Top News
2396 prikaza

Strah je normalan, no treba nam više vjere i manje paranoje

1/2
Grgo Jelavić/PIXSELL
Nećemo na zelenu granu dok god su u eteru najglasniji teoretičari urote, uvjereni u to da se svijet urotio protiv svijeta. Ništa čudno da je takvih teorija i njihovih pristaša više na Balkanu nego zapadu

Više je ljudi završilo na respiratoru čak i nakon primljene dvije doze cjepiva protiv Covid-19. Antivakseri su tu vijest vjerojatno jedva dočekali, no od početka proizvodnje cjepiva ponavlja nam se da je njihova učinkovitost 80-90 posto, s novim varijantama virusa i manja. To ne znači da je svaka cijepljena osoba zaštićena od Covid-19 za 80-90 posto, kako mnogi misle, nego da postoji toliko cijepljenih koji će više ili manje biti zaštićeni, a pet do deset posto onih u kojih cjepivo uopće neće djelovati. I nema načina na koji možemo doznati je li cjepivo, dva tjedna od druge doze, u nama djelotvorno ili nije. Serološki test nije garancija za to, makar pokazuje količinu antitijela.

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Jedino što nam može garantirati veći imunitet, pa i onima na koje cjepivo ne djeluje, jest kolektivni imunitet, stečen cijepljenjem ili prebolijevanjem, odnosno kombinacijom to dvoje. Tek kad cijepljeno bude oko 70 posto stanovništva, zaštićeni će biti i oni koji ne mogu imunitet razviti, primjerice imunokompromitirani onkološki bolesnici, kao i oni koji su dobili dvije doze, ali iz nekih razloga nisu stvorili imunitet. Nećemo, međutim, na zelenu granu dok god su u eteru najglasniji teoretičari urote, uvjereni u to da se svijet urotio protiv svijeta. Ništa čudno da je takvih teorija i njihovih pristaša više na Balkanu nego zapadu, pokazala su istraživanja. Mi odavno ne vjerujemo u znanje i znanost nego samo u novac. Izgubljeno je svako povjerenje u svaku vlast i ono što na ona poručuje pa taman i da zlatna jaja nosi. Sumnja i strah su normalni, no negdje se i za njih mora povući granica, u paranoji ne možemo živjeti. Prihvatimo ovu godinu, dvije, možda i tri, kao loše, i izvucimo iz njih najbolje što se može i koliko se može.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Slavac 16:12 21.Svibanj 2021.

    Najveći teoretičari zavjere su ovi koji, poput vas, pišu izmišljenje teorije zavjere o teoretičarima zavjere i "antivakserima". A činjenica je da su cjepiva eksperimentalna, da u određenoj mjeri izazivaju i teške nuspojave sa teškim posljedicama. Index.hr danas donosi članak o ... prikaži još!o supruzi slovenskog diplomata koja je umrla nakon cijepljenja. A ja osobno znam najmanje jednu osobu, imenom i prezimenom, koja trenutno leži u bolnici, oduzetih ruku i nogu, nakon primljenje 2. doze cjepiva.

  • BESTpartizan 10:00 21.Svibanj 2021.

    to nece nikad prestat