Top News
3658 prikaza

Što nas čeka nakon Trumpovog raskida sporazuma s Iranom?

Donald Trump
REUTERS
Nijedna druga država se neće povući iz iranskog sporazuma, ali bez SAD-a on neće dugo opstati

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji iz Bijele kuće potvrdio je da SAD izlaze iz nuklearnog sporazuma s Iranom te je odmah nakon govora potpisao memorandum kojim vraća sankcije režimu u Teheranu.

Trump će tako uvesti sve sankcije koje je Washington zamrznuo prema sporazumu iz 2015. godine.

Što je sve moguće da će se dogoditi nakon Trumpove odluke?

Povlačenje SAD-a iz sporazuma ne znači da je sporazum propao, a to čak niti ne znači da će Iran zbog ove odluke nastaviti sa svojim nukleranim programom. Većina toga ovisi o tome kako će ostale države, koje su potpisale sporazum, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Njemačka, reagirati na Trumpovu odluku. 

Kako navodi Washington Post, Trump bi mogao čim prije vratiti sankcije Iranskoj središnjoj banci, što znači da bi kompanije i države u roku od 180 dana morale prestati kupovati naftu od Irana, inače u protivnom snositi posljedice. Trumpove sankcije mogu ići i dalje, pa bi mogao uvesti direktne sankcije za 400 iranskih građana i tvrtki.

Iranski nuklearni program će se vrlo vjerojatno naprosto nastaviti bez SAD-a, a takav je scenarij sugerirao iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Međutim, sporazum najvjerojatnije neće dugo preživjeti bez SAD-a. Osim toga, sporazum nije dovoljno poboljšao iransku ekonomiju kao što su mnogi očekivali, pa je Rouhani pod priličnim pritiskom od iranske opozicije koja ga želi srušiti i vratiti nuklearni program.

Zašto je Trump donio ovakvu odluku?

Kako navodi Guardian, jedan od razloga je taj što su ga na taj potez ohrabrili 'neprijatelji' Irana u njegovom bliskom krugu suradniku, a to su savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i državni tajnik Mike Pompeo. Njegovi kritičari pak ističu da je jedini razlog to što je sporazum potpisao bivši predsjednik Barack Obama i da ovom odlukom Trump želi potpuno izbrisati Obamino naslijeđe, kojem je sporazum s Iranom bio jedan od najvećih vanjskopolitičkih uspjeha.

Zašto ostale države žele spasiti sporazum?

Možda je najbolji odgovor na ovo pitanje dao Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova. 

"Od svih opcija koje imamo, a kojima želimo osigurati da Iran više nikad ne dobije nuklearno oružje, ovaj sporazum ima najmanje mana", rekao je Johnson prilikom posjeta Americi kada je pokušao Trumpa odgovoriti od povlačenja iz sporazuma.

Ostale države nije uspio odgovoriti ni izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je nedavno otkrio dokumente koji navodno dokazuju da se Iran ne drži dogovora, ali su europske zemlje prešle preko toga i navele kako upravo ti dokumenti potvrđuju da se treba nastaviti sa sporazumom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.