Top News
60665 prikaza

Stiže epidemija koja bi mogla biti gora od ebole

Oboljeli od antibiotski otporne tuberkuloze u zemljama trećeg svijeta
DFAT Australia/ CC BY 2.0
Alarmantni podaci WHO-a iz listopada ispalo je da su nekoliko puta blaži od stvarnog stanja

Prije manje od mjesec dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da tuberkuloza diljem svijeta ubije po jednog čovjeka svakih 20 sekundi, kao i to da su kod svih novih slučajeva TBC-a u Zapadnoj Africi njih dva posto uzročnici otporni na antibiotike. Novo istraživanje velike skupine zdravstvenih stručnjaka pokazuje, međutim, da je postotak novih rezistentnih slučajeva TBC-a čak triput veći, šest posto, te da stanje s tim oblikom TBC-a (MDR-TB) u Zapadnoj Africi prijeti da postane puno širi problem.

Svijet je na to nedavno podsjetila vrlo ozbiljna epidemija ebole. WHO je očito jako podcijenio prijetnju TBC-om, posebno MDR-TB-om. Objavio je da je na Zapadu Afrike od svih recidiva tuberkuloze njih 17 posto takvih oblika kod kojih su uzročnici otporni na postojeće antibiotike. Najnovije istraživanje, međutim, pokazuje da je njihov udio čak 35 posto, kao i to da je u pojedinim dijelovima, posebno u pojedinim afričkim gradovima, stanje još i gore. U trećem najvećem nigerijskom gradu Ibadanu, s više od tri milijuna stanovnika, udio rezistentnih oblika tuberkuloze među recidivistima je već 39 posto, dok je u najvećem gradu Nigerije Lagosu zaprepaščujućih 66 posto.

U Bamaku, glavnom gradu Malija, među onima kojima se TBC nakon liječenja vratio, udio antibiotski otpornih uzročnika je 59 posto. Najgore stanje s antibiotski otpornim oblicima TBC-a kod novih pacijenata je u Gani i Togu, gdje je riječ o čak 35 posto. O kakvoj je opasnosti po stanovništvo 245 milijuna stanovnika Zapadne Afrike i još milijuna u okolnim zemljama, pa i po cijeli svijet, pokazuje cijeli niz daljnjih podataka. WHO, koji je tako užasno podcijenio stanje s tuberkulozom i antibiotski otpornim sojevima, tvrdio je da je novih slučajeva u protekloj godini diljem svijeta bilo čak pola milijuna.

Sad ispada da je taj broj sigurno nekoliko puta veći. A ako se zna da čak i kod obične tuberkuloze, liječenje antibioticima traje otprilike pola godine, da je riječ o krajnje siromašnim zemljama, uništenih infratruktura, dakle i javnog zdravstva, uslijed raznih korporativnih, etničkih, vjerskih ratova, ispada da je potencijal za eksploziju tuberkuloze na sve strane jako velik. WHO je također procijenio da je broj novih slučajeva tuberkuloze uopće diljem svijeta bio 10,4 milijuna, te da je od nje pomrlo čak 1,8 milijuna ljudi u samo jednoj godini.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ZeljkoRiyadh 08:31 08.Studeni 2016.

    Glavni grad Nigerije već 25 godina, od 12.12.1991., nije Lagos, nego Abuja!!!