna i Tita bio jedna od rijetkih osoba koja je znala gdje je točno Dražin grob, ali tajnu nikada nije otkrio, čak ni na samrti kada ga je svećenik pravoslavne crkve došao moliti da mu oda lokaciju. Potraga za njegovim grobom među njegovim štovateljima traje već desetljećima, nakon što je pogubljen na skrivenoj lokaciji, a komunisti namjerno nikada nisu htjeli otkriti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

"Komunisti su desetljećima istražiteljima stalno gurali pogrešne tragove i informacije o tajnom grobu vođe četničkog pokreta. Jednako uspješno su stalno smjer njihove istrage udaljavali od jame Cerova. To budi opravdanu sumnju da je Draža Mihailović 17. srpnja 1946. mogao biti strijeljan baš nad pećinom u Mušvetama i da je bačen među kosti svojih suboraca,likvidiranih godinu dana ranije", rekao je Stamatović.

Odmah nakon otrića obaviještena je policija, a prema zakonu policija mora o svemu izvijestiti tužiteljstvo, koje će morati pokrenuti istragu. U općini Čajetina očekuju da se na posmrtnim ostacima napravi DNK analiza, koja bi osim o kraju Draže Mihailovića mogla dati i odgovore jesu li tamo završili i neki drugi visokopozicionirani Dražini četnici, koji nisu uspjeli pobjeći i kojima je suđeno zajedno s njim.

Stamatović se u jamu spustio sa šest speleologa i četvoricom svećenika Srpske pravoslavne crkve, a samu jamu je nedavno otkrio speleolog Dimitrije Mirko Ćelić.

Draža Mihailović | Author: Wikipedia Wikipedia
Staklo i dio metalnog okvira naočala već su dosta oštećeni zbog protoka vremena. Metalni dio je skoro potpuno istrulio, dok se ostaci mogu konzervirati, kazao je Ćelić, te dodao kako su ostaci nađeni u jami, odnosno podzemnoj dvorani dugoj i širokoj 50 metara. Osim pronađenih stari, nađene su i žice kojima su ubijenima bile vezane ruke i noge.

Inače, o tom dijelu Zlatibora ne postoji puno povijesnih izvora vezanih uz Drugi svjetski rat, osim da je otamo nestalo 200 do 300 mladića koji su se vraćali iz rata. Njima je, navodno obećana sloboda ako nisu okrvavili ruke za vrijem rata i neki od njih su očito završili u jami Cerova, dok se većini svaki trag gubi u zatvoru u Užicama.

Potraga za grobom Draže Mihailovića do sada su vodili na Adu Ciganliju, te Lisičiji potok blizu Belog dvora. No, jedino su u jami Cerova do sada pronađeni neki konkretni tragovi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nerminius 08:02 11.Studeni 2017.

    To je zbilja razlog da se dignu na noge. Satrap i koljač je baš pravi razlog za nacionalnu euforiju. Kolektivna psihička bolest.

  • planetx 12:23 09.Studeni 2017.

    Ima li u toj jami još mjesta?

  • ranko75 10:08 09.Studeni 2017.

    Vole nasi ljudi da kopaju po svom izmetu i da govore da upravo njegov izmet mirise, a svi tudji smrde. I cetnici i ustase i jesu ti izmeti, ali cetnici mirisu srbima, a ustase hrvatima (naravno ne svima, ali mnogima).