Top News
667 prikaza

Šuta, ako dobije, mora se riješiti Škorića i Maroevića

Miroslav Lelas/PIXSELL
Škorić je najpoznatiji po napadima na Pamelu Anderson, Maju Sever i rasvjetne stupove, a Maroević je bio politički tajnik Tomislava Karamarka

Obračun u nedjelju iznjedrit će novog predsjednika splitskog HDZ-a. Članovi splitskog ogranka stranke birat će hoće li ih voditi Tomislav Šuta, koji je u prvom krugu dobio 750 glasova, ili Andrija Čaljkušić, kojem je naklonjeno bilo 650 članova stranke. Ono po čemu će se pamtiti ovi izbori za predsjednika splitskog HDZ-a je istjerivanje na čistac igrača koji su godinama strankom drmali iz sjene preko svojih kadrova. U prvom redu to su bivši dugogodišnji predsjednik, Petar Škorić, poznat po napadima na Pamelu Anderson, Maju Sever i rasvjetne stupove, te bivši politički tajnik Tomislava Karamarka - Domagoj Maroević.

Iako su se do sada znali naći na suprotnim stranama, s obzirom na Škorićev ruralni prizemno-desničarski background i Maroevićev tobožnji urbani đir s primjesama elitizma, izgleda da ih je ovaj put ujedinila nevolja, a kao njihov kandidat isplivao je najvjerniji kadar - Andrija Čaljkušić. Za potpredsjednicu iz Čaljkušićeva tima kandidirala se još jedna zvijezda Škorićeve kadrovske politike, manikerka iz kulturne ustanove Zlatna vrata - Danijela Ćukušić, a Maroević je za potpredsjednika isturio svog najlojalnijeg suradnika Duju Sučića. No iako su Škorić i Maroević htjeli ubaciti svoje ljude za potpredsjednike, to im nije prošlo za rukom. U prvom krugu izabrani su potpredsjednici iz Šutina tima. Čini se da je članstvu dosta spomenutog dvojca i po svoj prilici novi predsjednik HDZ-a u Splitu bit će Tomislav Šuta, koji iza sebe nema repova, a riječ je o pristojnom i uspješnom direktoru splitskog Vodovoda, iako su upitni njegovi kapaciteti za dolazak na vlast u gradu, neki su od komentara sugovornika dobro upućenih u zbivanja unutar splitskog HDZ-a. Dođe li Šuta do mjesta predsjednika splitskog HDZ-a, to znači naprasno gašenje političkih karijera Škorića i Maroevića, čiji su se putevi u više navrata ispreplitali, ali očito su članovi ocijenili da je njihovo zakulisno spletkarenje najveći razlog izbornih podbačaja HDZ-a u Splitu. Ovakav rezultat izbora značit će i potpuni poraz nekoć moćnog dvojca, koji će se poslije 10-ak godina naći na brisanom prostoru i otići u zadnje navijačke redove HDZ-a, a čelna mjesta pripast će nekim novim ljudima.

 | Author: Milan Šabić/PIXSELL Milan Šabić/PIXSELL

No ono što će ostati nakon izbora jest žestoko podijeljeni HDZ. Naš sugovornik ne očekuje da će otpor Škorića i Maroevića stati nakon izbora, što znači da Šutu, pobijedi li, čeka čistka kadrova.

- Pitaje je hoće li on imati hrabrosti i je li on tip koji je spreman pomesti ih do kraja. Ako to ne učini, samo je pitanje vremena kad će ga sustići neodlučnost i blagost. Ako ne bude spreman na rezanje kadrova, izrezat će oni njega prije ili kasnije - nagovijestio je naš sugovornik.

Činjenica je da Maroević i Škorić svu svoju snagu crpe iz pozicija koju im je osigurala stranka. Podsjetimo, Škorić je ravnatelj Županijske uprave za ceste Splitsko-dalmatinske županije, a Maroević je ravnatelj županijske Lučke uprave.

- Jedini način da ih se trajno onesposobi jest da im se uzmu pozicije - smatra naš sugovornik.

Može se čuti kako je Maroeviću velik dio članova, ali i stranački vrh, zamjera što je, kad su mu nudili da bude predsjednik stranke, pa i kandidat za gradonačelnika, on sve to odbio ili izbjegao u zadnji trenutak jer je želio, priča se, biti gospodar iz sjene.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.