Top News
4756 prikaza

Srednji vijek: "Silovane žene trebaju roditi"

Predstavnici inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali Saboru potpise peticije
Patrik Macek (PIXSELL)
Pripadnici udruge Vigilare predali su u petak potpredsjedniku Sabora Željku Reineru 168.000 potpisa kojima traže potpunu zabranu pobačaja u Hrvatskoj

Zaklada Vigilare predala je u petak Hrvatskom saboru 168.561 potpisa za zabranu pobačaja. Peticiju naziva "Imam pravo živjeti!" pokrenula je građanska inicijativa "Prolife.hr" za zaštitu nerođene djece i pomoć trudnicama. 

Prije uručivanja peticijskih potpisa okupili su se ispred Sabora na Markovu trgu i prozvali novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca zbog njegovih stavova o pobačaju i gay brakovima.

Djevojčica plače noćna mora Life 40 njih mjesecima grupno silovali 14-godišnjakinju

Selanec je, naime, nakon što je izabran za suca Ustavnog suda izjavio kako je pitanje vremena kada će se definicija braka proširiti i na istospolne parove. A što se tiče pobačaja, istaknuo je kako je za njega glavno pitanje je li embrij osoba obzirom da pravni poredak jamči prava osobama. 

Predsjednik Zaklade Vice Batarelo i Prolife stoga traže njegovu ostavku. 

- Dosta nam je sofističkih izmišljotina, demagogija i naposljetku gnjusnih laži, primjerice - da ne znamo kad život počinje, da su to samo nakupine stanica i da je ovo samo žensko pitanje i najnovije, da je dijete osoba tek kad se rodi. Dosta nam je onih koji relativiziraju sve i smatraju da su pozvani odlučiti tko hoće, a tko neće dobiti priliku na život. Sad, danas, ovdje, zakonski po kratkom postupku presuđuju nerođenima, sutra će teško oboljelima, a nitko ne zna tko će biti sljedeći - poručio je Batarelo dodavši kako neće mirno gledati kako Selanec širi svoju propagandu. 

- Dapače, od današnjeg dana nadalje inzistirat ćemo na njegovoj ostavci jer je prvog dana svojeg mandata opasno relativizirao život i otvoreno protektira takozvane gay brakove iako je hrvatski narod u Ustavu upisao svoju definiciju braka. Ustavnom sucu koji širi protuustavne ideje u toj instituciji ne smije biti mjesta - rekao je.

Novinari su Batarela pitali treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja, a on je odgovorio kako se svako dijete mora roditi.

- Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno. Zašto bi to dijete trebalo ispaštati - odgovorio je Batarelo, ali nije naveo o kojem je znanstvenom dokazu riječ.

Obiteljsko nasilje Začarani krug Life Djevojčice-majke: Siluje ih obitelj, ne smiju na abortus

Na okupljanju su sudjelovali i psihijatar Herman Vukušić, studentski kapelan don Damir Stojić, predsjednica Hrvatskoga pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Kristina Pavlović, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj u Zakladi Vigilare Ivana Foretić

Peticijske potpise koje su predali potpredsjedniku Sabora Željku Reineru, donijeli su u 12 dječjih kolica. Broj 12, kako kažu iz Prolifea, prema nekim izračunima odgovara broju dnevno ubijene nerođene djece. Kolica će donirati sigurnim kućama za žene i djecu kojima prijeti nasilje i prisilni pobačaj. Potpise će Sabor proslijediti Ministarstvu zdravstva na daljnje rješavanje. 

- Djeca su naša budućnost, budućnost svih nas okupljenih i budućnost domovine Hrvatske. Danas ovdje dižemo glas za njih i njihova prava, prvenstveno za one najmanje koje je najlakše zanemariti i zaboraviti i koji nemaju svoj glas, za nerođene - poručio je Batarelo.

Osim prava na život, poslali su poruku i premijeru Andreju Plenkoviću protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. 

Poručuju iz udruge da ta konvencija pod krinkom borbe protiv nasilja želi afirmirati pobačaj kao pravo žene, a zaštitu nerođenog života predstaviti kao čin nasilja prema ženama i djevojčicama.

- Mi nismo za ratifikaciju te vrlo, vrlo kontroverzne konvencije i da uvodimo rodnu ideologiju u hrvatski pravni sustav - poručili su.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 11:51 14.Svibanj 2018.

    Embrij nije osoba, jer da je, onda bi Komšić odgovarao za dvostruko ubojstvo. Ovako nije. Druga stvar, dotična udruga neradnika na državnoj sisi bi silovanim ženama, koje su zatrudnile odmah morala naći obitelj koja će skrbiti za nju do poroda ... prikaži još!da te posvojiti to dijete neposredno nakon poroda. Po mogućnosti to bi trebali biti članovi dotične parazitske i lešinarske udruge.