Top News
43342 prikaza

Sviranje spolovilu na lijepom, krasnom Pantovčaku

1/5
PIXSELL
Predsjednik Hrvatske protokolarni je ukras s pristojnom, redovitom plaćom, prostranim uredom i napuštenom kućicom za pse u vrtu

Malo nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Kolindu Grabar Kitarović, Zoran Milanović potrošio je pola sata na razgovor s turskim liderom Recepom Tayipom Erdoganom. Kad su se, kako je i red, upitali za zdravlje, obitelji, djecu i biometeorološke prilike, sjetili su se i Bosne i Hercegovine te su, prema Milanovićevim riječima, odlučili napraviti analizu funkcioniranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nekoliko dana kasnije objavljeno je da su se novi hrvatski predsjednik i sultan za 21. stoljeće, zapravo, dogovorili pokrenuti izmjene Privremenog mirovnog sporazuma za BiH, što je inače službeni naziv dokumenta kreiranog u Zračnoj bazi Wright-Patterson, u gradu Daytonu, država Ohio.Kako se analiza transformirala u izmjene, niti je jasno niti je osobito važno. Važniji je onaj kratki odgovor Mislavu Bagi. 

Noćna mora Top News Milanović ima novi cilj - razbijanje Milana Bandića

“To je nemoguće, takav ugovor se može usporediti s ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovno okupiti sve dionike, a to je nemoguće", rekao je Milanović.

Otkad je zagrlio suprugu, podigao stisnutu šaku i čestitao gubitnici, nekadašnji premijer ponaša se očekivano i sukladno poziciji koju je osvojio: ne radi gotovo ništa, jer niti posla ima niti mora održavati formu. Predsjednik Hrvatske protokolarni je ukras s pristojnom i redovnom plaćom, prostranim uredom i napuštenom kućicom za pse u vrtu. Sve drugo je, u biti, muziciranje spolovilu. Politika nije samo umijeće mogućeg - jer bi, da je suprotno, povijest ostala uskraćena za događaje koji su se jednom činili nemogućim – ali nije ni djelatnost u sukobu s realnošću.

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Drukčije rečeno, revizija famoznog Daytonskog sporazuma će se, tko zna, nekad možda i desiti, za 50 ili 200 godina, ali su pokušaji da se izvede baš sad ravni onima da se na Mjesec stigne laganom šetnjom u japankama. U zimu 1995. godine tadašnji američki povjerenik za BiH, pokojni Richard Holbrooke, sa suradnicima je kreirao začudni ustavni i politički eksperiment. U malo kome poznatom gradu, nešto većem od Rijeke, stvorena je unija koja je u isto vrijeme federacija, konfederacija, zajednica konstitutivnih etničkih grupa...

Tvrda kohabitacija Top News Milanović neće dobiti drugi mandat uz Beru na čelu SDP-a

Uglavnom, teritorijalni Frankenstein u kojem kraj rata nije označio izbijanje mira, ali jest, ma kako paradoksalno zvučalo, riješio problem. Barem iz američke perspektive gledano. A ona je takva da nije važno da se dođe do pravednog rješenja nego da za Washington problema - nema. Nasuprot Holbrookeu sjedili su tad predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata, koji su ionako vlastitu sudbinu prepustili Franji Tuđmanu, delegacija Srba iz BiH, čije je članove Slobodan Milošević ponekad pitao za zdravlje, a još rjeđe za mišljenje, te bošnjački pregovarački tim vođen Alijom Izetbegovićem.

Do te zime 1995. godine Hrvatska je svoj primarni ratni cilj ostvarila, Srbija je kontrolirala oko polovice teritorija u BiH i unutar sebe pucala pod međunarodnim sankcijama, dok je Armija BiH, sama ili u suradnji s HV-om i HVO-om, ostvarivala vojne uspjehe koji su za posljedicu mogli imati novi izbjeglički val prema Srbiji, što je moglo značiti i još aktivnije i dugotrajnije sudjelovanje te zemlje u komadanju BiH.

 | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Liderima iscrpljenih vojski ponuđena je, u najkraćem, neravnomjerna raspodjela nezadovoljstva u trenutku značajne američke zainteresiranosti za Balkan, slabog turskog utjecaja i Rusije koja nije sličila današnjoj. 

