Znanost
1267 prikaza

Ljetne 'gadosti': U žličici tiramiusa ima i do milijun bakterija

Tiramisu
S toplijim vremenom bakterije lakše bujaju do koncentracija u kojima nam mogu naškoditi

Salmonela obožava mljeveno meso, maslac od kikirikija, krumpir salatu, tiramisu, takve stvari. I dok je norovirusima ili kampilobakterijama dovoljno da njih samo nekoliko stotina dospije u zdrav, snažan, odrastao ljudski organizam da ga sruši s glavoboljom, povraćanjem i proljevima, salmoneli je potrebno njih nekoliko milijuna. Zato se i pojavljuje najviše u ljetnim mjesecima, kad je toplo, kad bakterije bujaju.

Riječ je o zoonozi, bolesti koja se prenosi sa životinje na čovjeka, u konkretnom slučaju sa svinja i kokoši, a uočeno je da su prenošenju salmonele skloni i gmazovi. Zato su u ljetnim mjesecima rizične namirnice, ako se s njima ne postupa kako spada, jaja, nedovoljno obrađeno svinjsko meso i svi oni proizvodi od takvih namirnica.

Jedan dan izvan frižidera sasvim je dovoljno da se ne igrate zdravljem i da takvu namirnicu pošaljete u smeće. Ono što se kontrolirati na osobnoj razini praktično ne može, jesu slučajevi kad se proizvodi zaraze bakterijama prije pakiranja. Začini, masne mesne prerađevine i proizvodi, čokolada, čaj...

I dok se najveći dio problema riješi temeljitim kuhanjem, neke stvari za kuhanje nisu predviđene. Danas su u razvijenim zemljama epidemije salmonele bitno prorijeđene razumijevanjem biologije tih bakterija posljednjih godina. Ipak, u EU posebno su ugrožena mala djeca i osobe od kakvih 60 godina naviše, kao što pokazuje graf dolje.

Salmonela - graf | Author: Robert Koch Institut Robert Koch Institut
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.