Top News
309 prikaza

Svako spominjanje SDP-a ima prizvuk posrmtnog slova

Davor Bernardić
Robert Anić (PIXSELL)
Bernardić kaže da oni što ga ruše, rade u korist HDZ-a, i ima pravo, HDZ-u koristi to što ga nisu i uspjeli srušiti

Svaki novinarski tekst o SDP-u danas zvuči poput osmrtnice. Tako je bilo i prošlog vikenda kad su ankete najprije pokazale da je rejting stranke u daljnjem padu, postajući gotovo duplo gori od HDZ-ova, da bi onda propao pokušaj rušenja Davora Bernardića na Glavnom odboru stranke. Jadan je predsjednik koji SDP vodi u propast, a još su jadniji oni koji takvog predsjednika već treći put ne uspijevaju srušiti. I svi zajedno, u koloni po jedan, mjesečare preko litice.

Zbog toga svaki spomen SDP-a u proteklih nekoliko mjeseci ima prizvuk epitafa: velikim dijelom zahvaljujući Davoru Bernardiću, ali dobrim dijelom i zbog svih onih SDP-ovaca koji ne uspijevaju promijeniti takvog šefa stranke. SDP je time potvrdio da je izrazito konzervativna organizacija. Ona će stajati iza svog predsjednika, bez obzira na to radi li se o destruktivnom ili diletantskom lideru. Ovdje se očito radi o jednoj posebnoj vrsti mazohizma.

Milanka Opačić i Zoran Milanović Milanka Opačić Top News Političarka koja se uvijek znala dobro unovčiti

"Neuspješni pokušaj mog rušenja došao je u trenutku kad je HDZ opterećen brojnim aferama i kad praktički uništava zemlju", rekao je Bernardić nakon subotnjeg stranačkog puča pištoljem na vodu.

"Tako direktno pomažu HDZ-u".

I to je sad pravo pitanje: tko zapravo direktno pomaže HDZ-u? Je li to aktualni šef stranke kojemu već mjesecima rejting curi kroz prste kao pijesak ili su to oni koji ga žele srušiti upravo zato kako bi sačuvali taj isti rejting (kao i sebe)? Bernardić je opjevani diletant. Lider oporbe kakvog HDZ treba suhim zlatom platiti. Njegova neuspješna politika vodi mrtvu trku s nemuštim nastupima, iza kojih slijedi novi pad rejtinga. Čime Bernardić direktno pomaže HDZ-u.

Jasno, pomažu mu i svi oni koji najprije ne mogu srušiti ovakvog Bernardića, a onda svojim rovarenjem i propalim pučevima dodatno destabiliziraju SDP. Zatvoren je to krug. I zato je priča o SDP-u priča o umiranju. Umiranju stranke koja se u četvrt stoljeća tek dvaput uspjela dokopati vlasti, a kako sad stvari stoje, neće se te vlasti tako skoro opet dokopati.

Milan Bandić i Milanka Opačić Prelazak Top News Zašto borac za prava žena ide najvećem ženomrscu?

To je umiranje opozicije koja sve više otvara prostor populističkim i destruktivnim organizacijama u usporedbi s kojima se čak i ovakav HDZ nameće kao jedini čuvar liberalne demokracije. Ovo je i priča o umiranju ljevice, premda ta priča traje jako dugo, uzela je zamaha u mandatu Zorana Milanovića, a pod Bernardićem probija sva ograničenja brzine. Nije stvar u tome da u Hrvatskoj nema ljevičara, dapače ima ih na bacanje.

Problem je u tome što ta ljevica ima sve manje šanse voditi državu. Prije tri i pol godine Tomislav Karamarko je obećao da će po dolasku na vlast "SDP temeljito demontirati i svesti na pet ili šest posto glasova". Nakon što su se HDZ-ovci na brzaka s njim obračunali, Davor Bernardić nastavio je raditi na ispunjavanju njegova proročanstva. Uz postojani blagoslov vlastite stranke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.