Četvrt stoljeća kasnije ništa pod kapom nebeskom nije isto: BiH je mirna, pa CNN ne pušta uznemirujuće snimke, nova, Erdoganova Turska sve je dalje od Washingtona i sve bliže Moskvi, Rusija se na njoj zanimljivo područje ugurala kombiniranom tehnikom korištenja krupnoga kapitala i pomaganja destruktivnih političkih skupina, Hrvatska je članica NATO-a i EU, dok Srbija u isto vrijeme gubitak Kosova kompenzira ojačavanjem Republike Srpske, a probleme s Bošnjacima amortizira preko Ankare, s kojom ima osobito dobre interesne veze i kojoj Bakir Izetbegović služi kao da mu je Erdogan očev klon.

Kakvi su bili? Top News Građanima i dalje nije jasno što za njih znači Milanovićev izbor

Svih ovih godina Privremeni mirovni sporazum, uz izmjene koje su se dogodile, funkcionira poput primitivne verzije Matrixa. Na jednom nivou stvarnosti su problemi koji se ne rješavaju, već traju dok ih ne zamijene novi, pa tako u krug, dok se na drugom život ponaša poput vode, one što sebi uvijek nađe neki put.

Bez prokleto jednostavnog izbora između kakvog-takvog mira i nastavka brutalnog rata, u situaciji u kojoj klasične ucjene i nimalo bezazlene prijetnje nisu, uvjetno kazano, legitimni pregovarački argumenti i s novouspostavljenim odnosima na prostoru punom većem od Bosne i Hercegovine, radikalne izmjene Daytona su, dakle, točno kako je Milanović rekao, nemoguće.

 | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

A da je, kao što nije, najavio zalaganje za ukidanje Republike Srpske, Bošnjaci bi po njemu nazvali ulicu u, makar, Goraždu. Da je, pak, kazao kako će raditi na formiranju trećeg, većinski hrvatskog entiteta, bez obzira na cijenu, širokobriješki Trg Gojka Šuška se više tako ne bi zvao. Da je, u konačnici, izjavio kako je podjela susjedne države i jedino i najbolje rješenje, Milorad Dodik bi mu pod prozore poslao trubače direktno iz Guče.

No nije, sasvim suprotno: umjesto da od sebe pravi zabavljača regionalnoga karaktera, što je prethodna stanarka Pantovčaka radila neumorno, neprekidno i karikaturalno, pokazao je kako razumije da svaki tekst ima svoj kontekst, računajući, je li, i mirovne sporazume što su bili privremeni dok nisu postali dugotrajni.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:30 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • vjaco 16:20 28.Siječanj 2020.

    emire imamoviću pirke, netko na pantovčaku zaista svira spolovilu, a trebao bi postupati i djelovati u skladu s daytonskim sporazumom jer je hrvatska njegov g a r a n t i treba reagirati kad se njegova načela krše. hrvatska, članica ... prikaži još!ica EU i NATO pakta, najmanje što bi mogla učiniti je proglasiti komšića perosnom non grata i ne imati posla s njim, čak i radikalniji potezi poput povlačenja veleposlanika i jasne poruke da bih neće napredovati na europskom putu uz majoriziranje hrvata u fedreaciji

  • listovača 12:39 28.Siječanj 2020.

    Zanimljivi ste vi novinari a i komentatori sa vama.Kada je žuta stupila na tron tada se pisalo kako je vrlo važna dužnpsnička funkcija i kako ona može puno toga uraditi i inicirati.sada pak tu istu funciju pljujete i minorizirate a ... prikaži još! već i znate da neće dobiti drugi mandat. Vi ste zajedno i jednostavno samo GENIJALCI!