Top News
1692 prikaza

Lažljivi Farage opet jaše: Što je sve govorio o Hrvatskoj?

REUTERS
Žestoki ksenofob, rasist i ekstremni desničar, svoju je "istinu" uoči ulaska u EU prodavao i Hrvatima

Uoči općih izbora u Velikoj Britaniji koji će biti 4. srpnja na veliku scenu vratio se Nigel Farage, najeksponiraniji zagovornik Brexita.  Prije mjesec dana šokirao je javnost svojom najavom o tomu da će voditi stranku Reform UK i da će se kandidirati na izborima, što je velik udarac za premijera Rishija Sunaka čija Konzervativna stranka u anketama prilično zaostaje za laburistima. Vrlo brzo počeo je 'iskakati iz paštete' u tamošnjim medijima, a bio je i meta u incidentu početkom lipnja kada ga je mlada žena zalila milkshakeom.

U vrijeme pripreme ulaska Hrvatske u EU, Farage se tome žestoko protivio. I kao europarlamentarac svoje tadašnje stranke UKIP i kao njen predsjednik. 

"Nedavno sam posjetio Hrvatsku i vidio da EU radi sve da podmiti političke elite kako bi ušli u EU. Prije dvadeset godina izašli su iz Jugoslavije, a ulazak u EU za njih će značiti novu Jugoslaviju. Pitao bih Hrvate, nakon što su se tako teško izborili za samostalnost: 'Zašto, pobogu, želite opet biti pod nečijom vlašću?'", kazao je Farage u Europarlamentu nakon posjeta Hrvatskoj 2011.

Optuživao je EU da u Hrvatskoj financira kampanju za pristupanje 28. članice, da korumpira političke elite, da se hrvatskim medijima u toj kampanji pronose isključivo laži o EU. Nakon Brexita, međutim, upravo je on bio taj koji je samo jedan dan nakon objave rezultata priznao da nema govora da će novci koje Velika Britanija uplaćuje u EU fondove, ubuduće ići u britanski zdravstveni sustav, a što je on tvrdio tijekom kampanje.

Ili da će se izlaskom njegove zemlje iz EU-a smanjiti broj imigranata u Veliku Britaniju. Tvrdio je i da bi za izlazak iz EU-a glasalo dvije trećine Britanaca, ali se sad ispostavilo da je Brexit zapravo prošao za dlaku, i to zahvaljujući praktično čistoj prijevari i krupnim lažima u kampanji. Što se Hrvatske tiče, onim novcem za, kako je tvrdio, korupciju, nazvao je sredstva iz pretpristupnih fondova.

U intervjuu malo prije ulaska Hrvatske u EU osuo je drvlje i kamenje na euro i štetu koju je pristupanje zajedničkoj valuti nanijelo nekim nacionalnim ekonomijama poput grčke i španjolske. Ali, nakon što mu je Tomislav Krasnec spomenuo da Hrvatskoj to ne bi činilo neku razliku jer tradicionalno slijedi tečajnu politiku tako što se oslanja na krupnu valutu, prvo njemačku marku, a poslije euro, Farage je pokazao da uopće ne razumije o čemu je riječ.

Kazao je da se ionako sav svjetski biznis odvija u takvim valutama, izbjegavši se osvrnuti na nacionalnu tečajnu politiku. Farage je Hrvatsku kritizirao i odmah nakon ulaska u EU. U Parlamentu se obrušio na naše zastupnike zbog Sanadera i optužio ih za rasprodaju zemlje.

Skrio novac u poreznu oazu

Isti taj Farage je, međutim, svojedobno uhvaćen da je 2003. na otoku Isle of Man u sastavu Velike Britanije koji služi kao porezna oaza i na kojemu je, svoj novac skrio i on. Tvrdio je da je osnovao zakladu za obitelj, kako nakon njegove smrti ne bi trebali platiti porez na nasljedstvo. Potom je rekao da je shvatio da je pogriješio i da nije u redu da takvu zakladu ima političar.

Znao je izjaviti da su mu imigranti iz Indije i drugih bivših britanskih kolonija prihvatljiviji, zbog upravo kolonijalnog naslijeđa, od onih iz istočne Europe, u što je ubrajao i Hrvatsku. Svojedobno je na izborima uspio izgubiti u vlastitoj izbornoj jedinici od konzervativnog kandidata, nakon čega je rekao da će, u skladu s obećanjem uoči izbora, dati ostavku na mjesto predsjednika UKIP-a. Već tri dana poslije ostavku je povukao. Njegova stranka odavna slovi kao rasistička, homofobna, seksistička, te kao skup bezočnih lažljivaca građanima.

Kao mladić se isticao svojim neofašističkim i rasističkim stavovima, sa skupinom poznanika kao mladić je znao stupati ulicama svog gradića Downea i pjevati pjesme Hitlerove mladeži, a uoči osnivanja njegove stranke, grupa glumaca, odjevena kao Hitlerovi časnici i vojska, izveli su performans ispred središta stranke, puštajući glazbu koju je volio Hitler.

Farage se ženio dva puta, prvi put medicinskom sestrom koja ga je njegovala nakon prometne nesreće 1985., a drugi put Njemicom koju je zaposlio kao tajnicu u Europskom parlamentu. Farage je navodno poznati ženskar. Iako žestoki ksenofob, obje su mu supruge strankinje. Čak je i on sam, zapravo, iz obitelji koja potječe iz Njemačke.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.