Top News
1499 prikaza

Sve kontroverze Andreja Plenkovića - čiji je on projekt?

Andrej Plenković
Davor Puklavec/PIXSELL
Nedavno je izabran na čelo najveće hrvatske stranke, a ovih dana radi na sastavljanju nove Vlade kojoj bi on bio čelu. Usprkos radu u Bruxellesu nije uspio potpuno izbjeći kontroverze

Projekt Vladimira Šeksa ili projekt stranih sila, blizak Ivici Račanu, ali dobar prijatelj Mati Graniću. Samo neke su to od priča koje prate novog predsjednika HDZ-a i izglednog novog premijera Andreja Plenkovića.

Već prošle godine, nedugo prije redovnih parlamentarnih izbora pojavile su se glasine da "mladi Andrej Plenković" želi preuzeti vodstvo HDZ-a od Tomislava Karamarka. Kako su neki hrvatski mediji pisali, jedan dio vodstva HDZ-a nije se mogao pomiriti s činjenicom da je Karamarko postao neprikosnoveni šef najveće hrvatske stranke, a posebno nakon odlaska potpredsjednika Drage Prgometa

Andrej Plenković, Vladimir Šeks i Martina Dalić | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Plenković je, navodno, imao veliku podršku u liku i djelu Vladimira Šeksa. Mediji su ustvrdili da Šeks smatra pozitivnim ono što je donedavno bio politički nedostatak. U prvom redu, riječ je o pasivnom promatranju događaja u stranci koje je Plenković promatrao s drugog kraja Europe. Možda i najbitnije od svega, Plenković je spreman i sposoban raditi s drugim političkim opcijama, u što su ubrajali i SDP.

Kao argument da iza Plenkovića stoji Šeks, mediji su naveli i unutastranačke izbore na kojima je Karamarko preuzeo vlast od Jadranke Kosor. Na tim izborima Plenković je bio kandidat za zamjenika predsjednika stranke u Kosoričinom timu. Određenu težinu takvim napisima dala je sama Kosor koja je u srpnju rekla: "Ostaje činjenica da bez Šeksa Plenković ne bi bio predsjednik stranke".

S druge strane, Zdravko Tomac izjavio je da je Plenković zasjeo na čelo stranke zato što je projekt stranih sila. "Znam da već tri godine SAD i EU guraju Plenkovića. Oni nisu htjeli dopustiti orbanizaciju Hrvatske koju bi predvodio Tomislav Karamarko koji je zbog toga sotoniziran", izjavio je Tomac u razgovoru za Večernji. Dodao je da HDZ može pobijediti na izborima samo uz Plenkovića zato što oni koji ga podržavaju neće dopustiti da pobijedi SDP sa Zoranom Milanovićem.

S krajnje desnice pojavile su se i velike zamjerke zato što je Plenković sudjelovao u pregovorima za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vrijeme Vlade pokojnog Ivice Račana. Činjenicu da je Račan imenovao Plenkovića među pregovarače neki su zamjerili zato što su protumačili da je Plenković napustio tradicionalne HDZ-ovske vrijednosti.

Dodatno ulje na vatru dolijeva činjenica da je Plenković vodio predsjedničku kampanju Mati Graniću 2000. godine. Granić je u to vrijeme promovirao svojevrsno distanciranje od HDZ-ova naslijeđa koje je ostalo nakon smrti Franje Tuđmana. Na izborima je Granić ostvario tek treći rezultat iza Stipe Mesića i Dražena Budiše i napustio je HDZ. Osnovao je stranku Demokratski centar, ali tamo se nije dugo zadržao. Neko vrijeme proveo je kao savjetnik u HSP-u, a ovih dana je na Pantovčaku, kao posebni savjetnik u Uredu predsjednice. Svih ovih godina, Granićeva jedina konstanta su dobri odnosi s Plenkovićem

Andrej Plenković | Author: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL

Možda i najteže optužbe na Plenkovićev račun uopće nisu izrečene izravno o njemu. Pokušajima blaćenja Marija Plenkovića, Andrejevog oca, razni desničarski mediji pokušali su ocrniti i novog predsjednika stranke. Starijem Plenkoviću pokušavaju staviti na teret da je bio član Udbe i KOS-a, da je predavao polaznicima Udbinih tečajeva te da je zbog toga bio nagrađen činom majora. "Vi niste nikad bili Hrvat, domoljub, kršćanin i katolik, nego Jugoslaven, Titov omladinac, dijete partije i sin majora", prenijeli su neki mediji optužbe upućene na račun novog šefa HDZ-a.

Plenković je izborom u Europski parlament izbjegao najteže optužbe za nečistu ideologiju, ali nakon povratka iz Bruxellesa i dolaskom na čelo HDZ-a više pažnje je posvećeno i njegovom radu institucijama Europske unije. Tijekom jednog razgovora za Novu TV, Plenković se dotakao i ideoloških tema poput pobačaja. 

Andrej Plenković | Author: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

"Stav HDZ-a je jasan - za nas život počinje od začeća, želimo zaštititi dostojanstvo života i naravno da želimo sa svim mjerama koje imamo pomoći onim mladim majkama, ili drugima koji se nađu situaciji, da do toga ne dođe", rekao je šef HDZ-a. 

Takve izjave potpuno su u skladu s njegovim radom u Europskom parlamentu. Tamo je glasao protiv izvješća belgijskog parlamentarca Marca Tabarella o pravima žena. Između ostaloga, u izvješću piše da žene moraju imati kontrolu nad vlastitim seksualnim i reproduktivnim zdravljem, ali i znanja o vlastitim pravima. Prvenstveno bi se to ostvarilo lakšim pristupom kontraceptivnim sredstvima i pobačaju, stoji u Tarabellovom izvješću. Plenković i njegov bliski suradnik Davor Ivo Stier glasali su protiv tog izvješća, ali i protiv službenog stava Europske pučke stranke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:31 15.Rujan 2016.

    Ne čudim se baš ničemu,Šeki,kemičaru od formata.Čak se usudim kazati,ide to njemu:- )